Συνολική λύση

Συνολική λύση

Δύο έργα

Είναι βέβαιο πως στο τέλος η AUKUS (όχι οι ψευτο-εταίροι) και ειδικά οι ΗΠΑ είναι αυτοί που θα σώσουν την Ελλάδα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχουν βάσεις στην Ελλάδα αλλά αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν όλο τον τουρκικό στρατό. Δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά από τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών. Θα ξεκινήσουν με προτροπές και προειδοποιήσεις. Όμως μπορεί εν τω μεταξύ να έχει υπάρξει απώλεια εδαφών.  

Αν κρίνουμε από τα παράδειγμα της Κύπρου και από άλλα παραδείγματα παγκόσμια, τα εδάφη που έχουν καταληφθεί δεν επιστρέφονται. Απλά η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων σταματά τις εχθροπραξίες και εμποδίζει να γίνει περαιτέρω απώλεια εδαφών. Μετά γίνονται διαπραγματεύσεις. Στην καλύτερη περίπτωση να επιστραφεί ένα τμήμα των εδαφών που έχουν καταλάβει αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιστραφούν όλα.

Λένε κάποιοι βλάκες πως Αμερικάνοι και Βρετανοί βάζουν τους Ρώσους (ή τους Τούρκους) να ενεργήσουν. Αυτά είναι τρελά πράγματα. Αν είναι δυνατόν. Άλλο το βάζω κάποιον να κάνει κάτι και άλλο το αν με εξυπηρετεί αυτό που κάνει με δική του πρωτοβουλία. Ίσως με ένα παράξενο τρόπο, μια ρωσοτουρκική επέλαση να βολεύει όλους, ακόμα και τους Κινέζους, εκτός βέβαια από Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς.

Τα ΜΜΕ προσπαθούν να παρουσιάσουν πως η αντίσταση των Ουκρανών είναι σθεναρή. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπαιρνε τους Ρώσους πάρα πολλές μέρες ή ακόμη βδομάδες για να καταλάβουν την πρωτεύουσα. Ίσως είναι ένας πρόλογος για μελλοντική αντίσταση των Ουκρανών για την οποία γίνεται πολύς λόγος στα δυτικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Αυτό γίνεται α) για εκφοβισμό των Ρώσων και τόνωση του ηθικού των Ουκρανών β) σαν απάντηση στην κριτική πως οι Δυτικοί δεν έκαναν τίποτα γ) γιατί το εννοούν. Μπορεί να είναι ένας, δύο ή και οι τρεις λόγοι.

Οι Πολωνοί έδωσαν όπλα στους Ουκρανούς και ο Πολωνός Τουσκ πιέζει τους Γερμανούς για σκληρότερες κυρώσεις στους Ρώσους. Έχουν χεστεί πάνω τους που ρωσικά στρατεύματα φθάνουν στα σύνορα τους. Αυτό που δεν μπορούν να χωνέψουν στην ΕΕ είναι πως οι κυρώσεις ζημιώνουν όλους, φέρνουν αντίποινα και δεν έχει σταματημό. Στο τέλος θα ζημιωθούν πολύ όλοι. Πιθανώς οι Ρώσοι να αρχίσουν δικό τους ανταρτοπόλεμο στην Ανατολική Πολωνία. Αν τους ζορίσουν και πολύ μπορεί να φθάσουν μέχρι το Βερολίνο. Έχουν την Κίνα από πίσω να τους στηρίζει. Αυτό όμως θα σήμαινε Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το θέμα είναι να βρεθεί μια λύση. Η Ρωσία έχει τον έλεγχο και μπορεί να εγκαταστήσει ρωσόφιλη κυβέρνηση σε όλη την Ουκρανία. Όμως η βορειοδυτική είναι φιλοευρωπαϊκή και επίφοβη, ειδικά αν ξεκινήσουν ένοπλη αντίσταση. Βέβαια η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει ρωσόφιλη κυβέρνηση για πολλά χρόνια, δεκαετίες ή για πάντα. Το επίφοβη δεν σημαίνει πως σίγουρα θα γίνει αλλά ότι είναι πιθανό να γίνει.

