Αντιφάσεις και σύγχυση για ναυάγιο

Αντιφάσεις και σύγχυση για ναυάγιο

Είναι πάρα πολλές οι αντιφάσεις σχετικά με το ναυάγιο των λαθρομεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου που έχουν δημιουργήσει σύγχυση. Αρχικά το Λιμενικό δια του εκπροσώπου του δήλωσε πως δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια προσέγγισης του αλιευτικού, στο οποίο επέβαιναν οι λαθρομετανάστες. Ανώνυμη πηγή του Λιμενικού και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν πως έδεσαν με σχοινιά αλλά αυτό έγινε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν την βύθιση του πλοίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, αρνήθηκαν από το σκάφος των λαθρομεταναστών οποιαδήποτε βοήθεια. Από την άλλη, μια κοπέλα πάνω στο σκάφος, επικοινώνησε το πρωί της Τρίτης 13 Ιουνίου, με την ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, χρησιμοποιώντας το δορυφορικό τηλέφωνο του σκάφους. Δεν ήξερε να της πει σε ποιο σημείο βρίσκονταν και εντοπίστηκαν από το σήμα του δορυφορικού τηλεφώνου.

Έτσι γνωστοποιήθηκε η κατάσταση του σκάφους. Της είπε πως υπήρχαν ήδη τέσσερις νεκροί στο πλοίο, άλλοι δύο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και πως ο καπετάνιος έχει εγκαταλείψει το πλοίο, με βάρκα. Οι νεκροί εικάζεται πως ήταν από αρρώστια ή από δίψα. Μάλλον τους είχαν τελειώσει τα αποθέματα νερού. Η περίπτωση της πείνας που είπαν κάποια κανάλια δεν ισχύει. Χρειάζεται πάνω από ένας μήνας, για να πεθάνει κάποιος από πείνα.

Πως μας λέει το Λιμενικό πως αρνούνταν οποιαδήποτε βοήθεια όταν ζητούσαν βοήθεια; Η Ναουάλ Σουφί έκανε ανάρτηση στο Facebook και εξουσιοδότησε δημοσιογράφους και λοιπούς να την χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της το σκάφος είχε 750 επιβάτες. Προαισθανόντουσαν πως μπορεί να ζουν τις τελευταίες τους στιγμές. Η κοπέλα που μίλησε με την ακτιβίστρια πέθανε, όπως ισχυρίζεται η Σουφί.

Δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία καθώς δεν είχαν καπετάνιο και δεν ήξεραν που βρισκόντουσαν. Επιθυμούσαν να διασωθούν από οποιαδήποτε χώρα. Όταν ένα εμπορικό, μάλλον αυτό με σημαία Μάλτας, έδεσε με το αλιευτικό και τους πέταγε νερά, υπήρξε κίνδυνος να αναποδογυρίσει το μικρότερο σκάφος και για αυτό απομακρύνθηκαν.

Σύμφωνα με την Σουφί, οι Ελληνικές αρχές λανθασμένα εξέλαβαν ως άρνηση βοήθειας, την προσπάθεια τους να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο αναποδογυρίσματος που δημιουργήθηκε όταν έδεσε το εμπορικό. Αυτά ισχυρίζεται η ακτιβίστρια. Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε, με πολλούς μετανάστες στο επάνω και πίσω μέρος του πλοίου, φαίνεται σαν να ζητούν βοήθεια.

Υπάρχει μαρτυρία κάποιου 24χρονου Σύρου πως έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης από το Λιμενικό, κατά την οποία πήρε κλίση το σκάφος και αναποδογύρισε. Επίσης άλλοι 4 κατέθεσαν πως η ανατροπή έγινε μετά την προσέγγιση του Λιμενικού. Αυτό κατά κάποιο τρόπο ταιριάζει ή δεν έρχεται σε αντίφαση με όσα ισχυρίζεται η ακτιβίστρια. Αν το σκάφος αναποδογύρισε κατά την προσπάθεια ρυμούλκησης από το Λιμενικό, υπάρχει μεγάλη ευθύνη από μέρους του και ίσως για αυτό αρνούνται τα πάντα.

