Τριχοτόμηση Ευρώπης

Τριχοτόμηση Ευρώπης

προηγούμενο Λάθη ΗΠΑ – Βρετανίας

Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον των αναγνωστών για το σενάριο τριχοτόμησης της Ευρώπης επομένως θα επεκταθώ λίγο περισσότερο. Να επαναλάβω και να τονίσω πως είναι ένα από τα πολλά σενάρια εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει που τελικά θα καταλήξει η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το σίγουρο είναι πως το Νεοταξικό σχέδιο και η ΕΕ ακυρώνονται.

Ας υποθέσουμε πως τελικά γίνεται η τριχοτόμηση της Ευρώπης. Είναι αβέβαιο πως ακριβώς θα είναι τα τρία τμήματα. Σύμφωνα με μια εκδοχή το ένα τμήμα θα είναι η βορειοανατολική Ευρώπη, το άλλο η νότια Ευρώπη και το τρίτο ό,τι απομείνει από την ΕΕ. Και πάλι είναι ασαφές και αβέβαιο για το ποιες χώρες θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα τρία τμήματα.

Μάλλον στο νότιο τμήμα θα είναι η Ιβηρική χερσόνησος δηλαδή Ισπανία – Πορτογαλία και το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων (ή ολόκληρα) συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σε αυτό μάλλον θα προστεθούν οι Βρετανικές νήσοι. Βρετανία και Ιρλανδία έχουν στενές σχέσεις με ΗΠΑ. Ισπανία και Πορτογαλία έχουν στενές σχέσεις με Κεντρική και Νότιο Αμερική. Στις ΗΠΑ ένα μεγάλο ποσοστό, σχεδόν το 20% προέρχεται από Κεντρική και Νότιο Αμερική.

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, η Σερβία (και το Μαυροβούνιο;) μπορεί να είναι στο βορειοανατολικό τμήμα ή στο νότιο τμήμα. Το βορειοανατολικό τμήμα θα έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία και η Σερβία διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία. Σε αυτό το τμήμα, το βορειοανατολικό, υπάρχουν ερωτηματικά αν θα συμπεριλαμβάνονται οι Βαλτικές χώρες και γενικότερα αν θα είναι όλες οι χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ.  

Αβέβαιη είναι και η θέση της Ιταλίας. Δηλαδή μπορεί να είναι στο νότιο τμήμα ή στο βορειοδυτικό τμήμα που θα είναι ό,τι απομείνει από την ΕΕ. Υπάρχει μια δυσκολία με την Ιταλία να είναι στο νότιο τμήμα. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, μαζί με την Γαλλία. την Δυτική Γερμανία και τις BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και μάλιστα οι συνθήκες υπεγράφησαν στην Ρώμη το 1957. Επιπλέον ήταν με την πλευρά της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τίποτα από αυτά τα δύο δεν είναι απαγορευτικό στο να συμπεριληφθεί τελικά στο νότιο τμήμα. Ναι μεν υπάρχουν δύο δυσκολίες αλλά δεν το απαγορεύουν.

Η τριχοτόμηση είναι μια σχετικά δίκαιη συμφωνία. Με την υπάρχουσα κατάσταση, οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι στο περιθώριο και οι ηττημένοι ή οι αμέτοχοι (Γάλλοι) κυριαρχούν στην Ευρώπη. Μην ξεχνάμε πως ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος διεξήχθη κυρίως στην Ευρώπη. Βρετανοί, Αμερικάνοι και Ρώσοι απελευθέρωσαν την Ευρώπη από την Γερμανία που τώρα την υποδούλωσε ξανά μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή οι ηττημένοι και οι αμέτοχοι κυριαρχούν στην Ευρώπη και οι νικητές είναι εκτός. Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε πως ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν συνέβη ποτέ ούτε πως το αποτέλεσμα δηλαδή ποιοι ήταν οι νικητές και ποιοι ήταν οι ηττημένοι είναι άνευ σημασίας. Και ο πόλεμος συνέβη και το αποτέλεσμα είναι τεράστιας σημασίας και δεν μπορούμε να το αγνοούμε και να επιτρέπουμε στους Νεοταξίτες να το ανατρέπουν.

Πιστεύω πως με την τριχοτόμηση δεν θα είναι καμία πλευρά απόλυτα ευχαριστημένη αλλά και οι τρεις πλευρές κάπως ικανοποιημένες. Οι νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τους Ναζί, αποκτούν επιρροή σε δύο τμήματα της Ευρώπης, ΗΠΑ – Βρετανία στο ένα και Ρωσία στο άλλο. Η τριχοτόμηση είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του προηγούμενου μεταπολεμικού σκηνικού και του νεοταξικού σχεδίου δηλαδή της ΕΕ.

Και ο γερμανογαλλικός Άξονας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος. Τους αφήνουν ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Το τμήμα αυτό θα είναι ακόμα πιο μεγάλο, αν συμπεριληφθεί και η Ιταλία, κάτι που έχει αρκετές πιθανότητες. Τους αφήνουν να «παίζουν» Ένωση για να περνάει η ώρα τους και να γελάει ο υπόλοιπος κόσμος μαζί τους. Ενώ οι άλλες περιοχές του κόσμου θα αναπτύσσονται, αυτές οι χώρες θα μένουν στάσιμες.

Εμάς αυτό το τμήμα δεν μας απασχολεί διότι με απόλυτη βεβαιότητα η Ελλάδα δεν θα συμπεριλαμβάνεται. Το νότιο τμήμα πιθανώς να συμπληρωθεί με τις Βρετανικές νήσους. Ίσως ακόμη συμπεριληφθούν ΗΠΑ - Καναδάς και η Αυστραλία που έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την Βρετανία και ήδη υπάρχει η συμφωνία AUKUS. Επιπλέον στο γκρουπ μπορεί να προστεθούν χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου.

Μπορεί να υπάρξει οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών του γκρουπ αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι κάτι σαν την ΕΕ. Θα είναι ακόμα πιο χαλαρό από το βρετανικό μοντέλο για την ΕΕ, με ανεξάρτητες χώρες. Μακάρι να γίνει διότι είναι ένα πολύ καλό σενάριο. Από την μία αποκτάμε την ανεξαρτησία μας αλλά ταυτόχρονα είμαστε σε ένα γκρουπ οικονομικής συνεργασίας.  

Οι πιο στενές οικονομικές σχέσεις εντός των τριών γκρουπ δεν απαγορεύουν καλές σχέσεις μεταξύ των γκρουπ όπως και με άλλες χώρες παγκόσμια. Όμως τελικά μπορεί η εναλλακτική παγκοσμιοποίηση να μην περιλαμβάνει τριχοτόμηση της Ευρώπης. Το σίγουρο είναι πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Νεοταξικό σχέδιο ακυρώνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι όπως την σχεδίασαν οι Ναζί και οι Νεοταξίτες δεν θα προχωρήσει.

Αντίοχος

Scroll to Top