Διεθνές εμπόριο και εξειδίκευση 1

Διεθνές εμπόριο και εξειδίκευση 1

Οι ανώμαλοι Νεοταξίτες έχουν δημιουργήσει ένα παγκόσμιο χάος. Ευτυχώς υπάρχει η Αντί-ΝΤΠ για να βάλει μια τάξη στο απέραντο χάος που έχει δημιουργήσει η ΝΤΠ. Πρέπει κατεπειγόντως να αναλάβουν την κατάσταση οι Αντί-Νεοταξίτες για να ισιώσουν όλες τις ανωμαλίες. Επανερχόμαστε σε άρθρα για οικονομικά ζητήματα που θα δείξουν ακόμη περισσότερο, πόσο ανώμαλοι και επικίνδυνοι άνθρωποι είναι οι Νεοταξίτες.

Θα το ξεκινήσω όσο πιο απλά γίνεται. Να πάρουμε ένα παράδειγμα με δύο υποθετικές χώρες, Α και Β. Ξεκινούν ως οικονομικά αυτάρκεις δηλαδή ό,τι καταναλώνεται, παράγεται εντός της κάθε χώρας. Υποθετικό είναι το παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η ανωμαλία της ΝΤΠ. Η χώρα Α είναι καλύτερη στην παραγωγή ψυγείων και η χώρα Β είναι καλύτερη στην παραγωγή υπολογιστών.

Έτσι αποφασίζουν να αναπτύξουν εμπόριο μεταξύ τους. Η χώρα Α εξειδικεύεται στην παραγωγή ψυγείων την οποία αυξάνει. Σταματάει την παραγωγή υπολογιστών τους οποίους εισάγει πλέον από την Β. Παρομοίως η χώρα Β εξειδικεύεται στην παραγωγή υπολογιστών την οποία αυξάνει και σταματάει την παραγωγή ψυγείων, τα οποία εισάγει από την Α.

Έτσι έχουμε ταυτόχρονα αύξηση και μείωση του συνολικού παραγόμενου προϊόντος (ΑΕΠ) για την κάθε χώρα. Η αύξηση της παραγωγής είναι λόγω των εξαγωγών και η μείωση λόγω της υποκατάστασης των εγχώριων προϊόντων από εισαγόμενα. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και των δύο χωρών θα αλλάξει όπως θα γίνει κατανοητό στην συνέχεια.

Στην χώρα Α μειώνεται κατά την κατανάλωση υπολογιστών εντός της Α. Πλέον δεν παράγονται στην Α αλλά εισάγονται από την Β. Αυξάνεται όμως η παραγωγή της Α, κατά την κατανάλωση ψυγείων στην Β που δεν τα παράγει πλέον αλλά τα παράγει η Α και τα εξάγει. Στην Β η παραγωγή μειώνεται κατά την κατανάλωση ψυγείων εντός της Β αλλά αυξάνεται κατά την κατανάλωση υπολογιστών στην Α.

  • ΑΕΠ1 είναι το συνολικό εγχώριο προϊόν πριν την εξειδίκευση και το εμπόριο
  • ΑΕΠ2 είναι το συνολικό εγχώριο προϊόν μετά την εξειδίκευση και το εμπόριο
  • ΚΥΑ είναι η κατανάλωση υπολογιστών στην χώρα Α
  • ΚΨΒ είναι η κατανάλωση ψυγείων στην χώρα Β                              
  • Α: ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1 + ΚΨΒ - ΚΥΑ
  • Β: ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1 - ΚΨΒ + ΚΥΑ = ΑΕΠ1 - (ΚΨΒ - ΚΥΑ)

 

Στην χώρα Α αυξάνεται κατά την διαφορά ΚΨΒ - ΚΥΑ ενώ στην χώρα Β μειώνεται κατά ΚΨΒ - ΚΥΑ. Η μόνη περίπτωση να ωφεληθούν και οι δύο χώρες είναι αν η κατανάλωση υπολογιστών της Α είναι ίση με την κατανάλωση ψυγείων της Β δηλαδή ΚΨΒ = ΚΥΑ. Τότε μόνο είναι win-win. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μια χώρα ζημιώνεται. Αν η κατανάλωση ψυγείων στην Β είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση υπολογιστών στην Α δηλαδή ΚΨΒ - ΚΥΑ > 0, τότε ωφελείται η Α και ζημιώνεται η Β. Αντιστρόφως αν η κατανάλωση ψυγείων στην Β είναι μικρότερη από την κατανάλωση υπολογιστών στην Α δηλαδή ΚΨΒ - ΚΨΑ < 0, τότε ζημιώνεται η Α και ωφελείται η Β. Έχουμε δηλαδή τρεις περιπτώσεις:

