Να τους κάνουμε ιδιαίτερα

Να τους κάνουμε ιδιαίτερα

Όπως σωστά γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο, όλοι οι βουλευτές οφείλουν να ενημερωθούν σε σημαντικά θέματα. Όλοι οι υπουργοί έχουν μεγαλύτερη υποχρέωση να το κάνουν καθώς είναι ανώτερη βαθμίδα από τους βουλευτές. Οι πρωθυπουργοί οφείλουν να το κάνουν περισσότερο από τους υπουργούς. Το αν η Ελλάδα ωφελείται οικονομικά ή καταστρέφεται από την συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Σε οικονομικά ζητήματα, οι υπουργοί και υφυπουργοί των οικονομικών υπουργείων, οφείλουν να έχουν την καλύτερη ενημέρωση, καλύτερη και από τους πρωθυπουργούς. Η επίπτωση της συμμετοχής στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, είναι περισσότερο οικονομικό ζήτημα αλλά έχει και άλλες πτυχές. Δυστυχώς, οι υπουργοί των οικονομικών υπουργείων είναι πολλές φορές άσχετοι από οικονομικά.

Να πάρουμε ως παράδειγμα την άθλια σημερινή κυβέρνηση ασχέτων του άσχετου Μητσοτάκη. Ποια είναι τα οικονομικά υπουργεία; Πρώτο είναι το υπουργείο Oικονομικών και μετά είναι τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Άλλα δύο υπουργεία, του Τουρισμού και της Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν σχέση με τα οικονομικά αλλά οι απόψεις διίστανται αν είναι οικονομικά υπουργεία.

Ας πάρουμε μόνο τα υπουργεία που είναι αδιαμφισβήτητα οικονομικά. Ξέρει ο Χατζηδάκης οικονομικά; Που τα έμαθε; Στη Νομική Αθηνών ή στο Κεντ που σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία; Δικηγόρος είναι δεν είναι οικονομολόγος. Ούτε ο Παπαθανάσης ξέρει οικονομικά. Ο Θεοχάρης είναι πληροφορικάριος, άσχετος από οικονομικά.

Ο Γεωργιάδης είναι αρχαιολόγος. Ήταν υπουργός Ανάπτυξης και σήμερα είναι υπουργός Εργασίας. Βασικά τηλεπωλητής ήταν και είχε ένα βιβλιοπωλείο που έκανε και εκδόσεις. Ξαναβάλανε στο Ανάπτυξης τον Σκρέκα που τον είχε και ο Σαμαράς. Άσχετος και αυτός είναι από οικονομικά. Κάποιοι από αυτούς, έχουν σπουδάσει Διοίκηση Eπιχειρήσεων ή έχουν εργαστεί στις επιχειρήσεις.

Να εξηγήσω κάτι σε όσους δεν το ξέρουν. Μπορεί να λέγονται όλοι οικονομολόγοι αλλά ο κλάδος των Οικονομικών είναι διαφορετικός από τον κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) θεωρείται από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη οικονομική σχολή της Ελλάδας. Έχει τρία τμήματα, Οικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφορικής.

Οι γνώσεις που χρειάζονται για τα οικονομικά υπουργεία, είναι των οικονομικών, όχι της διοίκησης επιχειρήσεων ή της πληροφορικής. Αν κάποιος έχει συμπληρωματικά με τις γνώσεις οικονομικών και γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων ή πληροφορικής είναι ένα μεγάλο συν. Όμως μόνο με γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων ή πληροφορικής και χωρίς γνώσεις οικονομικών, δεν μπορεί κανείς να διοικήσει τα οικονομικά υπουργεία. Κανείς από τους άσχετους υπουργούς και υφυπουργούς των οικονομικών υπουργείων του άσχετου Μητσοτάκη δεν έχει τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα.

