Δώστε γραμμή για ψήφο

Δώστε γραμμή για ψήφο

Σε προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκε πως τα μικρά κόμματα που είναι ΤΩΡΑ εκτός Βουλής μπορεί να φθάσουν 25% και να μπουν μερικά στην Βουλή. «Τι συζητάμε τώρα, αυτά είναι εξωπραγματικά» θα σκεφτούν πολλοί. Δεν είναι καθόλου εξωπραγματικά, αν «πέσει γραμμή» και φθάσει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Τα νούμερα βγαίνουν!

Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Λευκό - Άκυρο κυμαίνεται λίγο κάτω από το 1%, το «δεν θα ψηφίσω» λίγο πάνω από 1% και οι αναποφάσιστοι περίπου 10%. Σε άλλες, η γκρίζα ζώνη που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω συν το «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ» είναι περίπου στο 15%. Μια εύλογη απορία είναι η εξής. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν σχεδόν 58% δηλαδή η αποχή ήταν 42%. Πως γίνεται αυτοί που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν να είναι 1%;

Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις. Κάποιοι από τους αναποφάσιστους δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Επίσης κάποιοι από αυτούς που δεν είναι αναποφάσιστοι και δηλώνουν πως θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα ή Λευκό - Άκυρο, δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Πιθανώς η Αποχή να μην είναι τόσο μεγάλη επειδή οι κατάλογοι θέλουν καθάρισμα. Πάντως η διαφορά από 1% στο 42% είναι πολύ μεγάλη και δεν εξηγείται με όλους τους λόγους που ανέφερα.

Είναι άλλη μία περίπτωση που εξηγεί γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν θεωρούνται πως προβλέπουν σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν τρία προβλήματα με τις δημοσκοπήσεις : α) είναι η εικόνα της στιγμής που μπορεί να αλλάξει β) μπορεί να μην είναι ειλικρινείς οι δημοσκόποι γ) μπορεί να μην απαντούν σωστά οι ερωτούμενοι.

Παρόλο που η πραγματική αποχή μπορεί να είναι χαμηλότερη, αν καθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, δεν έχουμε άλλη ένδειξη και θα χρησιμοποιήσουμε τα επίσημα νούμερα. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Είναι περίπου ένα 14% αναποφάσιστων, αυτών που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν Λευκό - Άκυρο και «δεν γνωρίζω - δεν απαντώ».

Δυνητικά είναι άλλο ένα 42% που απέχουν. Σε καμία χώρα δεν φθάνει η συμμετοχή στο 100%. Στην Ελλάδα, το ψηλότερο που έχει φθάσει η συμμετοχή στην μεταπολίτευση, ήταν 80%. Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του '89 το ξεπέρασε και σε διάφορες άλλες έφθασε πολύ κοντά, πάνω από 79%. Επομένως υπάρχει ένα 22% που θα μπορούσε να ψηφίσει, σύμφωνα με το ρεκόρ συμμετοχής προηγούμενων εκλογών.

Είναι άλλο ένα 14% της γκρίζας ζώνης, εκτός αυτών που δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν. Αν τα προσθέσουμε είναι 36%. Τα μικρά κόμματα εκτός Βουλής, έχουν ήδη 7-8%. Μέχρι το 25% υπολείπεται 17-18 % που είναι περίπου το μισό από το 36%. Ένας μέρος του 36% μπορεί να πάει σε μικρά κόμματα εκτός Βουλής και ένα άλλα σε ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜΕΡΑ25.

Εκτός αυτού, 65-70% δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί άλλο ένα 10% που δηλώνει πως έχει πάρει απόφαση αλλά δεν είναι και τόσο σταθερή, να πάει σε μικρά κόμματα. Επίσης μην ξεχνάμε πως το 80% δεν είναι το ανώτατο δυνητικό όριο. Το 100% είναι και θα μπορούσε η συμμετοχή να ξεπεράσει το 80%, αν αντιληφθούν οι απέχοντες πως παρόλο που η απόφαση τους να απέχουν έχει λογική δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Κατά την άποψη μου, οι απέχοντες είναι ταυτόχρονα οι πιο σωστοί από όλους αλλά και λάθος. Πως γίνεται αυτό; Εξαρτάται από το κριτήριο που χρησιμοποιούν. Είναι οι πιο σωστοί διότι πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει να ψηφίσει κανείς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ψηφίσει τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν και που βρίσκονται στον δρόμο της καταστροφής, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Και στα υπόλοιπα δεν υπάρχει κάτι το ελκυστικό για τους ψηφοφόρους. Επομένως, αν παίρνουν την απόφαση με κριτήριο την ψήφο σε ένα κόμμα που να τους εκφράζει, είναι σωστοί. Επιπλέον δεν έχει νόημα να ψηφίσει κανείς Λευκό - Άκυρο, πέρα από το ό,τι εκπληρώνει την υποχρέωση και ασκεί το δικαίωμα που έχει ως πολίτης. Είναι όμως λάθος από άποψη τακτικής, η Αποχή όπως το Λευκό - Άκυρο.

Με αυτό τον τρόπο «πετάει στα σκουπίδια» το δικαίωμα που έχει ως πολίτης για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Η Αποχή θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα αν ήταν μαζική αλλά αυτό δεν γίνεται διότι κάποιοι θα πάνε να ψηφίσουν τα κόμματα που μας καταστρέφουν. Μπορεί όμως να εκμεταλλευτεί κανείς το δικαίωμα που έχει για ψήφο και να φέρει αποτέλεσμα.

Ο τρόπος είναι αυτός που έχει εξηγηθεί ήδη σε προηγούμενο άρθρο, ψήφο σε μικρά κόμματα με προτίμηση στα Αντινεοταξικά και όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα στην Βουλή. Χρειάζονται και τα δύο. Τις έδρες των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, τις μοιράζονται τα κόμματα που κατορθώνουν να μπουν στην Βουλή. Φαινόταν πως το κόμμα Έλληνες θα το κατόρθωνε. Μένει να δούμε αν θα τους επιτρέψουν να συμμετέχουν.

Κάτι που δεν έχει αναφέρει κανείς είναι το εξής απλό. Αν δεν τους επιτρέψουν να συμμετέχουν, μπορεί να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν ένα άλλο μικρό κόμμα που θα μπει στην Βουλή. Δεν ξέρω πόσα και ποια κόμματα θα συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. Αν το 25% μοιραστεί πχ σε δώδεκα κόμματα, τότε είναι περίπου 2% το κάθε κόμμα. Μένουν εκτός Βουλής και παρόλο που επιτυγχάνεται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στα ποσοστά δεν θα έχει αντίκτυπο στις έδρες της Βουλής.

Ας πούμε πως το 25% μοιράζεται σε έξι κόμματα. Τότε το κάθε κόμμα παίρνει περίπου 4% και μπαίνουν όλα στην Βουλή. Είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα και ως ποσοστά αλλά και στην κατανομή των εδρών. Δηλαδή χρειάζεται προσοχή ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα στην Βουλή αλλά να μην μοιραστεί η ψήφος σε πάρα πολλά και δεν μπει κανένα.

Μάρκος

Scroll to Top