Θεωρίες και πραγματικότητα

Θεωρίες και πραγματικότητα

προηγούμενο Προώθηση τεχνογνωσίας

Σκατά στα μούτρα σας σιχαμεροί ευρώδουλοι Νεοταξίτες γιατί έχετε σκατά στο κεφάλι σας. Σχοινί στο λαιμό τους αξίζει και όχι σκατά στα μούτρα τους. Σκότωμα θέλουν κανονικά αυτά τα καθάρματα. Κατέστρεψαν την Ελλάδα και άλλες χώρες για μια Μεσαιωνική αντίληψη, μια σοσιαλιστική ουτοπία των Σαιντσιμονιστών και άλλων ουτοπικών σοσιαλιστών.

Η λέξη ουτοπία είναι ελληνική αλλά χρησιμοποιείται και σε άλλες γλώσσες όπως τα Αγγλικά (utopia). Η ετυμολογία της είναι ου – τόπος και σημαίνει ένας τόπος που δεν υπάρχει. Η έννοια της έχει επικρατήσει να σημαίνει κάτι το θεωρητικό που μπορεί στην θεωρία να φαίνεται καλό ή ελκυστικό αλλά είναι ανεφάρμοστο την πραγματικότητα.

Αντίστοιχο αλλά διαφορετικό με την ουτοπία είναι η οικονομική θεωρία. Όπως η σοσιαλιστική ουτοπία είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αν την εξετάσεις θεωρητικά αλλά μπορεί να αποβεί καταστροφική αν εφαρμοστεί στην πράξη, έτσι μπορεί να συμβεί με κάποιες οικονομικές θεωρίες. Τα οικονομικά μοντέλα είναι μια απλούστευση της πραγματικότητας.

Στην πραγματικότητα υπεισέρχονται πολλοί περισσότεροι παράγοντες από αυτούς που εξετάζουν τα μοντέλα. Αν οι παράγοντες που έχουν παραβλεφθεί δεν έχουν τόσο μεγάλη επίδραση, τότε το οικονομικό μοντέλο μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα αλλά σε καμία περίπτωση το οικονομικό μοντέλο δεν είναι η πραγματικότητα.

Όλα τα πράγματα είναι πως τα χρησιμοποιούμε. Δεν φταίνε τα μοντέλα και οι θεωρίες, φταίνε όλοι αυτοί που έχουν σκατά στο κεφάλι τους και περνάνε τους εαυτούς τους για ξύπνιους. Το μοντέλο μπορεί να είναι χρήσιμο αν χρησιμοποιηθεί σωστά και καταστροφικό αν χρησιμοποιηθεί λάθος. Προσπαθεί να εξηγήσει την πραγματικότητα αλλά είναι μερική εξήγηση της πραγματικότητας.

Κάποια μοντέλα και οικονομικές θεωρίες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική πραγματικότητα, άλλα σε μέτριο βαθμό και άλλα σε μικρό βαθμό. Αν τα εκλάβουμε ως μία μερική εξήγηση της πραγματικότητας και καθορίσουμε τον βαθμό, τότε τα μοντέλα είναι χρήσιμα. Αν τα εκλάβουμε ως την πραγματικότητα, τότε είναι καταστροφικά. Δεν φταίνε όμως τα μοντέλα αλλά οι ηλίθιοι που χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο τα μοντέλα.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το εξωτερικό εμπόριο είναι βοηθητικό αλλά είναι φουσκωμένη η αξία του από τους Νεοταξίτες. Οι περισσότερες χώρες μπορούν να έχουν σε κάποιο βαθμό οικονομική αυτονομία. Όσο πιο μεγάλο μέγεθος μιας χώρας και όσο περισσότερους φυσικούς πόρους έχει, τόσο πιο εφικτό είναι αυτό. Η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ντέιβιντ Ρικάρντο συνδέεται με το εξωτερικό εμπόριο.

