Αρνητές αξιών

Αρνητές αξιών

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος σχολίασε την Μαριαλένα του Survivor στην εκπομπή που συμμετέχει ως πανελίστας ή συμπαρουσιαστής. Δεν έχει μία ταμπέλα μπροστά του να γράφει τι από τα δύο είναι. Είναι η εκπομπή της ξανθιάς. Ποιας ξανθιάς αφού όλες ξανθιές είναι; Εκείνης που είναι στην ίδια εκπομπή με τον Μικρούτσικο! Σημασία δεν έχει που ο Μικρούτσικος σχολίασε την Μαριαλένα αλλά τι ζήτημα σχολίασε. Να ξεκινήσω από το τι εξέφρασε η Μαριαλένα πάνω στο οποίο έκανε τα σχόλια του ο Μικρούτσικος.

Περιληπτικά είπε πως αυτή πιστεύει στο Θεό, αυτά που συμβαίνουν στο Survivor οφείλονται στην βοήθεια του Θεού και κάποια αποτελούν Θεία Δίκη. Ο Ανδρέας Μικρούτσικος λοιπόν σχολίασε κάπως αρνητικά τα λεγόμενα της Μαριαλένας και άφησε να εννοηθεί πως ο Θεός δεν μπορεί να εμπλέκεται στο Survivor. Φάνηκε ότι η δική του αντίληψη είναι πιο κοντά στου Πάολο Κοέλιο, τον οποία ανέφερε συγκεκριμένα. Η ξανθιά τον διέκοψε γιατί τέτοιες συζητήσεις, τέτοια ώρα, σε τέτοια εκπομπή παρά είναι βαριές. Έτσι δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε την θέση του Μικρούτσικου ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα. Πάντως σίγουρα δυσαρεστήθηκε… ενοχλήθηκε… διαφώνησε με την τοποθέτηση της Μαριαλένας.

Ο Μικρούτσικος είναι κατ’ εξοχήν άνθρωπος των μίντια. Ήταν από τους πρώτους πετυχημένους παρουσιαστές εκπομπών με μακροχρόνια πορεία στην τηλεόραση. Ήταν από τους πρώτους παρουσιαστές reality. Έχει γραφτεί ότι είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως τα έχει ακόμη. Γιατί ένας πετυχημένος παρουσιαστής που πέρασαν τόσα πολλά λεφτά από τα χέρια του, να φθάσει σε αυτό το σημείο; Μήπως γιατί δεν είχε την βοήθεια του Θεού; Γιατί όμως δεν είχε την βοήθεια του Θεού; Μήπως γιατί ποτέ δεν την ζήτησε; Γιατί όμως ποτέ δεν την ζήτησε; Μήπως γιατί όπως πολλοί άνθρωποι των μίντια, είναι μάλλον αρνητής του Θεού;

Οι αρνητές το Θεού έχουν μπερδευτεί σε μία άσπρο-μαύρο νοοτροπία. Κατά την άποψη τους ή ο άνθρωπος τα κάνει όλα από μόνος του χωρίς την μεσολάβηση του Θεού ή ο Θεός φροντίζει και ο άνθρωπος κάθεται με σταυρωμένα χέρια και περιμένει. Δεν μπορούν να συλλάβουν ότι ίσως να συμβαίνουν και τα δύο. Ο Θεός δεν είπε ποτέ «μην πηγαίνετε να δουλέψετε, θα σας στείλω εγώ φαγητό στο σπίτι με delivery» ούτε «δεν χρειάζεστε λεφτά για ρούχα γιατί θα σας τα στείλω με courier». Ο άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται για την επιβίωση του, τους στόχους του, τα όνειρα του. Να δουλεύει, να προσπαθεί, να κοπιάζει.

Από εκεί και πέρα ο Θεός θα βάλει το χέρι του, αν ο άνθρωπος το ζητήσει. Δεν θα τα κάνει όμως όλα ο Θεός, ο άνθρωπος πρέπει να κάνει τα περισσότερα. Oι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν και όσο πιο πολύ προσπαθούν, τόσο πιο πολλά να καταφέρνουν. Όμως αν ζητήσουν την βοήθεια του Θεού, θα τους την δώσει και θα τους πάει ακόμα λίγο παραπάνω από εκεί που τους πάει μόνο η προσπάθεια τους. Επομένως η Μαριαλένα πράγματι προσπάθησε και αγωνίστηκε αλλά μπορεί να έβαλε κι ο Θεός το χέρι του, αν το ζήτησε.

Και τα δύο αδέλφια, ο Θάνος και ο Ανδρέας, ξεκίνησαν από την αριστερά. Ο Ανδρέας μάλλον είναι Νεοδημοκράτης, σε αντίθεση με τον αδελφό του Θάνο που ήταν Πασόκος. Όπως έχει γραφτεί, ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός εμπεριέχουν κάποιες αξίες στο πολιτικοοικονομικό τους σύστημα όπως αλληλεγγύη, βοήθεια των αδυνάτων κλπ. Η ελεύθερη αγορά έχει κινητήριο δύναμη το ατομικό οικονομικό συμφέρον. Αν δεν συνοδεύεται από άλλες αξίες, τότε δημιουργούνται ανθρωπόμορφα τέρατα και αγρίμια με ευφυΐα. Να μας πει λοιπόν ο Μικρούτσικος κατά πρώτον αν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Και κατά δεύτερον να μας εξηγήσει ποιες είναι η αξίες που πρεσβεύουν. Μήπως είναι κόκες και παρτούζες; Αυτές λοιπόν είναι οι αξίες που έχουν αυτοί που σήμερα κυβερνούν την Ελλάδα; Ποιοι βρίσκονται σήμερα στα ψηλότερα κλιμάκια της κοινωνίας; Οι κλέφτες, οι ψεύτες, οι απατεώνες, οι προδότες, οι εγκληματίες, οι π@υτ@νες, οι π@ύστ$δες. Αυτοί είναι η εκλεκτοί της Νέας Τάξης, η νεοταξική ψευτοελίτ. Αυτή είναι η Ελλάδα της Νέας Τάξης που εκτός από τους σοσιαλιστές υποστηρίζουν και πολλοί δήθεν «δεξιοί» τύπου Μικρούτσικου.

Βέβαια μπορεί ο Μικρούτσικος να μας πει τελικά ότι πιστεύει σε πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Μακάρι πραγματικά να γίνει αυτό. Ο μόνος που του συμπαραστάθηκε στα δύσκολα ήταν ο αδελφός του Θάνος. Το έχει πει πάρα πολλές φορές. Επομένως δεν μπορεί να μην πιστεύει στην οικογένεια. Να ζητήσει την βοήθεια του Θεού και θα του πάνε καλύτερα τα πράγματα. Τότε θα βάλει και την θρησκεία. Μένει μόνο η πατρίδα.

Μας τα έχουν πρήξει με τον Κοέλιο. Από τον Κοέλιο περιμένουμε να μας τα πει; Τα είχαν πει όλα οι αρχαίοι Έλληνες. Ο Θεός υπάρχει από την αρχή του κόσμου. Ο Χριστός έδωσε μία νέα οπτική στην έννοια του Θεού από αυτές που προϋπήρχαν. Την συνύπαρξη ανθρώπινης προσπάθειας και θεϊκής ανάμειξης, την είχαν εκφράσει οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Αφήστε τον Κοέλιο. Έχουμε πολύ περισσότερα να διδαχθούμε από την πατρίδα μας και αυτούς που έζησαν πριν από εμάς.

Θέμα επιβίωσης

Βασίλης

Scroll to Top