Δικομματική δέσμευση

Δικομματική δέσμευση

Επικρατεί λανθασμένα η άποψη πως οι ΗΠΑ έπαιζαν κάποιο σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και πως κάποιοι πολιτικοί, μιντιάρχες, οικονομικοί παράγοντες ανήκουν στον φιλοαμερικανικό κύκλο. Είναι τελείως λανθασμένο. Όλο το σύστημα τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι ευρώδουλο, με προσανατολισμό σε Γαλλία - Γερμανία.

Τώρα μεταξύ όλων αυτών των ευρώδουλων, κάποιοι έχουν δευτερευόντως επαφές ή επικοινωνία με ανθρώπους των ΗΠΑ, εδώ (στην Ελλάδα) ή εκεί (στις ΗΠΑ). Σε καμία περίπτωση ο ρόλος των ΗΠΑ δεν ήταν τελείως ασήμαντος. Όμως ο ρόλος Γαλλίας - Γερμανίας, τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν πολύ πιο σημαντικός και στην ουσία αυτοί έκαναν κουμάντο.

Η σχέση των ΗΠΑ με το ευρώδουλο σύστημα ήταν «δεν σου πάω κόντρα» και από τις δύο μεριές. Δηλαδή το ευρώδουλο σύστημα δεν πήγαινε τελείως κόντρα στις ΗΠΑ καθώς είναι η υπερδύναμη και από την άλλη οι ΗΠΑ δεν πήγαιναν κόντρα στην επιλογή προσανατολισμού σε ΕΕ - Γαλλία - Γερμανία. Η ευρωπαϊκή πορεία όμως και τα καταστροφικά αποτελέσματα ήταν αποτέλεσμα της επιρροής Γαλλίας - Γερμανίας στα τεκταινόμενα της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ είχαν ένα απόμακρο ρόλο παρατηρητή ώστε να κινούνται τα πράγματα μέσα σε κάποια γενικά πλαίσια και να μην ξεφεύγουν. Οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη. Θα μπορούσαν αν ήθελαν να πίεζαν τα πράγματα ώστε να γινόταν αλλαγή προσανατολισμού από Γαλλία και Γερμανία. Δεν ήθελαν όμως να το κάνουν και μας άφηναν στην λανθασμένη επιλογή ΕΕ - Γαλλίας - Γερμανίας.   

Πιστεύαμε λανθασμένα πως ο ευρωπαϊκός δρόμος θα οδηγούσε σε οικονομική ευημερία, καλύτερη οργάνωση, μικρότερη διαφθορά, λιγότερη εγκληματικότητα, μεγαλύτερη ελευθερία. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Σε κάποια σημεία υπήρξαν μεγαλύτερες ελευθερίες αλλά σε γενικές γραμμές και συνολικά η πορεία ήταν αρνητική.

Τώρα έχουμε μία δέσμευση των ΗΠΑ που είναι δικομματική. Δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ελλάδα α) να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική της κατάσταση β) να οργανωθεί πολύ καλύτερα γ) να μειώσει την διαφθορά και την διαπλοκή δ) να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα ε) να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία στ) να αποκτήσει ανεξαρτησία.

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά αλλά αυτά είναι τα σημαντικότερα. Για να γίνουν αυτά πρέπει να γίνουν και άλλα. Για να βελτιωθεί το οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να ανεβεί το επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο της χώρας. Δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους γιατί έχουμε πολύ καλούς επιστήμονες. Όσο καλοί και να είναι οι επιστήμονες δεν υπάρχουν οι συνθήκες στον εργασιακό χώρο για να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους.

Για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, οι εταιρείες θα πρέπει να γίνουν περισσότερο παραγωγικές. Οι Έλληνες δούλευαν αρκετές ώρες, τουλάχιστον πριν από την κρίση αλλά δεν δούλευαν με παραγωγικό τρόπο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα συνυφασμένα μεταξύ τους που οδηγούν στο αποτέλεσμα, το παραγόμενο προϊόν. Δεν χρειάζεται να δουλεύει κανείς μόνο πολύ αλλά επίσης σωστά και έξυπνα και κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε.

Δηλαδή πίσω από τα έξι αυτά βασικά σημεία υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία. Η καλύτερη οργάνωση αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μεγαλύτερη ελευθερία περιλαμβάνει μεγαλύτερη αυτονομία και αμεσότητα και «πάει λέγοντας». Ίσως τα σημαντικότερα από τα έξι σημεία είναι το πρώτο και το τελευταίο δηλαδή η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και η μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης σημαίνει πολλές, καλές, καλοπληρωμένες δουλειές για όλους και καλύτερες συντάξεις για τους συνταξιούχους.

Δηλαδή την οικονομική κατάσταση δεν πρέπει να την εξετάζουμε μόνο στους αριθμούς αλλά και στην τσέπη του καθενός. Δεν έχει νόημα να βελτιώνονται οι αριθμοί αν δεν βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Το άλλο που υπόσχονται οι ΗΠΑ είναι ανεξαρτησία. Δηλαδή θα υπάρχει ένα άλλο μοντέλο, διαφορετικό από αυτό της ΕΕ όπου μια μακρινή και αναποτελεσματική γραφειοκρατία αποφασίζει και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο για το τι γίνεται στην χώρα μας.

Το διαφορετικό ή εναλλακτικό μοντέλο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σίγουρα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τις χώρες. Δηλαδή είναι εφικτή και μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη οικονομική κατάσταση και αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα. Η οικονομική συνεργασία δεν προϋποθέτει κατάργηση της ανεξαρτησίας. Ίσα ίσα η μεγάλη γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες είναι ενάντια στην οικονομική ανάπτυξη.  

Μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ είναι μαζί με την Βρετανία και την Αυστραλία. Επομένως δεν θα είναι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και αυτές οι δύο χώρες όπως και άλλες. Σημαντικό επίσης είναι πως η δέσμευση των ΗΠΑ είναι δικομματική δηλαδή είναι και των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, παρόλο που αντιλαμβάνονται κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Όσο όμως εμείς έχουμε προσανατολισμό σε ΕΕ - Γαλλία - Γερμανία μας λένε «πηγαίνετε σε αυτούς αφού αυτούς προτιμάτε». Δεν το λένε έτσι ακριβώς, το λένε πιο διπλωματικά αλλά αυτό είναι το νόημα.

Όσο λοιπόν οι ευρώδουλοι μας αναγκάζουν να συνεχίζουμε τον δρόμο της καταστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Διότι το αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού δρόμου και του προσανατολισμού σε Γαλλία - Γερμανία το είδαμε. Σαράντα χρόνια ήταν υπέρ αρκετά για να διαπιστώσουμε που οδηγεί. Τώρα γιατί το κάνουν όλοι αυτοί οι ευρώδουλοι; Άλλοι είναι βλάκες, άλλοι άσχετοι, άλλοι κολλημένοι, άλλοι εμμονικοί, άλλοι ελεγχόμενοι, άλλοι πουλημένοι, άλλοι προδότες.

Βασίλης

Scroll to Top