Προηγείται 22% ο Τραμπ

Προηγείται 22% ο Τραμπ

Οι αμερικανικές εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο, στις αρχές Νοεμβρίου του 2024. Αν γινόντουσαν σε ένα μήνα, θα τις κέρδιζε ο Τραμπ. Προηγείται στις πολιτείες που καθορίζουν την εκλογή. Κάποιες πολιτείες είναι κάστρα των Ρεπουμπλικάνων ενώ άλλες των Δημοκρατικών. Μετά είναι αυτές που είναι αμφίρροπες και τελικά παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στις εκλογές. Σε αυτές προηγείται ο Τραμπ.

Γενικά τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για τους ψηφοφόρους. Στις πολιτείες κλειδιά, οι ψηφοφόροι βάζουν τα οικονομικά ως το πιο σημαντικό ζήτημα. Το 49% εμπιστεύεται τον Τραμπ στα οικονομικά για το μέλλον ενώ τον Μπάιντεν το 35%. Οι ψηφοφόροι που βάζουν πρώτο θέμα την οικονομία, έχουν αρνητική άποψη για την οικονομική διαχείριση του Μπάιντεν σε ποσοστό 65% και θετική μόνο το 14%.

Όπως οι αμφίρροπες πολιτείες καθορίζουν τις εκλογές, έτσι και οι αμφίρροποι ψηφοφόροι. Στους μη κομματικούς δηλαδή αμφίρροπους ψηφοφόρoυς, η διαφορά είναι 22%! Εκτός από γενικά στην οικονομία, ο Τραμπ προηγείται σε επιμέρους οικονομικά θέματα, όπως οι τιμές των προϊόντων και οι φόροι, σε Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Επιπλέον των οικονομικών θεμάτων, ο Τραμπ προηγείται σε μια σειρά άλλων θεμάτων όπως του πολέμου της Ουκρανίας, των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας, των υποδομών, της μετανάστευσης, της οπλοκατοχής κλπ. Ο Μπάιντεν προηγείται λίγο μόνο στις γυναίκες των προαστείων αλλά ακόμη και αυτές εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ στην οικονομία.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέλλον με βεβαιότητα. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πιθανότατα η διαφορά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν θα αυξηθεί περισσότερο στον επόμενο χρόνο, μέχρι τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχουν κουραστεί να πληρώνουν μια χώρα που δεν θεωρούν σύμμαχο να πολεμάει εναντίον μιας άλλης που δεν θεωρούν εχθρό. Τώρα έρχεται να προστεθεί ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν σε διάγγελμα ζήτησε μεγάλη οικονομική βοήθεια για το Ισραήλ και την Ουκρανία. Μπορεί αυτό να βοηθάει τις δύο χώρες αλλά αμφιβάλω αν βοηθάει τον ίδιο στον προεκλογικό αγώνα του. Το κρίνω εξ ιδίων, χωρίς να μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι στις πολιτείες κλειδιά. Αν είχα κουραστεί να πληρώνω για την Ουκρανία και μου ζήταγαν να πληρώσω πολλά άλλα και επιπλέον να αρχίσω να πληρώνω για το Ισραήλ, δεν θα μου άρεσε καθόλου. Σίγουρα θα τον μαύριζα τον Μπάιντεν, αν ψήφιζα στις ΗΠΑ. 

Ευάγγελος

Scroll to Top