Τραμπ ή κεντροαριστερά;

Τραμπ ή κεντροαριστερά;

Το λέμε… το ξαναλέμε… αλλά δεν μπορούν να το καταλάβουν. Τα ευρωπαϊκά γκρουπ κομμάτων καταργούνται. Δημιουργούνται δύο γκρουπ στην Δύση. Ένα από την αριστερά μέχρι το κέντρο και άλλο ένα από το κέντρο μέχρι την δεξιά. Θα γίνεται μια φορά τον χρόνο συνάντηση αλλά θα είναι το αποκορύφωμα μιας ετήσιας διεργασίας. Δηλαδή κατά την διάρκεια του χρόνου θα υπάρχει επικοινωνία που θα κορυφώνεται με την διαπροσωπική επαφή.

Η Δύση περιλαμβάνει ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ευρωπαϊκές χώρες (εντός και εκτός ΕΕ). Βέβαια δεν είναι περιοριστικό και μπορεί να προστεθούν χώρες όπως Ρωσία, Τουρκία, ΗΑΕ, Ισραήλ, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Ιαπωνία κλπ. Όποιος είναι με τον Μπάιντεν, ανήκει στο γκρουπ αριστερά - κέντρο. Όποιος είναι με τον Τραμπ θα είναι με το γκρουπ κέντρο - δεξιά. Τα κεντρώα κόμματα θα πάνε ή δεξιά ή αριστερά. Τα τύπου Δράσης δεν έχουν θέση στο γκρουπ του Τραμπ γιατί η πολιτική τους είναι τελείως διαφορετική.

Όταν λέμε Μπάιντεν και Τραμπ δεν εννοούμε τα πρόσωπα αλλά τις πολιτικές. Ο σκοπός των γκρουπ είναι να γίνει μια εναρμόνιση των θέσεων και ενδεχομένως να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα. Θέματα όπως Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση παγκοσμιοποίηση, κλιματική αλλαγή κλπ θα συζητηθούν πρώτα μέσα στα γκρουπ και μετά μεταξύ των γκρουπ. Τα δύο γκρουπ θα καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα και θα προσπαθήσουν να συνθηκολογήσουν γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν όταν έχουν διαφορετική ιδεολογία. Θα υπάρχει συζήτηση και μέσα στα γκρουπ αλλά και μεταξύ των γκρουπ.

Ενδεχομένως ακραία αριστερά και δεξιά κόμματα να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στα γκρουπ. Αυτό είναι δική τους απόφαση. Πιθανώς το ΚΚΕ να μην συμμετέχει στο γκρουπ του Μπάιντεν. Κανονικά όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα συμμετέχουν. Είπαμε Γεωργιάδης και Βορίδης να πάνε στο νέο ΛΑΟΣ, την Ελληνική Λύση. Αυτό είναι το καλύτερο αλλά εναλλακτικά μπορούν να πάρουν τον Βελόπουλο στην Νέα Δημοκρατία. Αν θα είναι στο ίδιο ή σε διαφορετικά κόμματα είναι ζήτημα ελάσσονος σημασίας.

Το ζήτημα μείζονος σημασίας είναι σε ποιο γκρουπ θα ανήκουν, του Τραμπ ή του Μπάιντεν; Η πολυκατοικία για την οποία μας είχε πρήξει ο Καρατζαφέρης δημιουργείται σε επίπεδο Δύσης. Θα είναι δύο πολυκατοικίες, μια αριστερή και μια δεξιά. Κανονικά Νέα Δημοκρατία και νέο ΛΑΟΣ (Ελληνική Λύση) θα είναι στο ίδιο γκρουπ, του Τραμπ, από το κέντρο μέχρι την δεξιά. Δεν μπορεί άνθρωποι που είναι με τον Μπάιντεν, να ανήκουν σε κόμμα που βρίσκεται δεξιότερα το κέντρου. 

Ο Μητσοτάκης έχει πολύ καλή σχέση με τον Μπάιντεν; Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, δικό του όχι της Νέας Δημοκρατίας ή της κεντροδεξιάς. Ας βάλει την Νέα Δημοκρατία στο γκρουπ του Μπάιντεν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Να δούμε μετά πόσους ψήφους θα πάρει στις επόμενες εκλογές. Θα είναι τυχερός αν είναι τριψήφιο το νούμερο. Υμνεί ο Γεωργιάδης τον Μπάιντεν; Ας πάει κι αυτός στο γκρουπ του Μπάιντεν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι πάρα πολλοί του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον περιμένουν με «ανοιχτές αγκαλιές». 

Εννοείται ότι Χρυσοχοΐδης, Μενδώνη, Γεραπετρίτης, Σκέρτσος θα πάνε με του γκρουπ του Μπάιντεν. Από που κι ως που λοιπόν μετέχουν σε κεντροδεξιά κυβέρνηση; Αν είχαν κάνει κυβέρνηση συνεργασίας, αναγκαστικά θα γινόντουσαν και κάποιοι υπουργοί. Όμως δεν υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, πρώτη πρoτεραιότητα για κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι τα κόμματα της ίδιας πολυκατοικίας. Για την Νέα Δημοκρατία θα είναι το νέο ΛΑΟΣ, (Ελληνική Λύση) και για τον ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ. Βέβαια δεν θα είναι απαγορευτική η συνεργασία κομμάτων προερχόμενων από κεντροαριστερά και κεντροδεξιά αλλά θα είναι δεύτερη επιλογή.

Είναι και άλλοι στην γραμμή του Μπάιντεν. Ας κάνουν ένα κόμμα του κέντρου και να συμμετέχουν στο γκρουπ του Μπάιντεν. Υπάρχει και αυτή η λύση. Επιλογές έχουν. Αυτό που δεν μπορούν πλέον να κάνουν είναι να υποστηρίζουν πολιτική Μπάιντεν και να παριστάνουν τους κεντροδεξιούς. Μόνο μέχρι το κέντρο μπορούν να φτάσουν, αν είναι με τον Μπάιντεν. Είναι πλέον εποχές κρίσιμων αποφάσεων. Ή με τον Τραμπ ή στην κεντροαριστερά!

Βασίλης

Scroll to Top