Παγκόσμιο εργοτάξιο
Παγκόσμιο εργοτάξιο
Τα συστημικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την κατάσταση στην Τουρκία ως το τέλος του Ερντογάν. Είναι μεγάλο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και μεγάλες οι οικονομικές ζημιές. Όμως πάντοτε υπάρχουν λύσεις. Αντίθετα με τους Έλληνες κυβερνώντες, ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως είναι και έξυπνος, ικανός και έχει καλούς συμβούλους. Κατάφερε να περάσει η Τουρκία την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, παρόλο που ξεκίνησε αρκετά πιο πίσω. Μπορεί να υπάρχουν και στην αντιπολίτευση της Τουρκίας έξυπνοι και ικανοί όμως ο Ερντογάν κυβερνούσε για πολλά χρόνια.
Επιπλέον ο Ερντογάν υπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας ενώ οι κυβερνώντες στην Ελλάδα υπηρετούν τα συμφέροντα της ΝΤΠ – ΕΕ. Επίσης δεν έχει κανένα πάνω από το κεφάλι του. Αν συνέβαινε στην Ελλάδα μια μικρότερη καταστροφή, γιατί τέτοιου μεγέθους είναι σπάνιες παγκόσμια, οι κυβερνώντες θα καθόντουσαν με σταυρωμένα τα χέρια και θα περίμεναν από την ΕΕ να τους πει τι θα κάνουν. Εδώ κατέστρεψαν οικονομικά την χώρα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Ο Ερντογάν θα βρει την καλύτερη λύση.
Ίσως και στην αντιπολίτευση της Τουρκίας να υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βρουν την καλύτερη λύση. Σίγουρα στην Ελλάδα, όλοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμη δεν μπορούν να βρουν την καλύτερη λύση και μάλλον βρίσκουν την χειρότερη. Δεν εξηγείται αλλιώς η καταστροφή που προκάλεσαν. Να κάνω μια σύντομη παρατήρηση σχετικά με προηγούμενο άρθρο. Αν οι Έλληνες πιλότοι είναι καλοί, το χρωστάνε στην εμπειρία που αποκτούν από τις παραβιάσεις της Τουρκίας.
Να επανέλθω στο θέμα και να τα ξεχωρίσουμε. Οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν είναι πάρα πολλές. Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται αλλά πέρα από αυτό δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα. Αυτοί που χάθηκαν δυστυχώς είναι πάρα πολλοί αλλά έφυγαν από την ζωή και δεν ξαναγυρνούν. Η προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους ζωντανούς. Έχουν μείνει πολλοί άστεγοι για τους οποίους υπάρχουν διάφορες λύσεις, εντός και εκτός της Τουρκίας.
Μπορούν να πάνε σε άλλες περιοχές της Τουρκίας ή σε άλλες χώρες, προσωρινά ή μόνιμα. Σε άλλες χώρες μπορούν να πάνε νόμιμα ή παράνομα. Για να πάνε νόμιμα σε άλλες χώρες, θα πρέπει να τους δεχτούν αυτές οι χώρες. Η κυβέρνηση της Τουρκίας θα μπορούσε να μεσολαβήσει. Είναι πρόσφυγες, όχι πολέμου αλλά σεισμού. Η Τουρκία συνορεύει με την ΕΕ, επομένως θα μπορούσαν να μπουν και παράνομα στην ΕΕ.
Πέρα από αυτούς που θα φύγουν για άλλες περιοχές της Τουρκίας και άλλες χώρες, σίγουρα θα μείνουν οι περισσότεροι στις περιοχές τους. Αυτοί θα πρέπει να στεγαστούν προσωρινά και μόνιμα. Προσωρινά λύσεις είναι οι σκηνές, κοντέινερ, πλοία, τρένα, λεωφορεία, κλειστά στάδια κλπ. Το βασικό είναι η μόνιμη στέγαση τους δηλαδή η κατασκευή κατοικιών. Ίσως βέβαια να είναι προτιμότερο, ένα μέρος των κατοίκων να μεταφερθεί σε άλλες λιγότερο σεισμογενείς περιοχές και να κατασκευαστούν εκεί κατοικίες.
