Απλό αποκεντρωμένο μοντέλο

Απλό αποκεντρωμένο μοντέλο

Στην καταραμένη ΕΕ, τα έχουν κάνει δύσκολα και περίπλοκα, χωρίς λόγο. Επίσης τα έχουν κάνει δυσβάσταχτα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τόσες δεκάδες χιλιάδες τεμπέληδες στις Βρυξέλλες δεν χρειάζονται. Ούτε χρειάζονται ευρωβουλευτές. Το μοντέλο της Ανατολικής ΕΚ (Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας) θα είναι αποκεντρωμένο, απλό, λιτό και εύκολο.

Βέβαια τις τελικές αποφάσεις για αυτά τα θέματα θα τις πάρουν οι αρμόδιοι. Αυτά που γράφουμε σχετικά με το μοντέλο είναι πιθανότητες και όχι βεβαιότητες. Η Ανατολική ΕΚ θα έχει κάποια βάση. Πιθανές έδρες είναι : 1) Βουδαπέστη 2) Οδησσός 3) Κισινάου 4) Βουκουρέστι 5) Βελιγράδι 6) Μπρατισλάβα 7) Πράγα. Και αυτό είναι εκτίμηση διότι όπως στα υπόλοιπα ζητήματα, τις οριστικές αποφάσεις θα τις πάρουν οι αρμόδιοι. Τα όργανα που θα βρίσκονται στην έδρα, θα κάνουν κυρίως τον συντονισμό.

Θα είναι αποκεντρωμένο το μοντέλο. Συνολικά το προσωπικό θα είναι πολύ λιγότερο από τους τεμπέληδες των Βρυξελλών. Οι ευρωβουλευτές όπως και οι δεκάδες χιλιάδες τεμπέληδες στις Βρυξέλλες έχουν πολλά έξοδα που τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Πιθανώς θα υπάρχει υφυπουργός, υπουργός ή αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ανατολικής ΕΚ. Ας πούμε πως όλες οι χώρες θα έχουν έναν υπουργό για τα ζητήματα της Ανατολικής ΕΚ.

Οι υπουργοί θα έχουν συχνές συναντήσεις και θα ασχολούνται με τα ζητήματα του γκρουπ. Βέβαια θα είναι σε συνεννόηση και με τους άλλους υπουργούς στις χώρες όπως πχ των Οικονομικών. Θα πρέπει να έχουν γενικές γνώσεις αλλά δεν θα χρειάζεται να γνωρίζουν όλα τα οικονομικά ζητήματα όπως ένας υπουργός Οικονομικών αλλά μόνο τα οικονομικά που θα έχουν σχέση με το γκρουπ.

Τα παραρτήματα των συντονιστικών οργάνων που θα βρίσκονται στις διάφορες χώρες, θα μπορούν να υπάγονται στο υπουργείο (ή υφυπουργείο) Ανατολικής ΕΚ. Επίσης θα γίνονται πιο αραιά συναντήσεις αρχηγών κρατών. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω για να λειτουργήσει σωστά και ομαλά το γκρουπ. Πολλές φορές το παραπάνω κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα αντί για πιο εύκολα.

Όσο λιγότερα, τόσο φθηνότερα για την τσέπη του φορολογούμενου. Υπάρχει ένας μύθος πως η ΕΕ μας δίνει λεφτά. Τα δικά μας τα λεφτά μας δίνει. Πρώτα μας τα παίρνει, από όλους τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και μετά μας δίνει πίσω τα δικά μας τα λεφτά. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν.

Όμως το μοντέλο της ελεημοσύνης είναι καταστροφικό. Η καταραμένη ΕΕ μας καταδίκασε σε φτώχεια, επιβάλλοντας μας κύρια ενασχόληση σε τομείς χαμηλής παραγωγικότητας. Ενώ μας καταδίκασε σε φτώχεια με τις πολιτικές της, μας δίνει ελεημοσύνη, δηλαδή λίγο παραπάνω από αυτά που μας παίρνει. Η ελεημοσύνη δεν είναι από την ΕΕ αλλά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Όλη η Ανατολική Ευρώπη βρίσκεται σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο σε σχέση με την Δυτική. Χρειάζεται αρκετά ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από της Δυτικής ώστε να υπάρξει οικονομική σύγκλιση. Ανάπτυξη δεν γίνεται με ελεημοσύνη αλλά με αύξηση της παραγωγικότητας των διαφόρων κλάδων και μετάβαση σε κλάδους ψηλότερης παραγωγικότητας. Η ελεημοσύνη δεν δημιουργεί ισχυρές οικονομίες αλλά αδύναμες. Όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να καταλάβουν πως ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν μπορούν να πετύχουν μέσα στην καταραμένη ΕΕ.

Χρειάζεται να δημιουργήσουν άλλο γκρουπ, με άλλο νόμισμα και άλλο μοντέλο. Η είσοδος όπως και ή έξοδος θα είναι πιο εύκολες. Δεν χρειάζονται όλοι αυτοί οι περίπλοκοι όροι εισαγωγής. Τα έχουν κάνει πολύ δύσκολα χωρίς λόγο. Η συμμετοχή σε γκρουπ χωρών, μπορεί να είναι επωφελής, εφόσον το μοντέλο είναι σωστό και αυτό που αρμόζει στις ιδιαίτερες συνθήκες του γκρουπ. Επίσης η δημιουργία γκρουπ είναι καλύτερη οργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορεί να υπάρξει εξειδίκευση των χωρών σε κάποιους τομείς.

Αλλά να μην πέφτει τόσο «χοντρό ρίξιμο» όπως έγινε στην Ελλάδα. Μας έριξαν σε τομείς χαμηλής παραγωγικότητας που τους έκανε η καταραμένη ΕΕ την βαριά βιομηχανία της χώρας. Καλά όλοι αυτοί που κυβερνούσαν τόσο χρόνια δεν το πήραν χαμπάρι; Tι ήταν; Τελείως άχρηστοι ή τελείως προδότες; Και στις δύο περιπτώσεις, μόνο στην φυλακή είναι η θέση τους και να μην βγουν ποτέ.

Λιτό μοντέλο με Διαδίκτυο

Στέφανος

Scroll to Top