Είναι τόσο δύσκολο;

Είναι τόσα δύσκολο;

Αυτά που συμβαίνουν είναι φοβερά. Είναι τόσο δυσνόητα πλέον αυτά που γράφουμε; Είπαμε να πάει ο Καμένος να αναλάβει το Yπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν χρειάζεται άδεια από τον Μητσοτάκη. Αντί να πάει να αναλάβει, αυτός πήρε τηλέφωνο τον Μητσοτάκη και τον ρώταγε. Πάνο μας έχει τρελάνει ο Μητσοτάκης, πας κι εσύ να μας αποτρελάνεις τελείως; Εσύ είσαι με τον Μητσοτάκη ή με τον Τραμπ; Για να καταλάβουμε δηλαδή! Κι αν είσαι με τον Μητσοτάκη, γιατί παρίστανες ότι είσαι με τον Τραμπ;

Πήγαινε να αναλάβεις το Υπουργείο άτυπα κι αν θέλουν διευκρινήσεις, να μιλήσουν με τον Τραμπ. Σιγά σιγά θα ενημερώνεσαι και θα μπαίνεις στα πράγματα. Ο Χρυσοχοΐδης δεν πρόκειται να φύγει τελείως μέχρι τον ανασχηματισμό. Μετά, μας πήρε τηλέφωνο κάποιος και μας ρώταγε. «Να πάει και ο Ζώης να αναλάβει κάποιο υπουργείο; Ποιο υπουργείο λέτε να αναλάβει; Να το πω και στον Πολύδωρα;» Ο Τραμπ πιθανότατα να μην γνωρίζει καν την ύπαρξη του Ζώη και του Πολύδωρα. Το Καμένο τον έχει συναντήσει. Θα το κάνουμε το θέμα όσο το δυνατόν πιο λιανά γίνεται.

Δημιουργούνται δύο γκρουπ κομμάτων στη Δύση, δύο «πολυκατοικίες» όπως θα έλεγε ο Καρατζαφέρης, μία αριστερή και μια δεξιά. Το αριστερό γκρουπ είναι με τον Μπάιντεν (την πολιτική του) και το δεξιό με τον Τραμπ (την πολιτική του). Είναι κάτι δύσκολο μέχρις στιγμής; Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς. Άρα δεν μπορεί παρά να είναι με το γκρουπ του Τραμπ. Υπάρχει κάποια διαφωνία μέχρι στιγμής; Ο Μητσοτάκης είναι με τον Μπάιντεν. Επομένως ο Μητσοτάκης δεν μπορεί κανονικά να είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Όμως ο Μητσοτάκης είναι και πρωθυπουργός της χώρας.

Ένας πρωθυπουργός αλλάζει δύσκολα, υπουργοί αλλάζουν εύκολα. Άρα μένει ο Μητσοτάκης αναγκαστικά ως πρωθυπουργός τουλάχιστον μέχρι το τέλος της θητείας του. Στις επόμενες εκλογές θα δούμε τι θα γίνει. Από εκεί και πέρα ο Τραμπ έχει πει το εξής. Όσοι ήταν εξαρχής στην πολιτική του γραμμή, να αναβαθμιστούν. Όσοι είχαν άλλη άποψη αλλά με δηλώσεις τους πλέον υποστηρίζουν την δική του πολιτική, μπορούν να έχουν κάποια θέση. Όσοι εξακολουθούν να είναι σε άλλη γραμμή, πρέπει να φύγουν. Αν το σκέφτηκε ο ίδιος ο Τραμπ ή κάποιος από το επιτελείο του δεν έχει σημασία.

Οι εκσυγχρονιστές της κυβέρνησης και οι εκ της κεντροαριστεράς προερχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τόσο μεγάλη κωλοτούμπα και να το γυρίσουν στην γραμμή Τραμπ. Θα παραμείνουν στην πολιτική Μπάιντεν. Επομένως αυτοί φεύγουν. Όσοι είναι από την Νέα Δημοκρατία, είναι στην κρίση τους, αν θέλουν να υιοθετήσουν την πολιτική Τραμπ ή όχι. Αν δεν το κάνουν όμως φεύγουν. Αν το κάνουν θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν κάποια θέση.

Ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν στην πολιτική Τραμπ, το ξέρουν οι ίδιοι και το ξέρουν και οι άλλοι. Ο Τραμπ δεν θα ασχοληθεί με το... που θα πάει ο Ζώης… που θα πάει ο Καμένος… που θα πάει ο Νικολόπουλος… που θα πάει η Κουντουρά. Κάποια στιγμή μπορεί να γνωρίσει κάποιους από αυτούς στην ετήσια συνάντηση αλλά προς το παρόν δεν τον ενδιαφέρει ούτε να τους ξέρει.

Έδωσε απλώς τις γενικές κατευθύνσεις. Αν κανείς ήταν εξ αρχής στην γραμμή του, τότε αναβαθμίζεται. Θα πάρουν τις θέσεις αυτών που θα φύγουν γιατί δεν θα υιοθετήσουν την πολιτική του. Που θα πάει ο καθένας, ας τα βρουν αναμεταξύ τους. Ο Μητσοτάκης κανονικά δεν έπρεπε να μείνει στην θέση του πρωθυπουργού και γιατί έγινε αρχηγός με ψήφους Σημιτικών και γιατί είναι με τον Μπάιντεν. Όμως ως πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορούν να αλλάξουν οι από κάτω.

Τώρα με τις αλλαγές των αποκάτω, ενδεχομένως να τα πάει πολύ καλά η νέα κυβέρνηση για την υπόλοιπη θητεία. Αν τα πάει καλά η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές και να του βγει του Μητσοτάκη σε καλό. Θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την χρεοκοπία που θα καθίσει δεύτερη θητεία. Κάποιοι έμειναν μισή. Τι άλλο θέλει; Αργότερα μπορεί να τον κάνουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν όμως χάσει τις εκλογές, τις επόμενες ή τις μεθεπόμενες, θα αναλάβει ο Έλληνας Τραμπ που δεν έχει ακόμη εμφανιστεί.

Μάρκος

Scroll to Top