Προκύπτει επίσης ζήτημα με τον αριθμό των επιβαινόντων που συνδέεται με τα σενάρια ανατροπής του πλοίου. Αν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στα αμπάρια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν σταθερό με χαμηλά το κέντρο βάρους. Έτσι δεν θα μπορούσε να προκληθεί ανατροπή με την μετακίνηση όσων βρισκόντουσαν στο κατάστρωμα. Αντιθέτως, αν δεν υπήρχαν πολλοί στα αμπάρια, θα μπορούσε να συμβεί κατ' αυτό τον τρόπο η ανατροπή και στην συνέχεια η βύθιση.

Στην φωτογραφία που λήφθηκε από ελικόπτερο, καταμετρήθηκαν περίπου 130 άτομα. Συνολικά βρέθηκαν 182, 78 νεκροί και 104 ζωντανοί. Επομένως υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι 50 που δεν φαίνονταν στις φωτογραφίες. Η Ναουάλ Σαφί έκανε λόγο για 750 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο. Ίσως έτσι να της είπαν και για αυτό αρχικά μας έλεγαν για τόσους πολλούς λαθρομετανάστες.

Ένας ιδιοκτήτης παρόμοιου αλλά μεγαλύτερου σκάφους στην Καβάλα, δήλωσε σε μια εκπομπή πως αυτό το σκάφος, μπορεί να χωρέσει το πολύ 700 άτομα. Το μήκος του όπως δήλωσε είναι 35 μέτρα. Το σκάφος που βυθίστηκε είχε μήκος 21 μέτρα ή συνολικό μήκος 23 μέτρα. Ο ιδιοκτήτης του πρώτου δεν εξήγησε αν τα 35 μέτρα του δικού του σκάφους είναι μήκος ή συνολικό μήκος. Αναλογικά, το μικρότερο σκάφος χώραγε το πολύ 420 με 460 ανθρώπους.

Αυτό βέβαια είναι πολύ παραπάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος. Τόσους έβαζαν οι διακινητές. Σε άλλη εκπομπή, αναφέρθηκε η περίπτωση άλλου πλοιάριου που κατασχέθηκε στην Παλαιοχώρα Σφακίων, στο τέλος του 2022. Όπως ισχυρίστηκαν στην εκπομπή, είναι πανομοιότυπο με αυτό που βυθίστηκε. Το κατασχεμένο, ήταν γεμάτο λαθρομετανάστες που υπολογίστηκαν σε 480.

Αυτός φαίνεται να είναι ο μέγιστος δυνατός αριθμός επιβατών που μπορούσε να έχει το σκάφος στην Πύλο. Αν ισχύει αυτός ο αριθμός, εκτός από όσους βρέθηκαν, ζωντανοί ή νεκροί, υπήρχαν άλλοι περίπου 300. Όμως αν συνέβη έτσι, αποκλείεται το σενάριο ανατροπής από μετατόπιση αυτών που βρισκόντουσαν στο κατάστρωμα. Επιπλέον υπάρχει το ερώτημα γιατί δεν βγήκαν έξω από τα αμπάρια αφού μεσολάβησαν δεκαπέντε λεπτά από την ανατροπή μέχρι την βύθιση.

Ένα άλλο σενάριο ανατροπής είναι πως είχε πάρει νερά. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα αρνιόντουσαν την βοήθεια όπως λένε από το Λιμενικό. Επομένως παραμένει μυστήριο το τι πραγματικά έγινε. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχει πέπλο μυστηρίου, διότι έχουμε 104 μάρτυρες. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πολύ καθαρά.

Επιπλέον δημιουργεί απορία το γεγονός πως ενώ το πλοίο του Λιμενικού διαθέτει κάμερες με σκοπό την καταγραφή των επιχειρήσεων, λένε πως δεν έχουν βίντεο από την επιχείρηση. Υπάρχουν αντιφάσεις και σύγχυση για το τι συνέβη, γιατί κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν κάτι ή να αλλάξουν την πραγματικότητα για δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία. Μην πιστεύετε τίποτα από όσα λέει η ΝΤΠ. Δεν είναι ποτέ η αλήθεια. Είναι πάντοτε αλλαγμένα έτσι όπως τους βολεύει. Δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα. 

Αναστάσιος

Scroll to Top