Αλλαγή Συστήματος

Αλλαγή συστήματος

AUDIO

Τον Οκτώβριο συμπληρώνουμε δέκα χρόνια από τις εκλογές του 2009 που σηματοδοτούν την αρχή της ταλαιπωρίας του ελληνικού λαού. Η κρίση είχε αρχίσει λίγο πριν, το Μνημόνιο ήρθε λίγο μετά, τον Μάιο του 2010. Από τότε έχουμε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Ιουλίου 2019. Έχουν αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργοί Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας και δύο υπηρεσιακοί Πικραμένος και Θάνου.

Τι άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια; Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Το 2010 ήταν 146% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 181%. Οι καταθέσεις στις τράπεζες από 237 δις το 2009 βρίσκονται κάτω από 125 δις. Κάποια έφυγαν στο εξωτερικό ή βρίσκονται σε στρώματα και κρύπτες αλλά τα περισσότερα φαγώθηκαν για να πληρώσουν έξοδα και φόρους.

Στις λίστες του ποσοστού ανεργίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αναγράφεται επίσημη εκτίμηση 18% αλλά σημειώνουν ότι το πραγματικό νούμερο είναι διπλάσιο.

Το ΑΕΠ έπεσε 25%. Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης φανερώνει τι μπορεί να αγοράσει ο μέσος πολίτης και είναι καλύτερος δείκτης από το κατά κεφαλήν εισόδημα σε ονομαστική τιμή. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την Ρωσία και λίγο πιο πάνω από την Τουρκία στην οικονομική κατάταξη. Μας περνούν Λετονία, Μαλαισία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Πόρτο Ρίκο, Ισραήλ, Κύπρος. Όσο και αν δεν μας αρέσει, μας έκαναν Τουρκία, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Που πρέπει να μας πάνε για να σταματήσετε να τους ψηφίζετε; Στο ίδιο επίπεδο με το Κογκό; Εκεί μας πάνε με μαθηματική ακρίβεια.

Δεν είναι μόνο αυτά. Είναι τα χρωστούμενα σε Εφορία και Ταμεία. Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν στο εξωτερικό δεν υπολογίζονται στην ανεργία. Αν δεν είχαν φύγει, η ανεργία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πέρα από τους αριθμούς, καθένας το καταλαβαίνει στην τσέπη του και στη ζωή του. Είναι σκέτη οικονομική καταστροφή για την οποία ευθύνονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Με το να αλλάζουν κυβερνήσεις δεν βγαίνει τίποτα. Οι πολιτικοί, οι φίλοι τους και οι συγγενείς τους γίνονται πολύ πλουσιότεροι και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών φτωχότεροι. Έχουν κάνει το σύστημα έτσι ώστε να προωθεί την ευημερία των πολιτικών, των φίλων τους και των συγγενών τους σε βάρος των πολιτών.

Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή συστήματος και όχι αλλαγή κυβέρνησης που αποδεδειγμένα δεν βγάζει πουθενά. Πρέπει να αλλάξει το πολίτευμα, το Σύνταγμα και ο νόμοι ώστε να εκφράζεται η βούληση των πολιτών και να υπηρετούνται τα συμφέροντα τους. Τώρα εκφράζεται η βούληση των πολιτικών και των φίλων τους και υπηρετούνται τα συμφέροντα τους. Αυτοί ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξουν το σύστημα γιατί το έχουν κάνει επίτηδες έτσι όπως θέλουν και τους βολεύει.

Στο λαό ανήκει η χώρα και ο λαός έχει την υπέρτατη εξουσία. Ο λαός πρέπει να αλλάξει το σύστημα ώστε να εκφράζεται η βούληση του και να υπηρετούνται τα συμφέροντα του. Δεν λέμε να καταργηθούν τα πολιτικά πρόσωπα ή τα πολιτικά κόμματα. Να καταργηθεί το σύστημα και να αντικατασταθεί με άλλο καλύτερο. Για μια καλύτερη δημοκρατία μιλάμε. Όταν ξαναγίνουν εκλογές, ο λαός ας επιλέξει τα πολιτικά πρόσωπα και τα κόμματα που θέλει αλλά με ένα καλύτερο σύστημα.  

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Επειδή μπορεί να αλλάξουν τα πρόσωπα, να περιμένουμε για μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αλλά όχι περισσότερο.

Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει δύο εκατομμύρια ψήφους. Αυτό είναι μόνο το 20% των ψηφοφόρων δηλαδή 4 στους 5 είναι εναντίον τους. Αν συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ το ποσοστό θα ανέβει λίγο αλλά θα είναι κάτω από το 25% δηλαδή 3 στους 4 ψηφοφόρους θα είναι εναντίον τους. Επιπλέον αρκετοί από αυτούς που θα τους έχουν ψηφίσει, θα επιθυμούν την αλλαγή του συστήματος. 

Δεν έχει νόημα να περιμένουμε άλλα τέσσερα χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι τελικά ήταν μια από τα ίδια. Δέκα χρόνια είναι πάρα πολλά. Τα περιθώρια πλέον εξαντλήθηκαν. Χρειάζεται κατεπειγόντως αλλαγή συστήματος και όχι αλλαγή κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία είχε την ευκαιρία να κάνει κάτι καλό και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά τα έκαναν μαντάρα. Τα διέλυσαν όλα, δεν άφησαν όρθιο τίποτα. Δεν έχει άλλη ευκαιρία. Δεν επιτρέπεται να της δοθεί άλλη ευκαιρία. Αν τελικά αναλάβει ο Μητσοτάκης, την ίδια μέρα πρέπει να ξεκινήσουν ενέργειες ώστε να καταργηθούν από τον λαό, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος και το Σύνταγμα και να δημιουργηθεί μια καλύτερη δημοκρατία με καλύτερο Σύνταγμα και καλύτερους νόμους.

Scroll to Top