  • 1) ΚΨΒ > ΚΥΑ -> ΚΨΒ - ΚΥΑ > 0       Α: ΑΕΠ2 > ΑΕΠ1     B: ΑΕΠ2 < ΑΕΠ1
  • 2) ΚΨΒ < ΚΨΑ -> ΚΨΒ - ΚΥΑ < 0      Α: ΑΕΠ2 < ΑΕΠ1     B: ΑΕΠ2 > ΑΕΠ1
  • 3) ΚΨΒ = ΚΨΑ -> ΚΨΒ - ΚΥΑ = 0      Α: ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1     B: ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1

 

Ας υποθέσουμε πως μια χώρα αρχικά είναι αυτάρκης και ξεκινάει το εμπόριο με άλλες χώρες. Κάποια εγχώρια προϊόντα θα υποκατασταθούν από εισαγόμενα και σε αυτούς τους τομείς θα μειωθεί η εγχώρια παραγωγή. Από την άλλη θα αυξηθεί η παραγωγή σε άλλα προϊόντα τα οποία θα εξάγει. Αυτή η εξειδίκευση θα μπορούσε να είναι επωφελής.

Θα συμβεί μόνο αν η αύξηση παραγωγής λόγω εξαγωγών είναι μεγαλύτερη ή ίση από την μείωση λόγω υποκατάστασης εγχώριων από εισαγόμενα. Αν η αύξηση της παραγωγής λόγω εξαγωγών είναι μικρότερη από την μείωση λόγω υποκατάστασης των εγχώριων από εισαγόμενα, τότε το ΑΕΠ της χώρας μειώνεται με αποτέλεσμα να φτωχύνει.

Το ίδιο συμβαίνει όταν μια χώρα μπαίνει σε μια εμπορική συμφωνία, σε ένα γκρουπ χωρών όπως η ΕΕ, σε οτιδήποτε θα επηρεάσει τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Θα πρέπει η αύξηση της παραγωγής από την αύξηση των εξαγωγών να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την μείωση της παραγωγής λόγω της υποκατάστασης των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών με εισαγωγές. Το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν υπεραπλουστευμένο ώστε να γίνει κατανοητό.

  • Α: ΚΨΒ είναι η αύξηση της παραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών και ΚΥΑ είναι η μείωση της παραγωγής λόγω υποκατάστασης των εγχώριων προϊόντων (και υπηρεσιών) με εισαγόμενα.
  • Β: KYA είναι η αύξηση της παραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών και ΚΨΒ είναι η μείωση της παραγωγής λόγω υποκατάστασης των εγχώριων προϊόντων (και υπηρεσιών) με εισαγόμενα.

 

Αν στην θέση τους βάλουμε την συνολική αύξηση της παραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών (ΑΠΕ) και τη μείωση της παραγωγής λόγω υποκατάστασης των εγχώριων προϊόντων (και υπηρεσιών) με εισαγόμενα (ΜΠΥ) τότε έχουμε για κάθε χώρα ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1 + ΑΠΕ - ΜΠΥ και πάλι τρεις δυνατές περιπτώσεις.

  • 1) ΑΠΕ > ΜΠΥ -> ΑΠΕ - ΜΠΥ > 0 ΑΕΠ2 > ΑΕΠ1
  • 2) ΑΠΕ < ΜΠΥ -> ΑΠΕ - ΜΠΥ < 0 ΑΕΠ2 < ΑΕΠ1
  • 3) ΑΠΕ = ΜΠΥ -> ΑΠΕ - ΜΠΥ = 0 ΑΕΠ2 = ΑΕΠ1

 

Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν σχεδιασμένη φτωχοποίηση από την ΕΕ. Η υποκατάσταση των εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών από εισαγόμενα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγής λόγω αύξησης των εξαγωγών. Οι Νεοχαοτικοί ευρωπαϊστές δημιουργούν την ψευδαίσθηση με την βοήθεια των Νεοταξικών Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης που ελέγχουν πως ωφελούν την χώρα ενώ στην πραγματικότητα την καταστρέφουν.

Διεθνές εμπόριο και εξειδίκευση 2

Άρης

Scroll to Top