Άρχισε η χερσαία επίθεση;

Άρχισε η χερσαία επίθεση;

Ενδεχομένως να έχει ξεκινήσει η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών και τα ελληνικά κανάλια ασχολούνται με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κασελάκη και το σύστημα υγείας που έχει διαχρονικά πρόβλημα. Να δούμε τα σημερινά γεγονότα. Διέρρευσε η είδηση πως μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

Και εκεί περιμέναμε τα καλά νέα, ξαφνικά όλα καταρρέουν. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε εντατικοποίηση και διεύρυνση των επιχειρήσεων. Το Ιράν είπε πως το κουμπί πατήθηκε. Η Χαμάς κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν και τον κόσμο να σταματήσει τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν. Πολλά είναι τα πιθανά σενάρια.

Το πρώτο είναι το προφανές. Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στην χερσαία επιχείρηση διότι πιστεύουν πλέον πως οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά. Ένα δεύτερο σενάριο είναι πως αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό των Ισραηλινών, ένας μοχλός πίεσης ώστε να πετύχουν καλύτερους όρους συμφωνίας.

Πιθανώς να μην είναι η αρχή της χερσαίας επιχείρησης αλλά να προχωρούν λίγο ακόμη. Ήδη έχουν μπει πολλές φορές μέσα στην λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα μπήκαν και με τανκς. Σήμερα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως το επανέλαβαν. Δηλαδή μπορεί να είναι και διαπραγματευτική πίεση αλλά παράλληλα να προχωρούν στους σχεδιασμούς τους έστω και αργά.

Αυτό που συνηγορεί υπέρ του σεναρίου της μη έναρξης μεγάλης κλίμακας χερσαίας επιχείρησης είναι η στροφή της ισραηλινής κοινής γνώμης, μετά την παράδοση των τεσσάρων ομήρων. Πλέον το δύο τρίτα είναι υπέρ της μη χερσαίας επιχείρησης, τουλάχιστον σύντομα. Επιπλέον ίσως ο σκοπός να είναι η επίτευξη συσπείρωσης και από τις δύο πλευρές.

Είναι όπως προεκλογικά. Όσο ανεβαίνουν οι τόνοι, τόσο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συσπείρωση στα δύο πρώτα κόμματα. Επίσης δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος. Είναι όπως αυτό που λένε καμιά φορά οι πωλητές «υπάρχει και κάποιος άλλος». Ποτέ δεν ξέρουμε αν πράγματι υπάρχει κάποιος άλλος διότι κάποιες φορές υπάρχει ενώ άλλες απλώς το λένε χωρίς να υπάρχει.

Παρομοίως τώρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί να ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο. Ένα τελευταίο σενάριο από αυτά που μπορώ να σκεφτώ είναι πως αποτελεί προετοιμασία για να σερβίρουν την συμφωνία. Δηλαδή πιθανώς να επετεύχθη συμφωνία. Ο συμβιβασμός ποτέ δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα κάποια πλευρά.

Έτσι η κάθε πλευρά το κάνει για τους δικούς της ώστε να δεχτούν πιο εύκολα έναν συμβιβασμό που μπορεί να έχει σημεία που δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να το παρακολουθούμε στενά αλλά να μην χάνουμε τον δικό μας στόχο. Δεν είναι άλλος από το να δημιουργηθεί η Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία για να περάσουμε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία σε μια εικοσαετία.

Νικόλαος

Scroll to Top