Το λυκόφως της Νέας Δημοκρατίας

Το λυκόφως της Νέας Δημοκρατίας

Ό,τι εξαγγελίες και να κάνει το Μήτσο-κούλι, το τέλος της Νέας Δημοκρατίας πλησιάζει. Βέβαια τον Μήτσο τον ενδιαφέρει να κερδίσει άλλη μια θητεία, κάτι που ίσως το καταφέρει, με βάση πάντοτε την σημερινή εικόνα των δημοσκοπήσεων. Αυτό μπορεί όμως να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αν συμβεί κάτι σημαντικό.

Πολύ σωστά υποστηρίχτηκε πως οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αλλάξουν κυβέρνηση και το κόμμα που έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά στην χώρα. Το ζητούμενο δεν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ αλλά να αλλάξει το κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς όπως έχει γίνει σε τόσες πολύ πιο σημαντικές χώρες από την Ελλάδα.

Για εμάς τους Έλληνες, πολύ σωστά η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα του κόσμου όπως όλοι οι άνθρωποι βλέπουν την χώρα τους πιο σημαντική για αυτούς. Όμως στο διεθνές σκηνικό η Ελλάδα δεν είναι ούτε καν στην δεύτερη κατηγορία αλλά μάλλον στην τρίτη. Εξαρτάται βέβαια πως γίνεται ο διαχωρισμός. Αυτά που έγιναν στις πιο σημαντικές χώρες της πρώτης κατηγορίας θα έρθουν με καθυστέρηση και στην Ελλάδα.

Και στην Ευρώπη και παγκόσμια, στην κεντροδεξιά έχουν επικρατήσει αυτοί που είναι αντίθετοι στο σχέδιο ΝΤΠ – ΕΕ. Και στην κεντροαριστερά έχει γίνει στροφή αλλά δεν είναι σαφές ποιοι επικρατούν. Ίσως ακόμη η πλειοψηφία της κεντροαριστεράς να υποστηρίζει το σχέδιο ΝΤΠ – ΕΕ. Σε ΗΠΑ και Βρετανία φαίνεται πως συζητούν (στην κεντροαριστερά) μια συμβιβαστική εναλλακτική παγκοσμιοποίηση.

Να εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει στην κεντροδεξιά στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Το πιο πρόσφατο ήταν στην «προοδευτική» Σουηδία που είναι σχεδόν βέβαιο πως ο δεξιός συνασπισμός θα σχηματίσει κυβέρνηση. Μεγάλοι νικητές ήταν οι Σουηδοί Δημοκράτες με αντιμεταναστευτική ρητορική. Σε Γαλλία και Ιταλία, τα κόμματα εξουσίας της κεντροδεξιάς είναι αντινεοταξικά (αντίθετα στο σχέδιο ΝΤΠ - ΕΕ).

Το αντίστοιχο της ΝΔ γαλλικό κόμμα έπεσε κάτω από 5% ενώ το αντίστοιχο ιταλικό κάτω από 10%. Ο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του είναι ίσως οι λιγότερο ευρωπαϊστές στο EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που ανήκει η ΝΔ) και ίσως για αυτό κρατήθηκαν κοντά στο 10%. Σε λίγες μέρες αναμένεται σαρωτική νίκη της δεξιάς συμμαχίας Μελόνι – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι με τους Αδελφούς της Ιταλίας (Μελόνι) να τερματίζουν στην πρώτη θέση. Στην Βρετανία, το Συντηρητικό κόμμα έκανε το δημοψήφισμα για το Brexit και στην συνέχεια οδήγησε την χώρα στην έξοδο από την ΕΕ.

Στην Ισπανία, το ευρωσκεπτικιστικό VOX είχε σημαντική άνοδο ενώ μεγάλη πτώση είχαν οι Ciudadanos που είναι μέλος του γκρουπ Renew Europe, μαζί με τον Μακρόν. Το πρόγραμμα τους είναι αντίστοιχο με τις εμετικές εξαγγελίες του Μήτσο στην ΔΕΘ. Στις ΗΠΑ, στους Ρεπουμπλικάνους, επικράτησε η φράξια του Τραμπ που είναι κατά ΝΤΠ – ΕΕ. Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να αποκτήσουν πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Αυτά βέβαια είναι όλα γνωστά και έχουν γραφτεί σε προηγούμενα άρθρα. Τα επανέλαβα περιληπτικά γιατί σημασία έχει που θέλω να καταλήξω. Όλες οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως στην κεντροδεξιά επικρατούν οι αντίθετοι ή σκεπτικοί στο σχέδιο ΝΤΠ – ΕΕ. Στην κεντροδεξιά των G8 είναι 7 – 1 κατά του σχεδίου ΝΤΠ – ΕΕ.

Το τέλος της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που έκανε τόσο μεγάλη ζημιά στην χώρα και εξακολουθεί να κάνει, πλησιάζει. Διανύουμε την περίοδο του λυκόφωτος της Νέας Δημοκρατίας. Όταν θα επέλθει το σκότος για την ΝΔ, θα είναι μια νέα αυγή για την χώρα, η αρχή μιας περιόδου μεγάλης ακμής που η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας εμποδίζει.

Μαζί με το ΠΑΣΟΚ έφεραν μεγάλη σήψη και παρακμή. Ήταν για την Ελλάδα πολλές χαμένες δεκαετίες. Μπορεί να έγιναν κάποια θετικά πράγματα αλλά συνολικά μας έφεραν πολύ πίσω και το χαμένο διάστημα πρέπει να το ανακτήσουμε. Το λυκόφως της Νέας Δημοκρατίας θα συμπέσει με το λυκαυγές της χώρας, την έξοδο από την σήψη και την παρακμή.

Το ζήτημα είναι το σκότος δηλαδή το τέλος της ΝΔ να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην καθυστερήσει. Το τέλος του άκρως επιζήμιου για την χώρα κόμματος θα το επιβάλλουν οι παγκόσμιες εξελίξεις. Επομένως όσοι είναι προνοητικοί στην κεντροδεξιά, θα κοιτάξουν να πλασαριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο αναμενόμενο με βεβαιότητα τέλος της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα σενάριο είναι να αλλάξουν πρόσωπα, πολιτικές και ονομασία στη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή να αναδειχθούν νέα πρόσωπα που θα έχουν πολύ διαφορετικές πολιτικές και κάποια στιγμή να γίνει και η αλλαγή της ονομασίας ώστε να κοπούν οι δεσμοί με το φαύλο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι το τέλος της Νέας Δημοκρατίας όπως την ξέρουμε.

Η άλλη περίπτωση και πιο πιθανή είναι να αναδειχθούν άλλα κόμματα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς όπως έγινε σε Γαλλία και Ιταλία. Αν δεν γίνει μεγάλη αλλαγή μέσα στο κόμμα, θα γίνει αλλαγή συσχετισμών στην κεντροδεξιά και η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί με μονοψήφια ποσοστά που μπορεί να είναι και κάτω από 5% όπως συνέβη στην Γαλλία.

Δημοσθένης

Scroll to Top