Θα φθάσουν στο Βερολίνο;

Θα φθάσουν Βερολίνο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων για την Ρωσία, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Βέβαια αυτές οι κυρώσεις θα πλήξουν και τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον οι Ρώσοι είναι πιθανό να απαντήσουν με δικές τους οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάτι που δεν έχουν σκεφτεί πιθανώς στην ΕΕ είναι πως οι Ρώσοι μπορεί να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα αντί για οικονομικά. Οι ισχυρότερες χώρες και αυτές που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ αν δεν υπάρχει Γερμανία ως χώρα γιατί τελεί υπό ρωσική Κατοχή;

Η απόσταση μεταξύ Κιέβου και Βερολίνου είναι περίπου 1300 χλμ ενώ η απόσταση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι περίπου 1000 χλμ. Αυτό είναι οδική απόσταση και όχι αεροπορική. Η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας είναι 570 χιλιόμετρα και μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου είναι 780 χλμ. Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους η απόσταση μεταξύ Αθήνας - Καβάλας είναι 650 χλμ.

Δηλαδή για να πάνε οι Ρώσοι από το Κίεβο στο Βερολίνο είναι σαν να πηγαίνουν Αθήνα - Καβάλα με επιστροφή. Μπορεί να δούμε dejavu συνθήκες Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 6 Ιουνίου 1944, την D-Day έγινε η επιχείρηση με την ονομασία Overlord ή αλλιώς η Απόβαση στην Νορμανδία. Τυπικά η Γαλλία ήταν με το πλευρό των Συμμάχων αν και πολλοί μέσα στη Γαλλία υποστήριζαν τον Χίτλερ.

Η απόβαση Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών έγινε σε συμμαχικό έδαφος που βρισκόταν υπό Γερμανική Κατοχή. Έτσι τα Συμμαχικά στρατεύματα προχωρούσαν αργά από τα Δυτικά προς το Βερολίνο. Το Παρίσι απελευθερώθηκε στις 25 Αυγούστου 1944. Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1945, έγινε η επιχείρηση Βιστούλα - Οντέρ από τους Σοβιετικούς και κατέλαβαν την Κρακοβία, την Βαρσοβία και το Πόζναν στην Πολωνία. Οι Γερμανοί κατόρθωσαν να σταματήσουν τους Σοβιετικούς περίπου 60 χλμ ανατολικά του Βερολίνου.

Το Βερολίνο είναι κοντά στα πολωνικά σύνορα. Η Φρανκφούρτη στον Όντερ είναι πάνω ακριβώς στα σύνορα με την Πολωνία και απέχει περίπου 100 χλμ οδικώς από το Βερολίνο. Στις 16 Απριλίου του 1945 ξεκίνησε η επίθεση των Σοβιετικών στο Βερολίνο. Στις 20 Απριλίου του 1945, την ημέρα των γενεθλίων του Χίτλερ, άρχισαν οι Σοβιετικοί να μπαίνουν στο Βερολίνο, από τα βορειοανατολικά και τα νότια. Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου, η φρουρά παραδόθηκε στις 2 Μαΐου αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι τις 8 Μαΐου. Μπορεί να έχουμε παρόμοιο σκηνικό σύντομα.

Οι Ρώσοι να επελαύνουν από τα ανατολικά με προορισμό το Βερολίνο και η AUKUS από τα δυτικά μετά από μία νέα Απόβαση στην Νορμανδία. Η απόσταση που θα έχουν να διανύσουν τα στρατεύματα της AUKUS θα είναι μικρότερη και χωρίς αντίσταση. Οι Ρώσοι ενδεχομένως να συναντήσουν αντίσταση σε κάποιο σημείο. Όμως η απόβαση στην Νορμανδία θα γίνει αρκετό καιρό αργότερα από τότε που θα έχει αρχίσει η επέλαση των Ρώσων. Μπορεί ήδη να βρίσκονται κοντά στα γερμανικά σύνορα.

Οι Αμερικάνοι έχουν δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη αλλά δεν είναι αρκετές για να αναχαιτίσουν τους Ρώσους. Θα χρειαστεί να αποβιβάσουν περισσότερες δυνάμεις. Πιθανώς θα συναντηθούν οι Ρώσοι από την μία και Αμερικάνοι - Βρετανοί από την άλλη στο Βερολίνο. Εκεί θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μία Νέα συμφωνία Γιάλτας

Αμερικάνοι και Βρετανοί δεν θα έχουν ρίξει ούτε μία σφαίρα και δεν θα έχουν απώλειες καθώς θα κινούνται σε συμμαχικό έδαφος χωρίς αντίσταση. Για τους Ρώσους δεν θα ισχύει το ίδιο αλλά μπορεί να μην βρουν σημαντική αντίσταση, τουλάχιστον μέχρι να φθάσουν στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Σίγουρα το σενάριο είναι κάπως ακραίο αλλά όχι απίθανο.

Δεν αποκλείεται βήμα-βήμα να φθάσουμε ακόμα και εκεί. Επομένως η ΕΕ θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Ρωσία. Θεωρώ πως κάποια χώρα θα βρεθεί να μην συμφωνήσει με τις κυρώσεις και έτσι δεν θα περάσουν. Αν όμως περάσουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις, τότε ανοίγει ο δρόμος για ρωσική επέλαση ακόμη και μέχρι το Βερολίνο. Όπως σωστά γράφτηκε πριν καιρό σε άλλο άρθρο, έρχονται οι Ρώσοι!

Μπορούν να φθάσουν στο Βερολίνο;

Στάθης

Scroll to Top