Η Ελλάδα στο κενό

Η Ελλάδα στο κενό

Έχουν ήδη γραφτεί πολλά για τη Σύνοδο των κεντροδεξιών κομμάτων της Δύσης. Σε αυτή μπορεί να συμμετέχουν και χώρες που δεν θεωρούνται ξεκάθαρα Δυτικές όπως Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ιαπωνία κλπ. Η συνάντηση θα γίνεται μία φορά τον χρόνο αλλά καθόλη την διάρκεια του χρόνου θα υπάρχουν διαβουλεύσεις και επικοινωνία. Επίσης κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στην κεντροαριστερά.

Λοιπόν, άτυπα αυτό ήδη υφίσταται. Υπάρχει ένας κύκλος κεντροδεξιών κομμάτων ή προσώπων που έχουν μεταξύ τους επαφές. Δεν έχουν όλοι με όλους αλλά υπάρχουν πρόσωπα ή κόμματα που έχουν με σχεδόν όλους. Ένα παράδειγμα είναι ο Τραμπ που έχει επαφές με σχεδόν όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζόνσον, ίσως σε μικρότερο βαθμό.

Δεν μπορώ να ξέρω αν επικοινωνεί ο Νετανιάχου με τον Ερντογάν. Σίγουρα όμως υπάρχουν ενδιάμεσοι που επικοινωνούν και με τους δύο. Ίσως είναι ο Τραμπ, ίσως είναι ο Πούτιν, ίσως είναι ο Τζόνσον, ίσως είναι και οι τρεις και άλλοι. Για τον Ερντογάν είναι μία κίνηση win win, να ηγείται του Ισλαμικού κόσμου εναντίον του Ισραήλ. Εδώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθούν να την υποβαθμίσουν ή να την παρουσιάσουν μέσα από ένα δικό τους αρνητικό οπτικό πρίσμα.

Είτε καταφέρει να ξεσηκώσει άλλους είτε δεν το καταφέρει, κερδισμένος θα είναι. Εάν δεν ξεσηκώσει τους άλλους, θα ρίξει το φταίξιμο σε αυτούς. «Εγώ ήθελα να κάνω κάτι αλλά οι άλλοι ήταν δειλοί και δεν με ακολούθησαν». Κάτι τέτοιο αφήγημα θα χρησιμοποιήσει. Θα γίνει «τζάμπα μάγκας» χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι στην συνέχεια. Θα είναι ο μόνος από όλους τους μουσουλμάνους ηγέτες που ύψωσε το ανάστημα του απέναντι στο Ισραήλ, για τους ομόθρησκους τους.

Επομένως θα αναδυθεί ως ο ηγέτης του Μουσουλμανικού κόσμου, ο μόνος που τόλμησε. Αν καταφέρει να τους ξεσηκώσει, πάλι αυτός θα ηγηθεί της προσπάθειας. Αν ξεσηκωθούν και οι άλλοι δεν είναι επικίνδυνο; Πάντα υπάρχει κίνδυνος όταν «παίζουν με την φωτιά» αλλά θα το φθάσουν μέχρι εκεί που θέλουν και τους βολεύει. Υπάρχουν ενδιάμεσοι που θα μεσολαβήσουν και δεν θα πάει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Το που ξεκινούν τα πραγματικά επικίνδυνα μονοπάτια, θα το κρίνουν.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι σκέτη τρέλα. Ο Μητσοτάκης έχει κατορθώσει και τα έχει κάνει τελείως μαντάρα. Το θέμα είναι ότι δεν επηρεάζει μόνο τον εαυτό του αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο ηγείται και την Ελλάδα στην οποία το κόμμα κυβερνάει. Αυτή την στιγμή ο ίδιος, η Νέα Δημοκρατία και η χώρα βρίσκονται στο απόλυτο κενό. Υποτίθεται πως η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα της κεντροδεξιάς.

Έχει όμως λίγα στοιχεία κεντροδεξιάς και περισσότερα κεντροαριστεράς. Είναι με τον Μπάιντεν που βρίσκεται στην κεντροαριστερά κι όχι με τον Τραμπ που βρίσκεται στην κεντροδεξιά. Η Γαλλία και η Ιταλία, δύο ευρωπαϊκές χώρες και μεγάλες δυνάμεις, συμμετέχουν άτυπα σε αυτό το γκρουπ, με την Λεπέν και τον Σαλβίνι. Η συμμαχία του Σαλβίνι ήταν το πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές και η Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Είναι τα μεγάλα κόμματα της κεντροδεξιάς στις χώρες τους.

