Δύο έργα

Δύο έργα

Ο Ερντογάν έκανε κάποιες δηλώσεις όταν βγήκε από το τζαμί την Παρασκευή, ημέρα που τέλειωναν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κατηγόρησε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κάποιοι βλάκες ευρώδουλοι θεώρησαν πως εννοούσε ότι έπρεπε να αντιδράσουν πιο δραστικά στις ενέργειες της Ρωσίας. Σίγουρα δεν είναι τελείως ξεκάθαρο τι εννοούσε.

Με δεδομένη την συνολική στάση του στο ζήτημα είναι πολύ δύσκολο να εννοούσε αυτό. Μάλλον εννοούσε πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ευθύνονται που τα πράγματα έφθασαν μέχρι εκεί καθώς πήραν από την Ρωσία όλους τους συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη και ήθελαν να φθάσουν μέχρι τα σύνορα της χωρίς να της αφήνουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας. Υπάρχει το ειδικό πρόβλημα και το γενικό όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.  

Παλιά είχε σε κάποιους κινηματογράφους δύο έργα, προσφορά στην τιμή του ενός. Τελείωνε το πρώτο έργο και μετά από λίγο άρχιζε το άλλο. Το «έργο» της Ουκρανίας έχει περάσει κατά πολύ το μέσο και βρίσκεται προς το τέλος του. Δεν το λέω περιπαιχτικά καθώς έχω πλήρη συναίσθηση του δράματος και της αδιαμφισβήτητης ύπαρξης τραυματιών και νεκρών και από τις δύο πλευρές. Το λέω μεταφορικά για να μπορέσει να γίνει καλύτερα αντιληπτό.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε συνεχώς στην Ελλάδα το έργο της Ουκρανίας. Πολύ καλά κάνουμε γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Μόνο που είναι πιθανό, σύντομα να παρακολουθεί ο υπόλοιπος πλανήτης το έργο της Ελλάδας δηλαδή παρόμοιες σκηνές στην Ελλάδα. Εμείς δεν θα το βλέπουμε, θα παίζουμε στο έργο. Αντί για ρεπορτάζ με συγκρούσεις στη Μαριούπολη ίσως είναι στην Αλεξανδρούπολη. Βέβαια οι δύο περιπτώσεις έχουν κάποιες ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές.

Ρώσοι και Ουκρανοί είναι ίδια φυλή (Σλάβοι) και ομόδοξοι (Ορθόδοξοι). Ήταν μαζί στην Σοβιετική Ένωση και στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Σχεδόν όλοι οι Ουκρανοί μιλούν Ρωσικά και τουλάχιστον η μισή Ουκρανία είναι ρωσόφιλη που θέλει ανεξαρτησία ή ένωση με την Ρωσία. Ρώσοι και Ουκρανοί είναι όπως Έλληνες και Κύπριοι, όχι Έλληνες και Τούρκοι. Επίσης ο συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων είναι συντριπτικός στην σύγκριση Ουκρανίας - Ρωσίας ενώ στην περίπτωση Ελλάδας - Τουρκίας είναι απλά η Τουρκία πιο ισχυρή. Η θέση και ο δείκτης της κατάταξης της Global Fire Power είναι: 2) Ρωσία 0.0501 13) Τουρκία 0.1961 22) Ουκρανία 0.3266 27) Ελλάδα 0.4506.

Επομένως δεν μπορεί η Τουρκία με τόση μεγάλη ευκολία να φθάσει στην Αθήνα μέσα σε λίγες ώρες. Διότι μην ξεχνάμε πως ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πέταγαν πάνω από το Κίεβο λίγες ώρες αφότου άρχισε η επιχείρηση. Για να καταλάβουν το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα χρειάστηκαν 2-3 μέρες. Η Τουρκία δεν μπορεί να καταλάβει όλη την Ελλάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί όμως να καταλάβει την Θράκη, την υπόλοιπη Κύπρο ή την Ρόδο σε αντίστοιχα μικρό διάστημα.

Η Θράκη παρουσιάζει μια ομοιότητα με την Ουκρανία καθώς εκεί υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα. Επίσης και στην Κύπρο υπάρχει παρουσία πολλών Τούρκων, χωριστά βέβαια από τους Έλληνες. Η έκταση των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών είναι σε τετραγωνικά χιλιόμετρα km²: 1) Ρωσία 17,098,246 2) Ουκρανία 603,500 3) Γαλλία 543,940 4) Ισπανία 505,992 5) Σουηδία 450,295. Η Τουρκία με έκταση 783,356 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι κάπως μεγαλύτερη από την Ουκρανία. 

Η Ρωσία είναι μία αχανής χώρα Οι Ρώσοι έχουν στρατό και στρατιωτικό εξοπλισμό διασκορπισμένο σε αυτή την αχανή έκταση και έπρεπε να τον μεταφέρουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να τον συγκεντρώσουν στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα έχει διαρκώς αρκετό στρατό στα μεταξύ τους σύνορα. Αν χρειαστεί να μεταφερθεί, η απόσταση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο για την Ρωσία.

Θα μας επιτεθούν στα «καλά καθούμενα;» Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεκινήσει ένας πόλεμος. Μπορεί να σκοτωθούν Μουσουλμάνοι στην Θράκη ή σε ένα επεισόδιο με Τούρκους ψαράδες να ξεφύγει η κατάσταση και να έχουμε Τούρκο νεκρό. Αν θέλουν να κάνουν πόλεμο, αφορμές βρίσκονται. Τι θα κάνουν οι σύμμαχοι αν έχουμε εχθροπραξίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Εξαρτάται ποιοι σύμμαχοι. Οι ψευτο-εταίροι της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ανακατευτούν καθόλου για τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης.

Το θέμα είναι αν σημαντικές δυνάμεις από τους ψευτο-εταίρους εμπλακούν στρατιωτικά σε μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δίνω μικρές πιθανότητες να ανακατευτούν ουσιαστικά οι ψευτοεταίροι. Τυπικά μπορεί να δείξουν πως ανακατεύονται, να στείλουν κανένα πλοίο. Αυτό όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν ανακατευτούν πχ οι Γάλλοι, μέχρι να έρθει ικανοποιητικός αριθμός στρατευμάτων και εξοπλισμού, οι Τούρκοι θα έχουν καταλάβει αυτά που τους ενδιαφέρουν. 

Δεν μπορούμε διαρκώς να ακολουθούμε τις εντολές Γαλλίας και Γερμανίας γιατί οι συνθήκες και οι καταστάσεις στην κάθε χώρα είναι διαφορετικές. Διαφορετικές είναι επίσης οι συνθήκες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Η Γερμανία κινδυνεύει πολύ περισσότερο από την Γαλλία, αν τυχόν ξεφύγει η κατάσταση, γιατί βρίσκεται πιο κοντά στην Ρωσία. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Γαλλία (σε σχέση με την Τουρκία). Η Γαλλία δεν κινδυνεύει από την Τουρκία. Η Ελλάδα όμως κινδυνεύει, πιθανώς περισσότερο από όσο η Γερμανία ή η Πολωνία από την Ρωσία.

Συνολική λύση

Ηλίας

 

Scroll to Top