Το άθλιο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πολιτικούς με γνώσεις οικονομικών. Πως να μην πηγαίνει η Ελλάδα κατά διαόλου; Η κεντροδεξιά είναι ιδεολογία της οικονομικής ανάπτυξης. Η ατζέντα της κεντροαριστεράς είναι ομοφυλόφιλοι, λαθρομετανάστες, οικολογία, ναρκωτικά κλπ. Δεν είναι η κεντροαριστερά που θα φέρει την ανάπτυξη. Όπως έχει εξηγηθεί πολλές φορές, η κεντροδεξιά χρειάζεται ένα άλλο κόμμα εξουσίας από το άθλιο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Είμαστε διατεθειμένοι να τους ενημερώσουμε όλους σωστά, από τον Χατζηδάκη που σαφώς δεν ξέρει τι του γίνεται, μέχρι τον πρωτοεκλεγόμενο βουλευτή ή βουλευτίνα. Να μας στείλουν σχόλια με ερωτήσεις και αντιρρήσεις και θα τα απαντήσουμε όλα. Για το καλό της χώρας και όχι για το δικό τους καλό, θα τους κάνουμε ακόμη και δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα μέσω Διαδικτύου.

Θα είναι γενικά στα οικονομικά και πιο ειδικά στα οικονομικά που σχετίζονται με την καταστροφική ευρωπαϊκή πορεία και την μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Δεν πρέπει να μείνει κανείς πολιτικός, δημοσιογράφος, μιντιάρχης στην χώρα που να μην έχει καταλάβει πολύ καλά πόσο μεγάλη καταστροφή προκάλεσε στην ελληνική οικονομία, η συμμετοχή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.

Δεν πρέπει να μείνει κανένας ψηφοφόρος που να μην έχει συνειδητοποιήσει πως η ευρωπαϊκή πορεία και το ευρώ ήταν οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε σε όλους τους ψηφοφόρους ιδιαίτερα μαθήματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις γύρω από αυτά τα θέματα.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μιντιάρχες, επιχειρηματίες, πολίτες, πόσο μεγάλη ευκαιρία μας δίνεται με την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Θα μπορέσουμε να φθάσουμε και να περάσουμε την Γαλλία, στα αλήθεια, όχι στα ψέματα που μας έλεγαν οι Νεοχαοτικοί ευρωπαϊστές για δεκαετίες. Μέσα σε μια εικοσαετία περίπου από την χρονιά της εφαρμογής του λεπτομερούς σχεδίου, θα περάσουμε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία.

Αυτό δεν θα γίνει ποτέ αν είμαστε στην ΕΕ. Στα οικονομικά υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Προτιμούμε ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος ή χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης με καλύτερη κατανομή εισοδήματος; Αυτό είναι θέμα ιδεολογικό και υποκειμενικό.

Όμως είναι άλλα τεχνικά ζητήματα, όπου δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το οικονομικό επίπεδο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα. Εξαρτάται από την παραγωγικότητα και τις συνολικές ώρες απασχόλησης. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη άποψη σε αυτό το τεχνικό ζήτημα. Ο τουρισμός και η γεωργία είναι κλάδοι χαμηλής παραγωγικότητας.

Ούτε εδώ μπορεί να υπάρξει διαφορετική άποψη. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων καθορίζεται από την παραγωγικότητα και το επίπεδο τιμών. Το επίπεδο τιμών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συναλλαγματική ισοτιμία. Παρομοίως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν όπως και πολλά άλλα τεχνικά θέματα που έχουν εξηγηθεί σε πολλά προηγούμενα οικονομικά άρθρα.

Κάποιοι πρέπει να αναλάβουν να τα εξηγήσουν σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, μιντιάρχες, επιχειρηματίες και ψηφοφόρους της Ανατολικής Ευρώπης. Πρέπει να διαπιστώσουν πόσο πολύ τους συμφέρει να αποτελέσουν ξεχωριστό γκρουπ από την Δυτική Ευρώπη διότι μόνο έτσι θα κατορθώσουν να φθάσουν και να ξεπεράσουν το οικονομικό επίπεδο της Δυτικής Ευρώπης.

Αν είναι στο ίδιο γκρουπ δεν θα συμβεί ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους στην Ανατολική Ευρώπη, πως ο μόνος τρόπος για να φθάσουν και να περάσουν την Δυτική Ευρώπη είναι αν αποτελέσουν ξεχωριστό γκρουπ. Τότε μόνο η Ανατολική Ευρώπη θα φθάσει την Δυτική σε είκοσι πέντε με τριάντα χρόνια. Κι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, πάλι θα γίνει αλλά σε τριάντα πέντε χρόνια. Είναι εγγυημένη η επιτυχία.

Παύλος

Scroll to Top