Η Νέα Δημοκρατία, το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς που κυβερνάει την χώρα δεν βρίσκεται σε αυτό το γκρουπ. Δεν βρίσκεται όμως ούτε και στο άλλο γκρουπ αλλά στο κενό. Στο άλλο γκρουπ, της κεντροαριστεράς, βρίσκονται κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 του Βαρουφάκη. Δεν έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια σε ένα κόμμα της κεντροδεξιάς που βρίσκεται στην αντίπαλη παράταξη.

Ναι μεν έχει ο Μητσοτάκης κάποιες προσωπικές σχέσεις με τον Μπάιντεν λόγω των Αμερικανοεβραίων του Δημοκρατικού κόμματος αλλά δεν παύει να είναι η Νέα Δημοκρατία κόμμα της κεντροδεξιάς. Δεν είναι όμως μόνο ο Μητσοτάκης είναι με τον Μπάιντεν. Δυστυχώς είναι πάρα πολλοί μέσα στην Νέα Δημοκρατία. Αρκετοί βέβαια έχουν επηρεαστεί από το γεγονός ότι είναι ο Μητσοτάκης.

Αν ήταν κόμμα του κέντρου όπως προσπάθησε να πλασαριστεί ο Μακρόν, θα μπορούσαν να τους θεωρούν «δικούς τους». Στο εξωτερικό δεν κάθονται να αναλύσουν ακριβώς τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη. Δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει καν να τις ξέρουν. «Αυτοί είναι δεξιοί, είναι στην άλλη πλευρά». Κάπως έτσι σκέφτονται. Έτσι ο Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία και κατ’ επέκταση η Ελλάδα βρίσκονται στο πουθενά.

Αυτός ο άνθρωπος τα έχει κάνει άνω - κάτω. Η κατάσταση είναι σκέτο μπάχαλο. Μπορεί να πει κανείς με κατανόηση «εντάξει έχει πρόβλημα το παιδί, είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ», αν ισχύει. Να δείξουμε κατανόηση για έναν άνθρωπο καθημερινό. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τον Μητσοτάκη να καταστρέψει την χώρα επειδή έχει το σύνδρομο. Αν το έχει, δεν έπρεπε να γίνει πρωθυπουργός. Αυτή η τεράστια ανωμαλία βλάπτει αφάνταστα την Ελλάδα γιατί με την Τουρκία έχουμε διαφορές.

Ο Ερντογάν είναι αναβαθμισμένος γιατί βρίσκεται στο άτυπο γκρουπ των κεντροδεξιών πατριωτικών κομμάτων ενώ ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία βρίσκονται στο πουθενά ούτε κεντροδεξιά αλλά ούτε κεντροαριστερά. Πλέον τα θέματα κανονίζονται πρώτα σε επίπεδο κομμάτων (κεντροαριστερών - κεντροδεξιών) και μετά σε επίπεδο χωρών. Ποιον θα υποστηρίξουν όλοι αυτοί (Τραμπ, Τζόνσον, Αυστραλός, Καναδός, Νεοζηλανδή κλπ); Αυτόν που είναι μαζί τους, όχι τον Μητσοτάκη που είναι με τον Μπάιντεν.

Όμως τον Μητσοτάκη δεν θα τον υποστηρίξουν ούτε αυτοί που είναι στην κεντροαριστερά γιατί δεν είναι ούτε δικός τους, είναι κεντροδεξιός. Αυτή η τεράστια ανωμαλία, το απίστευτο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί, πρέπει να τελειώσει γρήγορα γιατί βλάπτει πρώτα από όλα την χώρα. Χρειάζεται ένα γνήσια κεντροδεξιό φιλολαϊκό πατριωτικό κόμμα στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς που θα συμμετέχει, πρώτα άτυπα και μετά τυπικά, στο γκρουπ των κεντροδεξιών πατριωτικών κομμάτων. 

Στέλιος

error: Content is protected !!
Scroll to Top