Η μόνη σωτηρία

Η μόνη σωτηρία

Έχω κατενθουσιαστεί από τότε που διάβασα ότι μπορεί να αναλάβει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης. Εγώ δεν εξετάζω αν είναι καλό ή κακό να μπει στην θέση του πρωθυπουργού κάποιος που δεν είναι καθαρά Έλληνας. Αφού το έκαναν οι Νεοταξίτες με τον Στυλιανίδη και του έδωσαν τιμητική ιθαγένεια, μας δίνουν το δικαίωμα και εμάς, τους αντί-Νεοταξίτες, να το κάνουμε. Ο Μπιλιράκης είναι η καλύτερη περίπτωση, πάντα αναφέρομαι στην κεντροδεξιά.

Δεν θα καθίσω να ασχοληθώ με το τι θα κάνουν στην κεντροαριστερά. Αρκετά προβλήματα έχουμε στην κεντροδεξιά. Ας κόψουν τον λαιμό τους στρογγυλά, λίγο με νοιάζει. Το έψαξα λοιπόν και από ό,τι είδα τα τυπικά προσόντα του πρωθυπουργού είναι τα ίδια με των βουλευτών δηλαδή α) να είναι Έλληνας πολίτης β) να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος γ) να έχει την νόμιμη δυνατότητα.

Νόμιμη δυνατότητα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, εκτός κι αν έχει στερηθεί με δικαστική απόφαση. Αν του απονεμηθεί τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια όπως στον Στυλιανίδη, μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Εγώ το ψάχνω λίγο περισσότερο, στις λεπτομέρειες. Πως μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, με ποιους τρόπους; Μετά τις απανωτές παλαβομάρες του Μητσοτάκη δημιουργείται ένα σοβαρό θέμα αν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν παλαβό, αν είναι, στο τιμόνι της χώρας.

Θα μπορούσε βέβαια ο Μητσοτάκης να μείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας προσωρινά, αν δεχτεί να ψηφίσει τον Μπιλιράκη. Άλλες οι απαιτήσεις του αρχηγού ενός κόμματος και άλλες του πρωθυπουργού. Αν παραιτηθεί ο Μητσοτάκης ή τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, θα πρέπει (ο Μπιλιράκης) να πάρει 151 βουλευτές τουλάχιστον. Θα τον ψηφίσουν όλοι της Νέας Δημοκρατίας; Θα τον ψηφίσουν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης; Οι υπόλοιποι αριστερά του κέντρου είναι κομματάκι δύσκολο να τον ψηφίσουν. Πιθανώς να μην είναι και έτοιμος ο ίδιος ο Μπιλιράκης να αναλάβει άμεσα.

Αν ξεχάσουμε την περίπτωση να αναλάβει σύντομα, να δούμε πως μπορεί να αναλάβει αργότερα. Συνήθως πρωθυπουργός γίνεται ο αρχηγός το πρώτου κόμματος. Μπορεί μια συμμαχία κομμάτων να προτείνει πρόσωπο που δεν είναι αρχηγός κανενός κόμματος. Συνέβη με τον Πικραμένο για λίγους μήνες και στην Ιταλία με τον Κόντε. Η μία εναλλακτική είναι να ηγηθεί ενός κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας ή ενός νέου κεντροδεξιού σχήματος. Εκεί μπορεί να έχει κάποιες δυσκολίες στην προεκλογική εκστρατεία. Η άλλη εναλλακτική  είναι δύο κόμματα να δηλώσουν προκαταβολικά στην προεκλογική εκστρατεία ότι προτίθενται να τον ορίσουν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Έλληνες για την θέση που πήρε ο Στυλιανίδης υπήρχαν πολλοί. Ενώ για την θέση του Στυλιανίδη υπήρχαν πολλοί Έλληνες, για την θέση του πρωθυπουργού δυστυχώς δεν κάνει κανένας. Το λέω και κλαίω. Δεν υπάρχει κανείς για την θέση του πρωθυπουργού. Όχι πως δεν υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι σε αυτή την χώρα. Ή τους απωθεί το φαύλο πολιτικό σύστημα και δεν ασχολούνται ή αν μπουν μέσα τους πετάει έξω. Προωθούνται οι άχρηστοι και οι διεφθαρμένοι.

Δεν το ήξερα ότι οι Τσουμπραίοι είναι πιο μπροστά από εμάς. Ε οι Αμερικάνοι είναι πιο μπροστά, όπως και να το κάνουμε. Εμάς τι να μας δείξουν οι Τσουμπραίοι (Κύπριοι); Είναι καλύτεροι από εμάς; Οι Αμερικάνοι είναι όχι μόνο καλύτεροι από εμάς αλλά και από τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Δεν εννοώ ότι είναι καλύτεροι άνθρωποι. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι. Εννοώ ότι είναι πιο προχωρημένοι επιστημονικά - τεχνολογικά και οικονομικά πιο αναπτυγμένοι.

Κανένας για πρωθυπουργός

Λευτέρης

Scroll to Top