Σύνορο ο Δνείπερος

Σύνορο ο Δνείπερος

προηγούμενο Κόκκινο κύμα

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντε Σάντις, ιταλικής καταγωγής, κέρδισε με μεγάλη διαφορά, σχεδόν είκοσι μονάδες, τις εκλογές για κυβερνήτη της Φλόριντα και αναμένεται μαζί με τον Τραμπ να διεκδικήσουν τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων. Πολλοί είναι αυτοί που προωθούν τον Ντε Σάντις. Οι θέσεις του είναι σχετικές με του Τραμπ. Δεν είχα άποψη για αυτόν μέχρι που άρχισαν να το προωθούν τα συστημικά ΜΜΕ και πλέον είναι αρνητική. Για να τον προωθούν τα συστημικά ΜΜΕ, θα είναι δικός τους.

Πάντως πολύ δύσκολα θα κατορθώσει να κερδίσει τον Τραμπ. Άλλο να κερδίζει με διαφορά τον πρώην κυβερνήτη Τσάρλι Κριστ που είναι κυπριακής καταγωγής και άλλο να κερδίζει έναν δημοφιλή στην βάση του κόμματος, πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Κριστ πρέπει να μας είναι συμπαθής επειδή ο παππούς του ήταν Κύπριος αλλά Τραμπ δεν είναι.

Δεν πιστεύω πως ο Ντε Σάντις μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ, όσο και να τον προωθούν τα συστημικά ΜΜΕ. Ένα σενάριο που παίζει είναι Τραμπ για Πρόεδρος και Ντε Σάντις για Αντιπρόεδρος, μια και έχουν παραπάνω από τριάντα χρόνια διαφορά και του Τραμπ του μένει μόνο μια θητεία ως Πρόεδρος. Ο ένας είναι γεννημένος το ’46 και ο άλλος το ’78. Ο Ντε Σάντις είναι σχετικά νέος για Πρόεδρος αλλά δεν θα είναι ο νεότερος, αν τυχόν εκλεγεί. Πάντως έχει χρόνια μπροστά του να εκλεγεί Πρόεδρος.

Το άλλο θέμα που κάνουν το μαύρο-άσπρο τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια, είναι το γεγονός πως οι Ρώσοι αποτραβήχτηκαν στην νοτιοανατολική όχθη του Δνείπερου, στην Χερσώνα. Προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως ταπεινωτική ήττα. Μπορεί να είναι μέρος κάποιας συμφωνίας είτε με τους Αμερικάνους ή με τους Ουκρανούς. Ένα άλλο σενάριο είναι πως οι Ρώσοι θα ελέγξουν τελικά όλη την περιοχή νότια και ανατολικά του Δνείπερου.

Με το μάτι είναι περίπου το 1/3 ίσως και περισσότερο. Βέβαια οι ρωσόφιλες περιοχές εκτείνονται νότια, μέχρι την Οδησό. Όμως πρέπει να αφήσουν μια διέξοδο στην θάλασσα στους Ουκρανούς. Τα συστημικά ΜΜΕ και τα κανάλια παρουσιάζουν την περίπτωση που οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν και θα ανακαταλάβουν όλες τις περιοχές, ακόμη και την Κριμαία.

Γιατί δεν παρουσιάζουν το άλλο σενάριο όπου οι Ρώσοι θα αντεπιτεθούν και θα καταλάβουν όλο το τμήμα νοτιοανατολικά του Δνείπερου; Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι έχει συμφωνηθεί ή τι σχεδιάζουν οι δύο πλευρές. Ακόμη και να κάνουν σχέδια δεν είναι σίγουρο πως θα τους βγουν. Όμως η κοροϊδία και το παραμύθι από τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια «πάει σύννεφο».   

Το τι θα γίνει μπορεί να συνδέεται με τις αμερικανικές εκλογές. Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων και το νέο Κογκρέσο αναλαμβάνουν τον Ιανουάριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι πιο σφικτοί στην οικονομική βοήθεια που θα στείλουν στην Ουκρανία. Στρατό επίσημα δεν έστειλαν ούτε οι Δημοκρατικοί. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως πολεμούν πολλοί μισθοφόροι στο πλευρό των Ουκρανών.

Αυτοί χρειάζονται έξτρα κονδύλια ενώ οι αμοιβές των στρατιωτών συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο προϋπολογισμό. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο σφικτοί και δεν πηγαίνει στην Ουκρανία στρατιωτικός εξοπλισμός ούτε υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι μισθοφόροι, θα εξασθενήσει ακόμη περισσότερο η στρατιωτική ισχύς των Ουκρανών.

Επίσης οι Ρώσοι έχουν εφαρμόσει την τακτική του σφυροκοπήματος δηλαδή των βομβαρδισμών, κυρίως υποδομών. Ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας δεν έχει ηλεκτρικό ή νερό. Μπορεί να συνεχίσουν το σφυροκόπημα μέχρι να τους εξαντλήσουν και μετά με άνεση να κάνουν έναν «περίπατο» στο τμήμα νότια και ανατολικά, μέχρι τον Δνείπερο. Είναι και αυτό ένα σενάριο που όμως δεν παρουσιάζουν τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια. Προσπαθούν να παρουσιάσουν μια δήθεν πανωλεθρία και ταπεινωτική ήττα των Ρώσων. Μάλλον δεν είναι έτσι.

Το καλό σενάριο λέει πως επίκειται μια συμφωνία και μέρος της συμφωνίας είναι να αποσυρθούν νότια και ανατολικά του Δνείπερου. Το «κακό» σενάριο λέει πως θα σφυροκοπούν μέχρι να αντεπιτεθούν και πιθανώς να ελέγχουν όλη τη περιοχή νότια και ανατολικά του Δνείπερου που θα χρησιμεύσει ως φυσικό σύνορο. Το «καλό» και το «κακό» είναι σχετικά. Τα χαρακτηρίζω έτσι γιατί στην μία περίπτωση θα τελειώσουν οι εχθροπραξίες ενώ στην δεύτερη θα συνεχιστούν.

Το «κακό» σενάριο είναι όμως καλό για τους Ρώσους. Έτσι θα ήταν ορθότερο να τα αναφέρω ως πρώτο και δεύτερο σενάριο. Ίσως να υπάρχουν και άλλα, τρίτο ή τέταρτο. Το τελικό συμπέρασμα είναι το εξής. Αν θέλετε να βρίσκεστε στο σκοτάδι, να μην ξέρετε τι γίνεται και να σας «δουλεύουν ψιλό γαζί», να ενημερώνεστε από τα συστημικά ΜΜΕ και τα κανάλια. Αν θέλετε να ξέρετε τι γίνεται πραγματικά, τότε πρέπει να ψάξετε άλλους τρόπους και μέσα ενημέρωσης όπως αυτό εδώ που βρίσκεστε τώρα.

Πέτρος

Scroll to Top