Τι εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Sandinistas
Sandinistas

Τι εξυπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι απλή! Τίποτα απολύτως! Κακό κάνει που είναι κόμμα εξουσίας και όχι καλό. Μπορεί να μου εξηγήσει ένας άνθρωπος σας παρακαλώ πολύ τι σκατά εξυπηρετεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ; Τα Μνημόνια τέλειωσαν και εκτός αυτού αποδείχθηκαν Μνημονιακοί, ευρώδουλοι, Νεοταξίτες. Δεν μας φτάνουν όλα αυτά τα κακά, πρέπει να είναι και κομμουνιστές από πάνω;

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση ήταν φαινόμενο της εποχής των Μνημονίων. Το δίπολο εξουσίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η ευρωπαϊκή πορεία απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή, την χρεοκοπία και την υποδούλωση. Έτσι ήρθαν τα πολύ σκληρά Μνημόνια που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού δεν άντεχε και 2 στους 3 ήταν εναντίον όπως αποδείχθηκε στο Δημοψήφισμα.

Όσοι είχαν αντιμνημονιακή στάση ανέβηκαν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή. Αντιμνημονιακή στάση είχε αρχικά και ο Σαμαράς κι έτσι κατόρθωσε να γίνει πρωθυπουργός. Οι Αντιμνημονιακοί αποδείχθηκαν τελικά Μνημονιακοί όπως ο Σαμαράς και ο Τσίπρας που έκαναν κωλοτούμπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα Μνημονιακό Νεοταξικό ευρώδουλο κόμμα όπως το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ. Παρίσταναν κάτι άλλο, εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους, υφάρπαξαν την εξουσία και ένα κομμουνιστικό κόμμα κατόρθωσε να γίνει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κομμουνιστικό κόμμα και δεν έχει αποτινάξει τον αυτοπροσδιορισμό της αριστεράς.

Αφού έγινε μνημονιακό κόμμα από αντιμνημονιακό, αναγκάστηκε να ακολουθήσει τις πολιτικές των Μνημονίων. Οι πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν πολιτικές που υπαγορεύονταν από τα Μνημόνια και όχι από την δική τους ιδεολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά το γύρισε λίγο προς τα εκεί. Είναι κάτι μεταξύ αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς. Αυτών τα πρότυπα ήταν οι πιο φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τι να τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους κομμουνιστές;

Δεν μιλάμε αν θα έχουν κοινοβουλευτική παρουσία. Αυτό είναι κάτι άλλο. Και το ΚΚΕ έχει μία κοινοβουλευτική παρουσία γιατί εκφράζει ένα ποσοστό ψηφοφόρων. Άλλο αυτό και άλλο να γίνουν κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώσει. Άνθρωποι σε αναπτυγμένες χώρες έχουν «φρικάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Κομμουνιστές στην διακυβέρνηση της χώρας; Τι είμαστε Βενεζουέλα ή Νικαράγουα; Σκέτη μπανανία; Ακούνε για ΣΥΡΙΖΑ στις αναπτυγμένες χώρες και σαλτάρουν. Σου λέει τι είναι αυτοί, Σαντινίστας;

Νομίζαμε ότι στην περίοδο των Μνημονίων θα μας γλύτωνε από τα Μνημόνια! Ας μας γλύτωναν από τα Μνημόνια και ας ήταν ότι θέλουν, κομμουνιστές ή φασίστες. Πλέον δεν εξυπηρετούν τίποτα απολύτως παρά μόνο κάνουν μεγάλο κακό. Μακάρι βέβαια να ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα του πολιτικού σκηνικού. Είναι όμως γενικό το πρόβλημα και χρειάζεται μία μεγάλη αναδιάταξη, από την αριστερά μέχρι την δεξιά.

Στην καραμανλική πτέρυγα του πρώτου κόμματος της κεντροδεξιάς, παριστάνουν τους πατριώτες αλλά πρωταγωνίστησαν σε ένα καθαρά διεθνιστικό εγχείρημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διεθνισμός και πατριωτισμός είναι αντίθετα. Οι απόψεις του πρωθυπουργού και επικεφαλής του πρώτου κόμματος της κεντροδεξιάς είναι κεντροαριστερές, παραπλήσιες με του Μπάιντεν που είναι η κεντροαριστερά των ΗΠΑ.

Αντί να είναι λοιπόν ο Μητσοτάκης που έχει παραπλήσιες απόψεις με του Μπάιντεν, θα έπρεπε να είναι ο ηγέτης του πρώτου κόμματος της κεντροαριστεράς. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, Πλεύση Ελευθερίας, Λαϊκή Ενότητα πρέπει να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ. Πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό σκηνικό, πριν τα Μνημόνια αλλά με νέα πρόσωπα και νέες πολιτικές κατευθύνσεις. Την προσέγγιση στον Άξονα Γερμανίας - Γαλλίας την δοκιμάσαμε. Μας οδήγησε στην οικονομική καταστροφή, στην χρεοκοπία και στην υποδούλωση.

Βάζουμε λοιπόν ένα Χ και δίνουμε ένα τέλος. Ούτως η αλλιώς η ΕΕ αποδείχθηκε ένα άκρως αποτυχημένο πείραμα, μία ανεφάρμοστη στην πράξη σοσιαλιστική ουτοπία. Και η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά πρέπει να προσεγγίσουν τους Συμμάχους, ΗΠΑ, Βρετανία και λοιπές αγγλόφωνες χώρες. Ο κρατισμός είναι κάτι που η σοσιαλδημοκρατία στις αναπτυγμένες χώρες προσπαθεί να μειώσει, γιατί αποδείχθηκε αδυναμία και δημιούργησε πολλά προβλήματα.

Δεν μπορεί στην Ελλάδα να κάνουμε επιστροφή προς περισσότερο κρατισμό μέσω του κομμουνιστικού ΣΥΡΙΖΑ. Η ονομασία είναι απαγορευτική, Συνασπισμός Ριζοσπαστικής ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, όχι ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε αυτή την χώρα! Χρειάζεται ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που να εναρμονιστεί με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και τους Εργατικούς της Βρετανίας και προς Θεού να μην λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα το δημιουργήσουν ένα τμήμα του ΚΙΝΑΛ και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τμήμα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται προς τα αριστερά, μαζί με Πλεύση Ελευθερίας, Λαïκή Ενότητα και ίσως τμήμα της ΜΕΡΑ25 να κάνουν τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Επανέρχοναι σε αυτό που ήταν. Από εκεί και πέρα μπορούν να κάνουν συζητήσεις με το ΚΚΕ. Γενικά δεν χρειάζεται να χάνουν τα κόμματα την αυτονομία τους, αν μπορούν να μπουν στην Βουλή γιατί στην συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα προεκλογικής συνεργασίας κομμάτων. Επί τη ευκαιρία, απαραιτήτως να γίνει μόνιμη η απλή αναλογική.  

Σταύρος

error: Content is protected !!
Scroll to Top