Διώξτε τους γιατί μας καταστρέφουν

Διώξτε τους γιατί μας καταστρέφουν

Να εξηγήσουμε σε Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, Σκρέκα, Γεωργιάδη, Σταϊκούρα και όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι που γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών. Βλέπετε κανένας από αυτούς δεν κάθισε σε θρανία οικονομικών σχολών αλλά θέλουν να καμαρώνουν και να παριστάνουν τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης κλπ.

Το γνωρίζουν και όλοι ή σχεδόν όλοι που δουλεύουν σε εταιρείες. Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σε εταιρείες; Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν οικονομολόγοι; Αν υπάρχουν ας τους ρωτήσουν. Αν δεν υπάρχουν, γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως γιατί στη Νέα Δημοκρατία δεν δίνουν καμία απολύτως αξία στις γνώσεις Οικονομικών;

Από τις βασικές χρηματο-οικονομικές αναφορές (reports) στις εταιρείες είναι το P & L statement δηλαδή Profit & Loss ή στα ελληνικά δήλωση / ισοζύγιο Κέρδους και Ζημίας. Γιατί δεν λέγεται μόνο δήλωση Κέρδους αλλά λέγεται δήλωση Κέρδους και Ζημιάς; Γιατί οι εταιρείες μπορεί να έχουν και ζημιά. Ισχύει από την πιο μεγάλη μέχρι την πιο μικρή εταιρεία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το μέγεθος των εσόδων δεν δείχνει αν μια εταιρεία ή ένας επαγγελματίας θα έχει κέρδος η ζημιά. Μπορεί κάποια εταιρεία να έχει πολύ μεγάλα έσοδα αλλά μηδενικό κέρδος ή ζημιά. Είναι μια απλή εξίσωση που φαίνεται πως δεν την ξέρουν στο οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας διότι δεν κάθισαν ποτέ σε θρανία οικονομικών σχολών.

Κέρδος ή Ζημιά = Έσοδα - Έξοδα

Είναι τόσο απλή που νομίζω πως μπορεί να την καταλάβουν ακόμη και ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης, ο Σκρέκας, ο Γεωργιάδης, ο Σταϊκούρας και όλο το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, παρόλο που κανείς τους δεν κάθισε σε θρανία οικονομικών σχολών. Μπορεί μια εταιρεία να έχει τεράστια έσοδα και τεράστια ζημιά. Βγήκε ένας από αυτούς της Νέας Δημοκρατίας που δεν ξέρουν οικονομικά και είπε πως «δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να βγάζει λιγότερα από τον υπάλληλο του».

Όχι μόνο μπορεί να βγάζει λιγότερα αλλά μπορεί και να μην βγάζει καθόλου ή να μπαίνει μέσα. Ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και αυτοί έχουν έξοδα. Αν τα έξοδα του γραφείου, των εισφορών και όποια άλλα έξοδα έχουν είναι ίσα ή περισσότερα από τα έσοδα, μπορεί να έχουν μηδενικό καθαρό εισόδημα ή ακόμη και ζημιά.

Σαφώς και υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που κρύβουν έσοδα ή φουσκώνουν τα έξοδα. Όμως η λογική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ δείχνει πως δεν ξέρουν οικονομικά. Για την ακρίβεια είναι όλοι τους τελείως άσχετοι. Είναι σαν να λέμε μια ομάδα ποδοσφαίρου που δεν ξέρει ποδόσφαιρο ή μια μπάντα που δεν ξέρει μουσική. Γίνεται; Δεν γίνεται! Και όμως γίνεται στην Ελλάδα να υπάρχει οικονομικό επιτελείο που δεν ξέρει οικονομικά.

Είναι να απορεί μετά κανείς που κατέστρεψαν την οικονομία; Χρειάζεται όλο το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, κατεπειγόντως εντατικά μαθήματα οικονομικών. Ή ακόμη καλύτερα να φύγουν όλοι και να έρθουν στην θέση τους κάποιοι που ξέρουν οικονομικά. Αυτό δεν θα γίνει με τη ΝΔ αλλά με ένα άλλο κόμμα στην κεντροδεξιά. Πότε επιτέλους θα ξυπνήσετε και θα διώξετε με τις κλωτσιές αυτούς που μας καταστρέφουν;

Μιχαήλ

Scroll to Top