Τα τρία ΠΑΣΟΚ

Τα τρία ΠΑΣΟΚ

«Δεν υπάρχει κανένα ΠΑΣΟΚ πλέον» παραπονούνται αρκετοί. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε όνομα και λέγεται ΚΙΝΑΛ. Λάθος! Δεν υπάρχει πλέον ένα ΠΑΣΟΚ αλλά τρία, η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Κάποιοι βάζουν και το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη, οπότε με αυτό έχουμε τέσσερα ΠΑΣΟΚ. 

Εγώ ούτε σοσιαλιστής ούτε κομμουνιστής είμαι. Δεν λέω ότι είναι κακό να είναι κανείς σοσιαλιστής ή κομμουνιστής, αρκεί να είναι σε σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά κόμματα. Έχουμε έναν ΠΑΣΟΚΟ πρωθυπουργό που εξελέγη με ψήφους της κεντροδεξιάς για να κάνει τα ΠΑΣΟΚΙΚΑ του. Τότε γιατί ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία; Για να είναι σαν το ΠΑΣΟΚ; Ας ψηφίζουν κατευθείαν ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) που είναι και original.

Εγώ δεν λέω να μην υπάρχει ΚΚΕ. Εγώ δεν έχω κάτι με τον Κουτσούμπα ή την προκάτοχο του την Παπαρήγα. Ας κατεβαίνουν στις εκλογές να παίρνουν 5-8%. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως έρθει ο Κουτσούμπας, με αυτή την ιδεολογία, στην Νέα Δημοκρατία και γίνει αρχηγός της, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για το αντίστροφο. Αν ο Σαμαράς πχ πήγαινε στο ΚΚΕ και γινόταν αρχηγός, με αυτή την ιδεολογία, θα υπήρχε πρόβλημα. Το ΚΚΕ δεν θα ήταν πλέον ΚΚΕ με αρχηγό τον Σαμαρά, θα ήταν κάτι άλλο, σίγουρα όχι κομμουνιστικό κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει για αρχηγό της έναν ΠΑΣΟΚΟ. Ο Μητσοτάκης είναι πιο ΠΑΣΟΚ και από τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Αν ο Μητσοτάκης ήταν αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η συγκυβέρνηση είναι κάτι άλλο. Όταν η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αυτοδυναμία το 2012, αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Τότε αυτονόητο ήταν πως δεν μπορούσε να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα, διότι πλέον εξαρτιόταν και από τα άλλα κόμματα με τα οποία συγκυβερνούσε.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με αυτοδυναμία, με τις ψήφους των κεντροδεξιών, για να γίνει πρωθυπουργός ένας ΠΑΣΟΚΟΣ και να εφαρμόζει πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ. Το ότι είναι ΠΑΣΟΚΟΣ ο Μητσοτάκης είναι πασιφανές. Είναι Βενιζελικός δηλαδή ΠΑΣΟΚΟΣ. Είναι με τον Μπάιντεν δηλαδή το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ στην Αμερική. Τον έβγαλε αρχηγό στην Νέα Δημοκρατία ο Σημίτης που είναι ΠΑΣΟΚΟΣ. Στηρίζεται από τον Παγκόσμιο Εβραϊσμό που είναι στη συντριπτική του πλειονότητα στην κεντροαριστερά και στην αριστερά. Πιο ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται, μετά καίγεσαι.

Το 1978 που έγινε η διεύρυνση του Καραμανλή, ήταν μόλις δέκα χρόνια και κάτι από την Αποστασία. Ήταν πολύ πρόσφατη. Ο Μητσοτάκης τα είχε σπάσει με τους Παπανδρέου, τους ομοϊδεάτες του και δεν τον ήθελαν μαζί τους. Αναγκάστηκε να τον μαζέψει ο Καραμανλής και το ονόμασε διεύρυνση γιατί ακούγεται καλύτερα από «το μάζεμα του Μητσοτάκη». Από τότε έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας. Πόσο θα κρατάνε ακόμη Μητσοτάκηδες και Παπανδρέου την πολιτική βεντέτα; Οι Μητσοτάκηδες ως Κρητικοί κρατάνε βεντέτες. Οι Παπανδρέου είναι Πελοποννήσιοι, όχι από την Μάνη, από τα Καλάβρυτα. Εκεί δεν έχουν βεντέτες.

Παπανδρέου και Μητσοτάκηδες είναι ομοϊδεάτες. Βρίσκονται στο πολιτικό χώρο μεταξύ κεντροδεξιάς και κομμουνισμού που στην μεταπολίτευση κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να τα βρουν μετά από μισό αιώνα;  Ανήκαν και εξακολουθούν να ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο, του ΠΑΣΟΚ. Όσο ΠΑΣΟΚΟΣ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, άλλο τόσο και περισσότερο είναι ο Μητσοτάκης. Εγώ δεν λέω ότι είναι κακός άνθρωπος. Άλλοι το υποστηρίζουν αυτό. Λέω ξεκάθαρα ότι ο άνθρωπος είναι ΠΑΣΟΚΟΣ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ο Τζέφρης σωστά πήρε τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στο ΠΑΣΟΚ. Ο χώρος αυτός που το πιο γνωστό κόμμα είναι η Δράση, είναι προέκταση του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΣΟΚ, εκτός από ένα, τα οικονομικά. Σε οικονομικά ζητήματα συμφωνεί με την Νέα Δημοκρατία (ίσως είναι πιο δεξιά). Η κίνηση του Τζέφρη ήταν μεν σωστή από ιδεολογική άποψη αλλά είχε δύο προβλήματα.

Ανδριανόπουλος και Μάνος είχαν μια σημαντική πολιτική πορεία στον αντίπαλο πολιτικό χώρο. Αν εξαρχής βρισκόντουσαν σε ένα κόμμα όπως η Δράση, τότε θα ήταν πολύ μικρότερο το πρόβλημα και η εσωτερική αντίδραση. Επίσης το τότε ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό από το σημερινό ΚΙΝΑΛ. Αντέδρασε περισσότερο η αριστερή πτέρυγα που πλέον βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστοί οι πολιτικοί που έχουν θέσεις παρόμοιες με του Μάνου και του Ανδριανόπουλου. Είναι ο Σκυλακάκης που διαδέχθηκε τον Μάνο στην αρχηγία της Δράσης, είναι ο Κοντογιαννόπουλος και διάφοροι άλλοι και πρώτοι από όλους οι Μητσοτάκηδες. Αν αυτός ο χώρος πρέπει να πάει κάπου, τότε πρέπει να πάει στο ΠΑΣΟΚ, γιατί συμφωνεί σε πολλά περισσότερα με το ΠΑΣΟΚ, παρά με την Νέα Δημοκρατία.

Τα κρυφοπασόκια στο ΠΑΣΟΚ

Φώτης

Scroll to Top