Τo Bremain θα διαλύσει την ΕΕ 2

To Bremain θα διαλύσει την ΕΕ 2

audio

Στην ΕΕ δεν πρέπει να πιέζουν τα πράγματα. Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και στα σκοτεινά κέντρα που κινούνται στο παρασκήνιο και ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι. Να αφήσουν τις χώρες που θέλουν να φύγουν ή αυτές που ζημιώνονται από την παραμονή τους στην ΕΕ. Έτσι μπορεί να προχωρήσει η ΕΕ με λιγότερες χώρες. Ο Μακρόν έχει δίκιο. Θέλει μια πιο ομοιογενή ΕΕ.

Η Βρετανία  δεν κολλάει όπως δεν κολλάει η Ελλάδα και άλλες χώρες για διαφορετικούς λόγους. Η Βρετανία πληρεί τις οικονομικές προϋποθέσεις αλλά οι Βρετανοί δεν θέλουν στενές σχέσεις. Επίσης είναι έντονος και πλειοψηφικός όπως αποδείχθηκε στο Δημοψήφισμα ο ευρωσκεπτικισμός. Είναι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να φύγουν όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία. Όλων αυτών των χωρών η συμμετοχή είναι προβληματική, για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχει όμως ένας κοινός παρανομαστής σε όλες τις περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας. Τα προβλήματα λύνονται με περισσότερη ανεξαρτησία.

Για τον Όρμπαν το πρόβλημα είναι οι παράνομοι μετανάστες ενώ για την Αγγλία η μετανάστευση εντός ΕΕ. Για τον Ευρωπαϊκό Νότο τα προβλήματα είναι και οικονομικά και μεταναστευτικά. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο μια αιτία. Η Βρετανία δεν έχει οικονομικά προβλήματα αλλά μεγάλες ξεχασμένες κοινωνικές ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν και κρυφές αιτίες. Οι Άγγλοι κέρδισαν τον πόλεμο και δεν μπορούν να δεχτούν να είναι υπό την Γερμανία μέσα στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για εμάς μόνο που στην δική μας περίπτωση είναι σχέση υποδούλωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Βρετανία.

Μπορεί να φύγουν όλες ή μερικές από τις χώρες που αναφέραμε. Η ΕΕ πρέπει να τις ξεσκαρτάρει και να προχωρήσουν 20-25 χώρες που και θέλουν και έχουν ότι χρειάζεται για να προχωρήσουν. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο. Αν υπάρχουν μεγάλη ανομοιογένεια, μεγάλος αριθμός χωρών, χώρες με σημαντικό ευρωσκεπτικισμό, ή σοβαρά προβλήματα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η ΕΕ αφήσει  να φύγουν χώρες που η συμμετοχή τους είναι προβληματική, θα μπορέσει να προχωρήσει. Αλλιώς θα διαλυθεί.

Όταν φύγουν μερικές χώρες από την ΕΕ, είναι πιθανό να δημιουργήσουν ένα άλλο πιο χαλαρό οικονομικό μπλοκ που θα εξασφαλίζει ανεξαρτησία στα μέλη,  μαζί με άλλες χώρες που δεν είναι στην ΕΕ. Έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτή την περίπτωση. Έτσι θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και τα δύο μπλοκ θα μπορέσουν κάποια στιγμή να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους όπως και με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά στην ΕΕ. Αν δεν αφήσουν την Βρετανία, την Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες να φύγουν, με μεγάλη πιθανότητα θα διαλυθεί η ΕΕ. Ελπίζουμε ότι ο Μακρόν τουλάχιστον θα βάλει βέτο στην παράταση του Brexit. Δείχνει συνετός ηγέτης. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι όπως η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Μάλτα για διαφορετικό λόγο. Θα το κάνουν ως εξυπηρέτηση στην κυβέρνηση Τζόνσον για να έχουν μια καλή θέση στο νέο οικονομικό μπλοκ.

Συνοψίζοντας ο Μακρόν και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι πιθανότερο να παραμείνουν οι χώρες τους στην ΕΕ έχουν δύο επιλογές:

  • 1) Αποδέχονται την απώλεια κάποιων χωρών με προβληματική συμμετοχή που θα είναι ωφέλιμη για την συνέχιση της πορείας του πειράματος 
  • 2) Διαλύεται η ΕΕ

 

Θα ρωτήσει κάποιος. Είναι βέβαιο ότι θα διαλυθεί η ΕΕ αν δεν κάνουν το πρώτο; Όχι αλλά είναι αρκετά πιθανό. Γιατί να πάρουν τέτοιο μεγάλο ρίσκο;

Τέλος, τους αφιερώνουμε κάποιες παροιμίες:

  • κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει
  • όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά
  • κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε
  • όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα

 

To Bremain θα διαλύσει την ΕΕ 1

Scroll to Top