Κόκκινο κύμα

Κόκκινο κύμα

Το δούλεμα που ρίχνουν τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια στους αδαείς, εμένα προσωπικά με εξοργίζει. Δυστυχώς δεν γίνεται μόνο εδώ αλλά είναι συνωμοσία των ΜΜΕ που ελέγχονται από την ΝΤΠ-ΕΕ. Κάνουν διαρκώς το άσπρο-μαύρο και το μαύρο-άσπρο. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν την νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές ως ήττα.

Είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο πριν μερικές βδομάδες. Έγινε όπως ακριβώς το περιέγραφα. Δεν είμαι κάποιος μάντης αλλά αυτά ήταν τα προγνωστικά. Όπως αναμενόταν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα επικρατήσουν άνετα στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην Γερουσία πάλι έγινε αυτό που περίμεναν. Αυτή την στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 49 Γερουσιαστές και οι Δημοκρατικοί 48.

Τρεις πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα, Αριζόνα, Νεβάδα, Τζώρτζια. Η Αριζόνα μάλλον θα πάει στους Δημοκρατικούς, όπως αναμενόταν αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μια μικρή ελπίδα να την κερδίσουν. Στο προηγούμενο άρθρο, πριν μερικές βδομάδες, οι αμφίρροπες πολιτείες ήταν Νεβάδα και Τζώρτζια. Στη Νεβάδα μάλλον θε κερδίσει μια επιλογή του Τραμπ, o Λάξαλτ.

Και στις τρεις πολιτείες τις έδρες τις είχαν οι Δημοκρατικοί. Στην Τζώρτζια θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου. Αν οι Δημοκρατικοί πάρουν τελικά την Αριζόνα και οι Ρεπουμπλικάνοι την Νεβάδα, θα έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι 50 και οι Δημοκρατικοί 49. Οι εκλογές της Τζώρτζια θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.

 Αν κερδίσουν την Τζώρτζια οι Ρεπουμπλικάνοι θα γίνει 51-49 και θα έχουν οριακό μεν αλλά έλεγχο του Κογκρέσου όπως προέβλεψα στο προηγούμενο άρθρο. Αν κερδίσουν την Τζώρτζια οι Δημοκρατικοί τότε θα έχουμε ισοπαλία 50-50, όπως τώρα και οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν το σώμα με την ψήφο της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Στην Τζώρτζια θα έχουμε επαναληπτικές διότι απαιτείται πλειοψηφία 50+1 και δεν πέτυχε κανένας υποψήφιος καθώς υπήρχε και τρίτος Libertarian (δεξιός Ελευθεριακός) που πήρε 2,1%. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν οι περισσότεροι ψήφοι του να πάνε σε αυτούς αλλά δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει μεγάλη «σφαγή» στην Τζώρτζια, αν τελικά πάει η Αριζόνα στους Δημοκρατικούς και η Νεβάδα στους Ρεπουμπλικάνους.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν και την Γερουσία, θα έχουν πετύχει μια σημαντική νίκη. Αυτή την μεγάλη νίκη που ίσως πετύχουν, προσπαθούν να παρουσιάσουν τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια ως ήττα. Γιατί; Γιατί τις τελευταίες βδομάδες και ιδίως μέρες τα προγνωστικά ήταν σχετικά φουσκωμένα σε σχέση με το αποτέλεσμα. Το προγνωστικά έπεσαν λίγο έξω αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε ήττα των Ρεπουμπλικάνων όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν.

Συνετέλεσε και το γεγονός πως έχασαν μια έδρα στην Πενσυλβάνια. Ο τουρκικής καταγωγής Δρ. Οζ που είχε την υποστήριξη του Τραμπ, ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό Φέτερμαν που μάλιστα είχε υποστεί εγκεφαλικό. Όμως οι δημοσκοπήσεις έδιναν ελαφρό προβάδισμα στους Δημοκρατικούς μερικές εβδομάδες πριν, όπως είχα γράψει στο προηγούμενο άρθρο, κάτι που τελικά επαληθεύθηκε.

Δηλαδή ήταν αναμενόμενο από καιρό να χάσουν αυτή την έδρα οι Ρεπουμπλικάνοι. Αν πάρουν όμως την Νεβάδα (οι Ρεπουμπλικάνοι), θα έχουν χάσει μια έδρα οι Δημοκρατικοί κι αν πάρουν και την Τζώρτζια θα έχουν χάσει άλλη μία και το 50-50 που είναι σήμερα θα γίνει 51-49 υπέρ των Δημοκρατικών. Δηλαδή η απώλεια της Πενσυλβάνια θα ισοφαριστεί από την απόκτηση της Νεβάδα.

Αν δει κανείς τον χάρτη των αποτελεσμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα διαπιστώσει πως ήταν κόκκινο κύμα. Κόκκινο είναι το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική της πρόθεσης των ψηφοφόρων καθώς εκλέγονται αναλογικά του πληθυσμού. Μάλιστα δεν εκλέγονται σε όλη την Πολιτεία αλλά σε Περιφέρειες (Districts)

Κάθε Πολιτεία έχει Περιφέρειες (Districts) και στις περισσότερες Περιφέρειες (Districts) εκλέγονται περισσότεροι από ένας Αντιπρόσωποι. Βέβαια η πλειονότητα των Πολιτειών είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα. Κάποιες Περιφέρειες εκλέγουν έναν αντιπρόσωπο. Μάλιστα εφτά Πολιτείες με χαμηλό πληθυσμό εκλέγουν έναν Αντιπρόσωπο.

Όλος ο χάρτης είναι κόκκινος. Βέβαια πάντοτε στο μέσον της χώρας είναι περισσότερο κόκκινος και γίνεται μπλε στις ακτές που είναι περισσότερο πυκνοκατοικημένες. Είναι μάλλον καλύτερα σε σχέση με άλλες εκλογές. Αν κερδίσουν την Γερουσία, θα είναι κόκκινο κύμα, ίσως όχι πολύ μεγάλο όπως προέβλεπαν τα κάπως φουσκωμένα προγνωστικά των τελευταίων ημερών. Όμως τα συστημικά ΜΜΕ και ιδίως τα κανάλια προσπαθούν να παρουσιάσουν το μικρό κόκκινο κύμα ως ήττα γιατί πραγματικά κάνουν το άσπρο – μαύρο και το μαύρο – άσπρο.

Ο Τραμπ πριν τις εκλογές είπε πως θα ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό στις 15 Νοεμβρίου, μάλλον την υποψηφιότητα τους στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων. Συμβούλεψαν τον Τραμπ να μην ανακοινώσει την υποψηφιότητα του πριν τις εκλογές της Τζώρτζια ώστε το κόμμα να πάει ενωμένο στις πολύ κρίσιμες αυτές εκλογές, αν τελικά καταλήξουν 50-49 οι Γερουσιαστές.

συνέχεια Σύνορο ο Δνείπερος

Πέτρος

Scroll to Top