Χαμός με την Χαμάς

Χαμός με την Χαμάς

Σύμφωνα με την Χαμάς, οι πύραυλοι/ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν ήταν πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000). Το Ισραήλ δίνει τους μισούς (2.500) ενώ μια άλλη πηγή τους υπολογίζει σε πάνω από επτά χιλιάδες (7.000). Ο πολύ μεγάλος αριθμός είχε σαν αποτέλεσμα να «τρυπήσουν» το υψηλής τεχνολογίας αντιπυραυλικό σύστημα που διαθέτει το Ισραήλ. Δηλαδή οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν αλλά κάποιες πέρασαν λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού που εκτοξεύτηκε.

Η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Από ξηράς χρησιμοποίησαν τούνελ που έχουν σκάψει κάτω από το συρμάτινο τείχος. Επίσης χρησιμοποίησαν μπουλντόζες και άλλα μέσα για να γκρεμίσουν το τείχος και να ανοίξουν τρύπες. Από θαλάσσης, η εισβολή έγινε με φουσκωτά σκάφη και αυτή η επιχείρηση δεν ήταν πολύ επιτυχής.

Από αέρος εισέβαλαν με parapente - αλεξίπτωτο πλαγιάς κυρίως και όχι με αιωρόπτερα που γράφτηκε αρχικά. Είναι βέβαια παραπλήσια όπως και οι ονομασίες τους στα Αγγλικά, paraglider για το parapente και handglider για το αιωρόπτερο. Στο παραπέντε είχαν προσθέσει μικρή μηχανή με έλικα και ρόδες, καθιστώντας τα έτσι σαν μικρά αεροπλανάκια. Δημοσιεύτηκαν βίντεο από την απογείωση τους. Η διαδικασία είναι ίδια με την απογείωση των αεροπλάνων μόνο που χρειάζεται πολύ λιγότερο μήκος διαδρόμου, μερικές δεκάδες μέτρα.

Υπήρχαν πάνω από είκοσι (20) σημεία μαχών κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας. Σύμφωνα με μία πηγή ήταν είκοσι ένα ή είκοσι δύο (21-22). Η Χαμάς έχει πάρει πάνω από πενήντα (50) ομήρους, τουλάχιστον πενήντα τέσσερις (54), σύμφωνα με την πηγή. Κατέλαβε αρκετά χωριά - κωμοπόλεις, κοντά στην λωρίδα της Γάζας και δύο (2) στρατιωτικές μονάδες.

Η τελευταία ενημέρωση για νεκρούς είναι περίπου διακόσιοι πενήντα (250) από κάθε πλευρά δηλαδή περίπου πεντακόσιοι (500) στο σύνολο. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Αυτό ήταν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου. Κατά την διάρκεια της νύχτας μάλλον αυξήθηκαν τα νούμερα, περισσότερο από την πλευρά των Παλαιστίνιων.

Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει εισβολή της Χαμάς σε Ισραηλινό έδαφος. Συνέπεσε με την πεντηκοστή επέτειο από τον πόλεμο Γιομ Κιπούρ του 1973, μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Έτσι έχει επικρατήσει να λέγεται αλλά εναντίον του Ισραήλ ήταν μια συμμαχία Αραβικών κρατών, με επικεφαλής την Αίγυπτο και την Συρία. Οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει το Ισραήλ και η Σοβιετική Ένωση την Αίγυπτο και την Συρία.

Scroll to Top