Καλύτερη η Τουρκία

Καλύτερη η Τουρκία

Στην Τουρκία και στην Βόρειο Συρία έγιναν δύο καταστροφικοί σεισμοί 7,7 ή 7,8 Ρίχτερ με εκατοντάδες νεκρούς. Οι σκηνές κατάρρευσης κτιρίων που παρακολουθούμε στην τηλεόραση, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως είναι αληθινές. Φαίνονται σαν από ταινία τρόμου. Εκτός από τα ανθρώπινα θύματα που σαφώς μετράει περισσότερο, είναι μεγάλη και η οικονομική καταστροφή.

Ενδεχομένως να έχει πολιτική επίδραση που είναι όμως δύσκολο να προβλεφθεί. Θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό από τον χειρισμό της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης. Επιπλέον θα εξαρτηθεί από τον επικοινωνιακό χειρισμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα οδηγήσει σε εξομάλυνση, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, αναγκαστικά η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής και όλα τα άλλα θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Δεύτερον, η αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα, θα συμβάλει επίσης στην εξομάλυνση των σχέσεων. Σωστά στείλαμε βοήθεια και θα πρέπει να στείλουμε και άλλη αν έχουμε την δυνατότητα, ανεξάρτητα αν αυτό θα βοηθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βέβαια η εξομάλυνση των σχέσεων είναι ένας λόγος παραπάνω.

Μεγαλύτερη εξομάλυνση θα επιτευχθεί αν τελικά γίνει η τριχοτόμηση Ευρώπης – ΕΕ – NATO. Είναι πιθανό η Ελλάδα να βρεθεί στο ίδιο γκρουπ χωρών με την Τουρκία αλλά είναι επίσης πιθανό να βρεθεί σε διαφορετικό. Βέβαια δεν πρόκειται να λυθούν όλα τα προβλήματα με την τριχοτόμηση αλλά μάλλον θα επέλθει εξομάλυνση των σχέσεων. Σίγουρα οι μεγάλοι σεισμοί μεμονωμένα είναι ατυχέστατα και τραγικά περιστατικά. Συνολικά όμως η Τουρκία έχει σταθεί πολύ τυχερή και το μέλλον της διαγράφεται πολύ καλύτερο από το δικό μας.

Έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό. Αυτό την κάνει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και μεγάλη οικονομία. Σύμφωνα με το IMF και την CIA, βρίσκεται στην 11η θέση δηλαδή είναι η 11η μεγαλύτερη οικονομία παγκόσμια. H World Bank την τοποθετεί λίγο παρακάτω, στην 13η θέση. Σύμφωνα με το IMF είναι παραπάνω από Ιταλία, Νότιο Κορέα, Καναδά, Ισπανία, Αυστραλία. Η μέτρηση γίνεται σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (purchase power parity ή ppp). Θεωρείται καλύτερη μέτρηση από την ονομαστική (nominal) αξία και θα εξηγηθεί το γιατί σε λίγο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση, σύμφωνα με το IMF. Ενδεχομένως κάποιοι να σκεφτούν «λογικό είναι αφού έχουν οκταπλάσιο πληθυσμό». Αυτό ισχύει, ο μεγαλύτερος πληθυσμός προκαλεί μεγαλύτερο μέγεθος της οικονομίας. Το πόσο πλούσια είναι μια χώρα, μετριέται με το κατά κεφαλήν μέσο προϊόν (GDP per capita). Όμως δυστυχώς για εμάς και ευτυχώς για εκείνους και σε αυτό μας περνάνε δηλαδή όχι μόνο έχουμε μικρότερο μέγεθος οικονομίας αλλά είμαστε και πιο φτωχοί σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.

Μην περιμένετε από τους πολιτικούς και συστημικά ΜΜΕ να σας πουν πως η Ελλάδα μένει διαρκώς πίσω στην παγκόσμια κατάταξη. Συνεχώς αποκρύπτουν εσκεμμένα σημαντικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν την αλήθεια ώστε να παραπλανούν τους ψηφοφόρους δημιουργώντας μια διαφορετική εικόνα από την πραγματική. Μόνο από ιστότοπους όπως αυτός εδώ θα πληροφορηθείτε την αλήθεια.

Ενώ είναι προφανέστατο πως όλα πηγαίνουν κατά διαόλου για την χώρα, δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως όλα πηγαίνουν καλά, για να συνεχίζετε να ψηφίζετε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τον οικονομικό μαρασμό της χώρας. Θα μπορούσαν όλα να πάνε καλά για την χώρα, πραγματικά και όχι εικονικά, αν κατορθώσουμε να απαλλαγούμε από το παλιό και το σάπιο που μας έφερε σε αυτά τα χάλια.

Τόσο το IMF όσο και η CIA βάζουν την Τουρκία σε ψηλότερη θέση όσον αφορά το μέσο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp). Παρένθεση, η CIA δεν ασχολείται μόνο με κατασκοπεία αλλά έχει επίσης τεράστια φανερή βάση πληροφοριών σε διάφορα ζητήματα όπως πχ οικονομικά. Ψηλότερα επίσης βρίσκονται χώρες όπως Ισραήλ, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρος, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία.

Όλες οι χώρες προοδεύουν και η Ελλάδα μένει πίσω. Θα μένει όλο και πιο πίσω γιατί περισσότερο από δύο εκατομμύρια βόδια θα πάνε να ψηφίσουν Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες. Για να ευημερούν αυτοί και η Ελλάδα να πέφτει διαρκώς στην παγκόσμια κατάταξη. Το μέσο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP ppp) είναι ορθότερη μέτρηση διότι λαμβάνει υπόψη τις τιμές σε μια χώρα.

Μπορεί σε μια χώρα ο μέσος μισθός να είναι χαμηλότερος σε ονομαστική αξία (σε σχέση με μια άλλη) αλλά αν είναι και οι άλλες τιμές χαμηλότερες, ίσως κανείς μπορεί να αγοράζει περισσότερα. Αυτό μετράει η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, τι μπορεί να αγοράσει ο μέσος πολίτης. Στην Τουρκία όπως και σε άλλες χώρες, μπορεί να αγοράσει περισσότερα. Να δώσω ένα παράδειγμα.

Αν σε μια χώρα ο μέσος μισθός είναι πχ 1500 $ και σε μια άλλη 1000 $ δεν σημαίνει πάντα πως η πρώτη είναι πλουσιότερη. Μπορεί στην πρώτη το μέσο ενοίκιο να είναι πχ 400 $ ενώ στην δεύτερη 200 $ ή ένας καφές να κάνει στην πρώτη 4 $ και στην δεύτερη 2 $. Η δεύτερη είναι πλουσιότερη ακόμα κι αν σε ονομαστικές τιμές οι μισθοί είναι ψηλότεροι στην πρώτη. Αυτό συμβαίνει επειδή με τον μέσο μισθό αγοράζουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες.

Τυχερή η Τουρκία

Δήμος

Scroll to Top