Πιθανώς να μη χρειαστεί ίδιος αριθμός όπως πριν, αν έχουν φύγει αρκετοί κάτοικοι μόνιμα για άλλες περιοχές της Τουρκίας ή άλλες χώρες. Οι κατοικίες δεν πληρώνονται από το κράτος. Τις κατασκευάζουν ιδιώτες κατασκευαστές για να τις πουλήσουν ή να τις νοικιάσουν. Εκτός από κατασκευαστικές εταιρείες, υπάρχουν και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Ενδεχομένως οι κατασκευαστικές της Τουρκίας να μην φθάνουν ώστε να κατασκευαστούν επαρκείς κατοικίες σύντομα.
Παγκόσμια υπάρχουν πάρα πολλές κατασκευαστικές. Στην Ελλάδα, υπάρχουν κατασκευαστικές που δεν δουλεύουν φουλ ή δουλεύουν λίγο. Είναι 195 χώρες στον κόσμο. Ο Ερντογάν είπε πως σε ένα χρόνο, θα ξαναφτιάξουν όλες τις κατοικίες. Άλλοι λένε πως ούτε σε πέντε χρόνια δεν θα τις κατασκευάσει. Η απάντηση στο ερώτημα είναι η εξής. Εξαρτάται από πόσες κατασκευαστικές θα προσελκύσει η τουρκική κυβέρνηση παγκόσμια.
Η προσέλκυση κατασκευαστικών από όλο τον κόσμο δεν εξαρτάται από τις κυβερνήσεις τους. Οι κυβερνήσεις μπορούν να μεσολαβήσουν αλλά οι εταιρείες δεν πηγαίνουν αναγκαστικά εκεί που τους λένε οι κυβερνήσεις τους αλλά εκεί που βρίσκουν ικανοποιητικά κέρδη και ικανοποιητικές συνθήκες. Αν υπάρχουν αυτά, τότε μπορεί να πάνε πολλές κατασκευαστικές από όλο τον κόσμο. Αν κατορθώσει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό κατασκευαστικών, είναι εφικτό σε ένα δύο χρόνια να έχουν κατασκευαστεί επαρκείς κατοικίες. Η Τουρκία θα μετατραπεί σε παγκόσμιο εργοτάξιο.
Τις κατοικίες τελικά τις πληρώνουν αυτοί που μένουν μέσα είτε με δόσεις δανείου είτε με ενοίκιο. Εκεί ίσως χρειαστεί να βοηθηθούν τα δάνεια από την κυβέρνηση. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες εγγυήσεις, επιδοτήσεις κλπ από την κυβέρνηση. Ίσως και να μην χρειαστούν. Βέβαια αυτοί που θα μένουν στα σπίτια, για να πληρώνουν ενοίκιο ή δόση δανείου θα πρέπει να δουλεύουν και να πληρώνονται.
Οι υποδομές συνήθως αρχικά πληρώνονται από το κράτος. Αν αφορά μια υπηρεσία με χρέωση στο τέλος την πληρώνει ο χρήστης. Αν οι δρόμοι έχουν διόδια, τους πληρώνουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν. Για το ηλεκτρικό ή την ύδρευση υπάρχει χρέωση. Όλα στο τέλος οι πολίτες τα πληρώνουν ή ως χρήστες – καταναλωτές ή ως φορολογούμενοι.
Όμως θα ήταν πιθανώς δύσκολο να πληρωθούν συνολικά και άμεσα από φόρους. Έτσι μπορεί να υπάρξει συγχρηματοδότηση Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ή μόνο από τον ιδιωτικό, αν τα έσοδα είναι επαρκή. Αν δεν είναι, μπορεί να χρηματοδοτήσει το κράτος ένα μέρος. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές και σίγουρα θα βρεθεί μια λύση.
Χρηματοδότηση και πολλαπλασιαστής
Παύλος