Αμυντική Συμμαχία

Αμυντική Συμμαχία

Στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, οι ευρωσκεπτικιστές βρίσκονται και στην αριστερά και στην δεξιά. Αυτοί είναι λίγο δύσκολο να συντονιστούν λόγω σημαντικών ιδεολογικών διαφορών. Ο βασικός λόγος που επιχειρήσαμε μια σύντομη στροφή προς το κέντρο ήταν ώστε να αποτελέσουμε συνδετικό κρίκο μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών της αριστεράς και της δεξιάς και να δημιουργηθεί μια αμυντική συμμαχία σε εθνικό επίπεδο.

Η κίνηση αυτή δεν πέτυχε και επανήλθαμε στην κέντρο+δεξιά. Και από την κέντρο+δεξιά, απευθύνουμε κάλεσμα στην ευρωσκεπτικιστική αριστερά για συντονισμό ενεργειών. ΕΔΕΣ, ΕΑΜ και Σύμμαχοι συνεργάστηκαν κατά του Άξονα. Εμείς θα προχωρήσουμε στον δρόμο των Συμμάχων με ένα νέο ευρύτερο κέντρο+δεξιό σχήμα, ανεξάρτητα από την στάση που θα κρατήσουν. 

Διάφορες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ευρωσκεπτικιστών. Ανάλογα με την ερώτηση, η κατάταξη διαφέρει. Συνήθεις ερωτήσεις είναι:

  • Έχετε εμπιστοσύνη στην ΕΕ;
  • Έχει η ΕΕ σωστή ή λάθος κατεύθυνση;
  • Έχετε θετική ή αρνητική εκτίμηση για την ΕΕ;
  • Έχει ωφεληθεί ή ζημιωθεί η χώρα σας από την συμμετοχή στην ΕΕ; 
  • Θέλετε την συμμετοχή της χώρας σας στην ΕΕ;

 Σε γενικές γραμμές ευρωσκεπτικισμός υπάρχει σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Ουγγαρία,  Βουλγαρία, Αυστρία. Στην άλλη πλευρά της ευρωφιλίας βρίσκονται Ιρλανδία, Μάλτα, Λιθουανία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο. Βέβαια εδώ υπάρχουν δύο παράδοξα.

Στην Πολωνία, ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξουσίας ανήκει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές που είναι ευρωσκεπτικιστές. Μάλιστα είναι το κόμμα του γκρουπ με την μεγαλύτερη δύναμη σε εθνικό επίπεδο. Η Ιρλανδία που συνήθως είναι στην πρώτη θέση της ευρωφιλίας, έχει στενές οικονομικές σχέσεις σε βαθμό εξάρτησης με τις ΗΠΑ.

Σε κάθε χώρα υπάρχουν ευρωσκεπτικιστές και ευρώφιλοι. Επίσης είναι διαφορετική η στάση του πολιτικού κατεστημένου και των πολιτών. Παραδείγματα είναι η Βρετανία και η Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες είναι ευρωσκεπτικιστές ενώ το πολιτικό κατεστημένο ευρώφιλοι. Αυτό έχει μια λογική, διότι στις πολλές δεκαετίες που οι χώρες ήταν μέλη της ΕΕ, προωθήθηκαν στην πολιτική ευρώφιλοι. Στην Ελλάδα, όλα τα κόμματα της Βουλής, με εξαίρεση το ΚΚΕ είναι ευρώφιλα.

Εμάς στην Ελλάδα, η συμμετοχή στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη μας κατάστρεψε οικονομικά. Συνέβαλε η διαφθορά και η ανικανότητα των κυβερνώντων. Μη ξεχνάμε ότι ήταν όλοι φανατικά υπέρ της ΕΕ και σε καλή συνεργασία με τις Βρυξέλες, το Παρίσι και το Βερολίνο. ΕΕ και υπέρμαχοι της στην Ελλάδα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η Γαλλία είναι το ένα μέρος του γαλλογερμανικού άξονα που κυριάρχησε στην ΕΕ. Οι Γερμανοί τους έχουν βάλει τελευταία σε δεύτερη μοίρα. Για αυτό τον λόγο ή για άλλους, η Γαλλία είναι ανάμεσα στις πιο ευρωσκεπτικιστικές χώρες. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί ή ότι δεν θέλουν να χάσουν την εθνική τους ταυτότητα και κουλτούρα. Στη περίπτωση της Ομοσπονδίας, θα πάψουν να υφίστανται ως χώρα. Μπορεί να το θέλει ο Μακρόν αλλά μάλλον δεν το θέλει η πλειοψηφία των Γάλλων.

Οι υπέρμαχοι της ΕΕ προσπαθούν να ταυτίσουν την ΕΕ με την Ευρώπη. Συχνά αντί για ΕΕ, χρησιμοποιούν την λέξη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι η Γηραιά Ήπειρος που υπήρχε πριν την ΕΕ και θα υπάρχει μετά και μέχρι το τέλος του κόσμου. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μέρος της Ευρώπης όπως και η Μεγάλη Βρετανία. Η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός υποδούλωσης και ελέγχου των ευρωπαïκών λαών που αργά ή γρήγορα θα καταργηθεί ή θα μικρύνει σημαντικά.

Η ΕΕ είναι μέρος της ακραίας παγκοσμιοποίησης. Ο τελικός σκοπός τους είναι Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική, Αφρικανική Ένωση και Παγκόσμια Κυβέρνηση. Δεν σταματάει μόνο εκεί. Θέλουν ανοιχτά σύνορα, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών ανά την υφήλιο ώστε να καταλήξει σε μια φυλή, ένα χρώμα, μια κουλτούρα, μια θρησκεία, ένα νόμισμα, μια κυβέρνηση.

Αυτή την στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, Τραμπ και Τζόνσον είναι κατά της ακραίας παγκοσμιοποίησης ενώ Γερμανία και Κίνα είναι υπέρ διότι έχουν ωφεληθεί. Βέβαια και στην Γερμανία υπάρχουν αρκετοί ευρωσκεπτικιστές. Αυτοί που υποστηρίζουν την ΕΕ και την ακραία παγκοσμιοποίηση, έχουν κάνει μεταξύ τους μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια συμμαχία.

Όσοι είναι ενάντια σε αυτό, για οποιουσδήποτε λόγους, χρειάζεται να κάνουν μια άλλη ευρωπαϊκή και παγκόσμια συμμαχία ώστε να τους εμποδίσουν. Είναι μια λογική αμυντική στάση. Δηλαδή δεν πρέπει να βάζουν όλη την Γαλλία απέναντι τους αλλά να πάρουν με το μέρος τους τους ευρωσκεπτικιστές. Σήμερα κυβερνάται από ευρώφιλους αλλά μελλοντικά μπορεί να τους αντικαταστήσουν ευρωσκεπτικιστές. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, ο δρόμος των Συμμάχων, μπορεί να αποτελέσει μια ήπια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Και αυτή είναι αμυντική κίνηση στην ακραία παγκοσμιοποίηση. Όταν μια χώρα πάει με την Συμμαχία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη στα κέντρα της ακραίας παγκοσμιοποίησης για να την ελέγξουν.

Scroll to Top