Μια παραχώρηση από την μεριά της Ρωσίας που θα ευχαριστήσει εν μέρει την Δύση είναι να τους χαρίσει την βορειοδυτική Ουκρανία. Η νοτιοανατολική μπορεί να γίνει ανεξάρτητη ή μέρος της Ρωσίας. Εξάλλου αυτά τα εδάφη ήταν κάποτε ρωσικά και παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία. Είναι μία μέση λύση. Αυτό αφορά το ειδικό θέμα της Ουκρανίας. Πράγματι είναι υπαρκτή μια διένεξη μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας όπως και μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Υπάρχει όμως και το γενικότερο πλαίσιο δηλαδή τα πάρα πολλά προβλήματα που έχει δημιουργήσει το σχέδιο παγκοσμιοποίησης ΕΕ - ΝΤΠ. Φαίνεται πως Ρωσία και Τουρκία είναι εναντίον. Η Κίνα ίσως να μην είναι εναντίον αλλά συζητά εναλλακτικές και φαίνεται να στηρίζει την Ρωσία. Να βγουν λοιπόν από την ΕΕ ανατολικές και νότιες χώρες και να καθίσουν στο τραπέζι να συζητήσουν μια εναλλακτική ήπια παγκοσμιοποίηση όπου λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η συμβολή.

Ίσως ακόμα και να εξυπηρετεί αυτούς μέσα στην ΕΕ που θέλουν μια μικρότερη και περισσότερο ομοιογενή ένωση χωρίς νότιους και ανατολικούς. Ιταλία και Γαλλία δεν είναι ακριβώς νότος. Έχουν το νότιο τμήμα τους που ίσως μπορεί να θεωρηθεί ευρωπαϊκός νότος αλλά και το βόρειο τμήμα τους που σίγουρα δεν είναι ευρωπαϊκός νότος. Παρίσι και Μιλάνο δεν είναι ευρωπαϊκός νότος. Καθαρά νότιες χώρες είναι Ελλάδα - Ισπανία - Πορτογαλία. Η Ιταλία είναι πιο Νότος από την Γαλλία και μπορεί επίσης να εξέλθει, αν το επιθυμεί (δεν το θεωρώ πιθανό). 

Εξάλλου εκτός από τις Benelux, Ιταλία και Γαλλία ήταν μαζί με την Γερμανία ιδρυτικά μέλη της ΕΕ. Επομένως δεν είναι μόνο άνθρωποι εκτός ΕΕ που θα έβλεπαν με καλό μάτι έξοδο από την ΕΕ, ανατολικών και νότιων χωρών αλλά και πολλοί εντός ΕΕ. Από εκεί και πέρα τι θα κάνει το τμήμα της ΕΕ που θα μείνει, είναι θέμα και πρόβλημα των χωρών που θα παραμείνουν. Το σχέδιο ΕΕ - ΝΤΠ είναι άκρως προβληματικό και πρέπει να αλλάξει. Μπορεί να αλλάξει με τον καλό τρόπο και με τον κακό τρόπο.

Ο κακός ο τρόπος ίσως μας επηρεάζει πολύ όχι μόνο στο γενικό κομμάτι αλλά και στο ειδικό. Η κατάσταση στην Ουκρανία αποκλείεται να επανέλθει σε αυτή προ των ρωσικών ενεργειών. Παρομοίως εκτός του ό,τι η Ελλάδα θα βγει από την ΕΕ, πιθανώς θα έχουμε και απώλεια σημαντικών εδαφών, περαιτέρω οικονομική ζημιά λόγω του πολέμου και σίγουρα νεκρούς και τραυματίες. Είναι ώρα να κόψουν όλοι αυτοί οι ευρώδουλοι τις ηλιθιότητες που λένε και κάνουν ώστε να μπορέσει να γίνει αλλαγή πορείας με τον καλό τρόπο και όχι με τον κακό.

Ηλίας

Scroll to Top