Οι Έλληνες Νεοταξίτες την επικαλούνται, χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα από όσα λέει οι ηλίθιοι. Είναι ατελής. Δηλαδή έχει μια βάση αλλά πολλές αδυναμίες και δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Αφού είναι ατελής η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος, γιατί την έχουν Ευαγγέλιο όλοι οι Νεοταξίτες; Γιατί απλούστατα έχουν σκατά στο κεφάλι τους.  

Η θεωρία του απόλυτου πλεονεκτήματος του Άνταμ Σμιθ λέει πως μια χώρα μπορεί να ειδικεύεται σε αυτό που κάνει καλύτερα σε σχέση με τις άλλες χώρες ενώ η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος πως πρέπει να ειδικεύεται στους πιο παραγωγικούς τομείς της, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς της εγχώριας οικονομίας. Στην πράξη και όχι στην θεωρία, εν μέρει ισχύει η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος αλλά περισσότερο η θεωρία του απόλυτου πλεονεκτήματος.

Αν η κάθε χώρα επικεντρωθεί στους πιο αποδοτικούς τομείς, θεωρητικά θα υπάρξει συνολική αύξηση του παραγόμενου προϊόντος. Αν όμως δεν έχει απόλυτο πλεονέκτημα, θα υποκατασταθεί η εγχώρια παραγωγή από ξένη. Το λέω κάπως υπεραπλουστευμένα διότι για να εξετασθεί επαρκώς χρειάζονται περισσότερα από ένα κεφάλαια βιβλίου.   

Η θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος δεν έχει δυναμική αντίληψη αλλά στατική. Μακροχρόνια το μόνο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει μια χώρα βασίζεται σε κλιματολογικές συνθήκες, μορφολογικές συνθήκες, συνθήκες εδάφους και υπεδάφους. Πέρα από αυτό, οποιοδήποτε πλεονέκτημα είναι προσωρινό και μπορεί εύκολα να αλλάξει. Η Ελλάδα και οι μεσογειακές χώρες έχει πλεονέκτημα στην παραγωγή ελαιών και λαδιού, κρασιού, θερινού τουρισμού. Η Ελβετία έχει πλεονέκτημα στον χειμερινό τουρισμό και στα χειμερινά σπορ. Οι αραβικές χώρες έχουν πλεονέκτημα στην παραγωγή πετρελαίου. Η Ρωσία έχει πλεονέκτημα στην εξόρυξη διαμαντιών.

Υπάρχει όμως μια αδιαμφισβήτητη οικονομική αλήθεια, αντιληπτή από τον καθένα. Αν σε μια χώρα αντικατασταθούν πολλά εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες από ξένα, χωρίς να καταφέρει η χώρα να το αντισταθμίσει με την εξαγωγή ανάλογων προϊόντων και υπηρεσιών, θα φτωχύνει. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα. Η Ελλάδα φτώχυνε λόγω του σχεδίου ΕΕ – ΝΤΠ. Η φτώχεια δεν φαινόταν όσο ερχόντουσαν οι επιδοτήσεις, τα δημόσια δάνεια και τα ιδιωτικά δάνεια. Όταν σταμάτησαν φάνηκε η γύμνια της ελληνικής οικονομίας.

Οι Έλληνες ευρώδουλοι Νεοταξίτες είναι επικίνδυνοι ηλίθιοι ή σιχαμεροί προδότες. Η θέση όλων είναι στην φυλακή και να μην ξαναβγούν ποτέ ξανά. Ο Καραμανλής και ο Σημίτης έπρεπε ήδη να έχουν εκτελεστεί μαζί με διψήφιο τουλάχιστον αριθμό μελών των κυβερνήσεων τους. Κατέστρεψαν οι παλιάνθρωποι την Ελλάδα. Είτε το έκαναν εσκεμμένα είτε κατά λάθος, το γεγονός παραμένει πως κατέστρεψαν την Ελλάδα. Εύχομαι να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή η εκτέλεση των καταστροφέων της Ελλάδας και να ζήσω μέχρι τότε να το δω.

Στέφανος

Scroll to Top