Σοσιαλιστική φτωχοποίηση

Σοσιαλιστική φτωχοποίηση

Στο άρθρο μου «Μετακαραμανλική μετάβαση» έκανα μια μικρή παρένθεση. Αφιέρωσα λίγες παραγράφους για να δείξω πως το οικονομικό σύστημα που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι το χειρότερο από όλα. Αυτό δεν ήταν το κεντρικό θέμα του άρθρου αλλά το συμπλήρωνε. Ήθελα να δείξω πόσο καλό είναι που τελειώνει ο Καραμανλισμός για την κεντροδεξιά.

Έγινε μεγάλη ζημιά στην χώρα που αντί για δεξιά είχαμε Καραμανλικό δεξιό σοσιαλισμό, λίγο πιο διαφορετικό από τον σοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ. Διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Όμως στην βάση τους έχουν το ίδιο νεοταξικό σοσιαλιστικό σύστημα, όπου το κράτος και τα σοσιαλιστικά κέντρα εξουσίας παρεμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά υπέρ των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων για την δημιουργία της ψευτο-ελίτ.

Επειδή κάλυψα εν τάχει το ζήτημα δεν έγινε πλήρως αντιληπτό. Έτσι θα το εξηγήσω καλύτερα εδώ, επαναλαμβάνοντας βέβαια κάποια πράγματα και από το προηγούμενο άρθρο. Κανονικά ο κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει το κόμμα που με τον καλύτερο τρόπο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του. Δηλαδή το κόμμα που αν έρθει στην εξουσία, ο συγκεκριμένος πολίτης θα είναι καλύτερα, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει μια αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους, σε περίπτωση που αδυνατούν να έχουν ένα υποφερτό επίπεδο ζωής. Το υποφερτό είναι σχετικό. Θα έλεγα πως υποφερτό είναι να έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς επιβίωση, ρουχισμό, φαγητό, στέγη, ηλεκτρικό, βασικές ηλεκτρικές συσκευές, ύδρευση – αποχέτευση, μετακινήσεις και ίσως υγεία - παιδεία.

Με το σύστημα ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, κανείς δεν είναι καλύτερα, σε σχέση με άλλα συστήματα. Επεμβαίνοντας μέσω του κράτους και των σοσιαλιστικών κέντρων εξουσίας υπέρ των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων, παίρνουν μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές που βρίσκονται έτσι σε μειονεκτική θέση, αποδυναμώνονται οικονομικά ή εξωθούνται εκτός αγοράς. Αντίθετα οι δικοί τους συσσωρεύουν πλούτο λόγω της ευνοϊκής μεταχείρισης.

Επομένως λόγω της ευνοιοκρατίας, μια μικρή μειοψηφία απομακρύνεται αρκετά από τους υπόλοιπους όσον αφορά εισόδημα και πλούτο. Επειδή όμως είναι σοσιαλιστές μειώνουν την διαφορά εισοδήματος στους πληβείους, φτωχοποιώντας έτσι τους πλουσιότερους των πληβείων. Παράλληλα η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη σε σχέση με το σύστημα της ελεύθερης αγοράς.

Αν συγκρίνουμε το σύστημα της ευνοιοκρατικής παρέμβασης του Νεοταξικού σοσιαλισμού με της ελεύθερης αγοράς, υπάρχουν κατηγορίες που είναι καλύτερα και κατηγορίες που είναι χειρότερα. Οι μόνοι που είναι καλύτερα, σε σχέση με το σύστημα της ελεύθερης αγοράς είναι α) η ευνοούμενη ψευτο-ελίτ και β) οι φτωχοί. Όλοι οι υπόλοιποι είναι χειρότερα. Άρα οι φτωχοί θα έπρεπε να τους προτιμούν και να τους ψηφίζουν;

Όχι, γιατί οι φτωχοί θα είναι καλύτερα με το κομμουνιστικό σύστημα. Άρα οι φτωχοί, αν ψηφίζουν σύμφωνα με τα οικονομικά συμφέροντα τους, θα πρέπει να ψηφίζουν κομμουνιστές ενώ όλοι οι υπόλοιποι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Τώρα αν οι φτωχοί είναι πατριώτες, θρησκευόμενοι, συντηρητικοί ίσως προτιμήσουν κεντροδεξιά. Να τονίσω πως το σύστημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι της ελεύθερης οικονομίας αλλά δεξιός σοσιαλισμός.

Έχουν δοθεί πολλές ονομασίες όπως πατερναλιστικός καπιταλισμός, ευνοιοκρατικός καπιταλισμός αλλά είναι ένα είδος σοσιαλισμού. Πολλές από αυτές έχουν δοθεί από σοσιαλιστές ενώ και ο σοσιαλισμός κάνει το ίδιο ακριβώς και περισσότερο. Οι διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είναι μικρές και ποσοτικές. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ελαφρώς μικρότερη φορολόγηση και ελαφρώς μικρότερο κράτος.

Το ίδιο ευνοιοκρατικό σύστημα εφαρμόζουν και τα δύο κόμματα που δεν είναι το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας αλλά κρατικού παρεμβατισμού υπέρ ιδίων συμφερόντων. Αυτό το σύστημα έχει εφαρμόσει η ΝΤΠ σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην ελεύθερη οικονομία παρεμβαίνουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους υπέρ ιδίων συμφερόντων. Κάποιοι το αποκαλούν καπιταλισμό αλλά ελεύθερη οικονομία δεν είναι.

Στην ελεύθερη οικονομία έχουμε από πλούσιους μέχρι φτωχούς και ενδιάμεσα υπάρχει μια ισοκατανομή. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεσαία τάξη δηλαδή έχουμε χαμηλή τάξη, μικρομεσαίους, μεσαίους, μεγαλομεσαίους, υψηλή τάξη. Στο Νεοταξικό σοσιαλιστικό σύστημα έχουμε μια πολύ πλούσια ευνοούμενη τάξη από το σοσιαλιστικό κράτος και τα σοσιαλιστικά κέντρα εξουσίας.

Μετά υπάρχει ένα μεγάλο κενό και σε μεγάλη απόσταση από άποψη εισοδήματος και πλούτου είναι οι μεγάλες μάζες των πληβείων που μεταξύ τους δεν έχουν μεγάλες διαφορές αλλά με την ευνοούμενη τάξη έχουν τεράστιες διαφορές. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις πολιτικές τους, οι Νεοταξίτες σοσιαλιστές συμπιέζουν προς τα κάτω όλους εκτός από α) την ευνοούμενη ψευτοελίτ και β) τους φτωχούς, κάνοντας όλους φτωχούς εκτός από την ψευτο-ελίτ.

Συμπληγάδες για σοσιαλιστές

Βασίλης

Scroll to Top