Αποτυχία Ολυμπιακών;

Αποτυχία Ολυμπιακών;

Υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις στα δύο προηγούμενα άρθρα. Είναι εύλογες για κάποιους που δεν είναι οικονομολόγοι. Θα απαντάμε όλες τις ερωτήσεις ώστε να μην μείνει καμία αμφιβολία σε κανένα πως είναι έτσι όπως τα λέμε και πως το σύστημα ΝΤΠ - ΕΕ ρίχνει χοντρό δούλεμα στους ψηφοφόρους. Ίσως να αρχίσουμε να δίνουμε certificate (πιστοποιητικό) στα οικονομικά στους πιο προσεκτικούς αναγνώστες.

Έγραψα πως κατασκευαστικός οργασμός παρατηρείται συνήθως πριν από μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Δεν έγραψα πως οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας είχαν θετική επίπτωση συνολικά αλλά πως τα κατασκευαστικά έργα που προηγήθηκαν, προκάλεσαν μια γενικότερη τόνωση της οικονομίας λόγω της επίδρασης του πολλαπλασιαστή. Η εξέταση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα βοηθήσει να γίνει καλύτερα κατανοητή η κατάσταση στην Τουρκία.

Κάποια στιγμή τέλειωσαν τα έργα και έμεινε η λυπητερή δηλαδή ο λογαριασμός για το κόστος διεξαγωγής και προετοιμασίας. Συνολικά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά πιστεύω πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν αρνητική επίπτωση και συνετέλεσαν στην χρεοκοπία. Τα έξοδα χωρίζονται σε διεξαγωγής που ήταν κυρίως του Αθήνα 2004 και προετοιμασίας δηλαδή κατασκευαστικά έργα όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, το μετρό, το αεροδρόμιο, δρόμοι, ανάπλαση παραλίας κλπ.

Από τα κατασκευαστικά έργα, άλλα χρησιμοποιούνται και άλλα δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά που χρησιμοποιούνται, άλλα φέρνουν μεγάλα έσοδα, άλλα μικρά έσοδα και άλλα καθόλου έσοδα. Το μετρό και το αεροδρόμιο, θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι έργα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, φέρνουν μεγάλα έσοδα αλλά είχαν και μεγάλο κόστος.

Αντίθετα, πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται. Δύο Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά μεταξύ τους είναι το Taekwondo και το Beach Volley, στο Δέλτα. Το πρώτο χρησιμοποιείται αλλά όχι συχνά και δεν πρέπει να φέρνει σημαντικά έσοδα. Το δεύτερο εγκαταλείφθηκε τελείως όπως πολλές άλλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων ήταν μια παταγώδης αποτυχία των κυβερνήσεων Καραμανλή και το κακό τους παράδειγμα το ακολούθησαν και οι υπόλοιπες.

Η συνολική διαχείριση των Αγώνων ήταν αποτυχία των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή. Ενδεχομένως, αν είχε επιτευχθεί καλύτερη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, να ήταν καλύτερη η επίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπήρξαν έσοδα από την διεξαγωγή (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα κλπ) και την αύξηση του τουρισμού αλλά αμφιβάλλω αν κάλυψαν το κόστος της διεξαγωγής και της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ίσως να ήταν προτιμότερο να μην είχαν γίνει Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά μόνο τα έργα που φέρνουν έσοδα όπως το μετρό, το αεροδρόμιο, δρόμοι με διόδια και όχι μαζεμένα αλλά σταδιακά. Πάλι θα επιτυγχανόταν τόνωση γενικότερα της οικονομίας λόγω του πολλαπλασιαστή, ίσως μικρότερη. Με τους Ολυμπιακούς, έπεσαν όλα τα έργα μαζεμένα, έγινε ένα μπουμ που τέλειωσε και μείναμε να πληρώνουμε τον λογαριασμό.

Το μετρό, το αεροδρόμιο, τους δρόμους με διόδια, τα πληρώνουν τελικά οι χρήστες που τα χρησιμοποιούν. Τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις πλήρωσαν οι φορολογούμενοι. Κάποιες όπως το στάδιο Taekwondo φέρνουν λίγα έσοδα. Άλλα δεν φέρνουν έσοδα και το χειρότερο, δεν χρησιμοποιούνται από αυτούς που τα πλήρωσαν δηλαδή τους φορολογούμενους.

Όλα όσα κατασκευάστηκαν, εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, πρέπει να τα βάλουμε στο κόστος; Όχι λένε κάποιοι γιατί έμειναν στους πολίτες και θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς τους Αγώνες. Ναι λένε άλλοι γιατί αν δεν γινόντουσαν οι Αγώνες δεν θα χρειαζόταν να τα κάνουμε, τόσο γρήγορα και μαζεμένα. Ίσως να γινόντουσαν με πιο αργούς ρυθμούς και να ολοκληρωνόντουσαν δεκαετίες μετά το τέλος των Αγώνων. Κάποια από τα έργα, κάθε μέρα που περνάει, φέρνουν έσοδα. Για πόσα χρόνια να υπολογίσουμε τα έσοδα αυτά;

Το Ελληνικό αξιοποιείται σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το τέλος των Αγώνων. Όμως η έκταση του παλαιού αεροδρομίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και χωρίς να γίνουν τα ολυμπιακά έργα και μάλιστα καλύτερα. Δεν ήταν απόρροια των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά της εγκατάλειψης του αεροδρομίου του Ελληνικού. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική επίπτωση των Αγώνων γιατί υπάρχουν διάφορα ερωτήματα που δεν έχουν καθαρή απάντηση.

Για να μην ξεχνάμε, την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων την είχε ξεκινήσει ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το 1990. Η προσπάθεια ήταν για του αγώνες του 1996, εκατό χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Από άποψη συμβολισμών θα ήταν σημαντικό αλλά από οικονομική άποψη μάλλον ζημιογόνο έως καταστροφικό. Το 1997 επανήλθε ο Σημίτης, κερδίσαμε την διοργάνωση του 2004 αλλά χάσαμε οικονομικά και ίσως να στοίχισε την χρεοκοπία.

Οι νέες κατοικίες στην Τουρκία, μοιάζουν με το μετρό της Αθήνας. Το μετρό έχει έσοδα και χρησιμοποιείται καθημερινά από αυτούς που προτιμούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Τελικά αυτοί πληρώνουν το κόστος του μετρό. Αντίθετα, το κόστος των αθλητικών εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, έμεινε στους φορολογούμενους που όχι μόνο τις πλήρωσαν αλλά ούτε καν χρησιμοποιούν τις περισσότερες από αυτές.

Ποιος κάνει για δύσκολα;

Παύλος

Scroll to Top