Τρεις θετικές εξελίξεις
Τρείς θετικές εξελίξεις
Αισθάνομαι λίγο άβολα να μιλάω θετικά για τον Μητσοτάκη. Εγώ και άλλοι εδώ δεν κάνουμε αντίδραση για την αντίδραση. Η αντίδραση είναι όταν οι θέσεις τους και οι πολιτικές τους διαφέρουν πολύ. Υποστηρίζω κάποια πράγματα στα οποία παραμένω περίπου σταθερός. Λέω περίπου γιατί δεν έχω παρωπίδες. Αν διαπιστώσω πως κάπου έχω κάνει λάθος, το αναγνωρίζω.
Υποστηρίζεται εδώ και καιρό από πολλά άρθρα, κάτι που αποτελεί και δική μου θέση. Η Νέα Δημοκρατία, το δεξιότερο που μπορεί να τοποθετηθεί είναι το κέντρο. Όταν έρχεται ο Μητσοτάκης και κάνει αυτό το πράγμα, δεν μπορώ να τον κατηγορήσω. Ούτε μπορώ να αδιαφορήσω, αν είναι κάτι σημαντικό. Μπράβο παιδί μου Μητσοτάκη, ως προς αυτό, όχι ως προς όλα. Η διαχείριση της πανδημίας είναι τραγική.
Να πω και ένα δεύτερο, μικρότερο μπράβο στον Μητσοτάκη. Εδώ και χρόνια υποστηρίζεται εδώ και αλλού πως η Ελλάδα πρέπει να έχει όσο το δυνατό καλύτερες σχέσεις με την Ρωσία. Έχουμε ιστορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Αυτό αφορά το παρελθόν. Το σημαντικότερο είναι το μέλλον. Οι Εβραίοι έχουν κάνει μία παγκόσμια κλίκα και έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά. Η κλίκα αυτή δεν είναι με βάση την εθνική καταγωγή αλλά την θρησκεία.
Εμείς για να ισχυροποιηθούμε πρέπει να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων που ανήκουν σε άλλες θρησκείες όπως Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Συμπληρωματικά σε αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκόσμια. Δηλαδή θα είναι δύο κύκλοι που θα τέμνονται και θα έχουν κοινό σημείο τους Ελληνικής καταγωγής Ορθοδόξους. Στον έναν κύκλο, θα είναι το μεγαλύτερο τμήμα του ενώ στον δεύτερο, των Ορθοδόξων, θα είναι σχετικά μικρό.
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη Ορθόδοξη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε επιφάνεια. Βέβαια ένα τμήμα της είναι πάγοι. Είναι ένατη πληθυσμιακά και η πιο πολυπληθής χώρα της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά η μεγαλύτερη έκταση της είναι στην Ασία. Είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη και η ενδέκατη σχετικά με το οικονομικό μέγεθος. Σίγουρα δεν είναι υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ.
Όμως δεν παύει να είναι μία παγκόσμια δύναμη σε πολλούς τομείς. Εμάς θα μας αντιμετωπίσουν με ιδιαίτερο τρόπο, λόγω των δεσμών που έχουμε. Ενώ μας δίνεται αυτή η δυνατότητα δεν την εκμεταλλευόμαστε, γιατί είμαστε κολλημένοι από το 1974 στην Γαλλία και στην Γερμανία. Στην επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ρωσία, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πούτιν, κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή την δημιουργία στενότερων σχέσεων με την Ρωσία. Εκεί κερδίζει ένα μικρό μπράβο.
Υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι, οι σχέσεις Ρωσίας ΗΠΑ. Δεν είναι τόσο καλές, κάτι που έχει ξεμείνει από τον Ψυχρό Πόλεμο. Εμείς όμως πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατό καλύτερες σχέσεις και με τις δύο χώρες και με την AUKUS που πλέον αποτελεί συμμαχία. Αν αναγκαστούμε να πάρουμε μία πλευρά, κάτι που απεύχομαι, θεωρώ πως πρέπει να διαλέξουμε τις ΗΠΑ. Δηλαδή η σειρά πρέπει να είναι ΗΠΑ (με AUKUS), Ρωσία, Γαλλία - Γερμανία ενώ η σειρά που ακολουθήθηκε τον τελευταίο μισό αιώνα ήταν Γαλλία - Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία.
Μία πολύ σημαντική είδηση, είναι η ανακοίνωση του State Department για πιθανή πώληση τεσσάρων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό άλλων τεσσάρων. Επίσης αναφέρει πως θα γίνει διεθνής διαγωνισμός που αφήνει να εννοηθεί πως η συμφωνία με την Γαλλία μπορεί να βρίσκεται στον αέρα. Δηλαδή έχουμε τρεις θετικές εξελίξεις. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται στον Μητσοτάκη γιατί σίγουρα τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι Έλληνες πρωθυπουργοί, ως επικεφαλής μιας μικρής χώρας είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζονται στις διεθνείς εξελίξεις. Πιθανώς λοιπόν οι διεθνείς εξελίξεις να είναι θετικές και κινούνται προς την κατεύθυνση όλων όσων γράφονται εδώ.
Πέτρος