Μικρή πλούσια χώρα

Μικρή πλούσια χώρα

Να γίνουμε Ευρώπη

Με το λανθασμένο σκεπτικό πολλών, θα έπρεπε να λέμε «να γίνουμε Γερμανία και Ρωσία» αντί «να γίνουμε Γερμανία και Γαλλία» καθώς όπως εξηγήθηκε, η Ρωσία συναγωνίζεται την Γερμανία για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι μεγάλες οικονομίες είναι χώρες με μεγάλο πληθυσμό. Η Κίνα και η Ινδία έχουν περίπου 1,4 δις κατοίκους η κάθε μία και μαζί το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν 140 Κινέζοι ή Ινδοί! Η τρίτη σε πληθυσμό χώρα, οι ΗΠΑ, βρίσκεται μακριά, έχει το υπό-τετραπλάσιο.

Είμαστε μικρή χώρα, με 10 εκατομμύρια κατοίκους και δεν μπορούμε να γίνουμε μεγάλη οικονομία. Μπορούμε όμως να γίνουμε πλούσια χώρα και αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Μάλιστα οι πλουσιότερες χώρες είναι κυρίως μικρές χώρες. Η πλουσιότερη χώρα του κόσμου είναι το Λουξεμβούργο με $ 141 χιλ μέσο ετήσιο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Έχει μόλις 650 χιλιάδες πληθυσμό.

Στη συνέχεια είναι σε χιλιάδες δολάρια και εκατομμύρια κατοίκους : Σιγκαπούρη 131-5,5 Ιρλανδία 131-5 Κατάρ 113-2,7 Ελβετία 84-8,6 Νορβηγία 78-5,4 ΗΑΕ 77-9,97 ΗΠΑ 75-333 Μπρουνέι 74-0,75 Σαν Μαρίνο 72-0,034 Χονγκ Κονγκ 70-7,5 Δανία 70-5,9 Ολλανδία 70-17,5. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, είναι μικρές σε πληθυσμό.

Μάλιστα είναι μικρότερες από την Ελλάδα, εκτός από την Ολλανδία. Για κάποιες από αυτές υπάρχουν ειδικοί λόγοι που είναι πλούσιες. Για το Κατάρ πχ μάλλον είναι τα πετρέλαια. Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται χαμηλότερα ως προς το μέσο εισόδημα με 63 χιλ και 56 χιλ αντίστοιχα. Σουηδία, Αυστραλία και Βέλγιο βρίσκονται κοντά στην Γερμανία. Καναδάς, Βρετανία και Σαουδική Αραβία βρίσκονται κοντά στην Γαλλία.

Ακολουθούν Κορέα, Ισραήλ, Κουβέιτ, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία, Κύπρος, Ιαπωνία, Ισπανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στις 36 χιλ και η Αλβανία που προανέφερα στις 17 χιλ. Η Κύπρος είναι αρκετά ψηλότερα από την Ελλάδα με 49 χιλ. Βρισκόμαστε κάτω από Λιθουανία, Εσθονία, Πόρτο Ρίκο, Πολωνία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ομάν, Τουρκία, Σλοβακία, Λετονία, Ρουμανία, Κροατία. Τόσο καλά! Σιγά - σιγά θα μας περάσουν όλοι, έτσι όπως πάμε.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι λίγο ψηλότερα από την Αλβανία, στις 21 χιλ και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Ινδία, βρίσκεται αρκετά πιο χαμηλά, με 8 χιλ μέσο ετήσιο εισόδημα. Στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται αφρικανικές χώρες με τελευταίες το Νότιο Σουδάν (934) και το Μπουρούντι (865). Οι φτωχότερες ασιατικές είναι Συρία (6,4 χιλ), Αφγανιστάν (2,5 χιλ), Νότιος Κορέα (1,7 χιλ).

Δεν θα μας έπεφτε άσχημα να πιάναμε το επίπεδο της Γερμανίας που είναι ψηλότερο από της Γαλλίας αλλά υπάρχουν μικρές χώρες που βρίσκονται πολύ ψηλότερα. Να γίνουμε Γερμανία και Γαλλία ήταν ένας μύθος. Πρώτον διότι δεν είναι οι πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη και δεύτερον διότι δεν μπορούμε να γίνουμε μεγάλη οικονομία λόγω πληθυσμού ενώ μπορούμε να γίνουμε μια πλούσια μικρή χώρα. Θα πρέπει να έχουμε ως πρότυπο μικρές και πλούσιες χώρες. Οι περισσότερες πλούσιες χώρες είναι εκτός ΕΕ.

Για να γίνουμε πλούσια χώρα, χρειάζονται ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που μέσα στην ΕΕ είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Η Ιρλανδία είναι μια ειδική περίπτωση. Το παράδειγμα της είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο) να το ακολουθήσουμε. Όταν έχουμε ψηλό μέσο εισόδημα, πέρα από τους ψηλούς μισθούς και συντάξεις μπορούμε να έχουμε καλά συστήματα όπως πχ το σύστημα σιδηροδρόμων της Ελβετίας. Όπως ήταν μύθος να γίνουμε Γερμανία ή Γαλλία, έτσι ήταν μύθος πως αυτό θα επιτυγχανόταν πιο εύκολα εντός της ΕΕ.

Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν συμμετέχει μια χώρα στην ΕΕ δεν σημαίνει αυτόματα πως θα γίνει σύγκλιση με τις πιο πλούσιες χώρες. Φαίνεται πως είναι παραμύθι η σύγκλιση. Στο ένα άκρο της ΕΕ έχουμε Λουξεμβούργο (141 χιλ) και Ιρλανδία (131 χιλ) ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται η Ψωροκώστινα (36 χιλ) και η Βουλγαρία (29 χιλ). Βρισκόμαστε στον πάτο της ΕΕ και το σύστημα έχει περάσει την αντίληψη πως όλα πηγαίνουν καλά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποιώ, η Ιρλανδία, μια χώρα με τον μισό πληθυσμό, έχει 3,6 φορές το εισόδημα της Ελλάδας.

Σύγκλιση γίνεται όταν υπάρχει διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχει εξηγηθεί σε άλλο άρθρο, με παραδείγματα πως επιτυγχάνεται η οικονομική σύγκλιση, με διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενδεικτικά απλά αναφέρω πως με 6%, θα πιάσουμε το επίπεδο της Γερμανίας όπως είναι σήμερα, σε 12 χρόνια. Εν τω μεταξύ βέβαια, θα έχει προοδεύσει οικονομικά, αν έχει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του μηδενός.

Οι αναπτυγμένες χώρες έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά ανάμεσα τους οι χώρες της ΕΕ έχουν ακόμη χαμηλότερους. Για την περίοδο 2013-2021, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία ήταν γύρω στο 1% ενώ Ιταλία και Ελλάδα στο 0%. Το μείζον είναι να πιάσουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εντός της ΕΕ, είναι πολύ δύσκολο, γιατί η ΕΕ έχει συνολικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πιο εύκολα θα πιάσουμε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτός της ΕΕ και μάλλον θα πραγματοποιηθεί σε ένα από τα δύο νέα γκρουπ χωρών, ΗΠΑ - Βρετανίας ή Ρωσίας.

Ανδρέας

Scroll to Top