Ενοχλητικοί και καταφερτζήδες

Ενοχλητικοί και καταφερτζήδες

«Εμένα αν δεν μου αρέσει κάποιος δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αν μου αρέσει θα γίνει οπωσδήποτε ακόμα κι αν δεν το προσπαθήσει πολύ». Έτσι σχολίασε μία φίλη τα όσα έγραψα στο άρθρο «Όχι ίσως ναι». Επομένως χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις και διευκρινήσεις. Κατ’ αρχάς έγραψα σε παρένθεση πως δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό.

Ίσως δεν ήταν αρκετή η μνεία μόνο σε παρένθεση και να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Η συμπεριφορά που αναφέρω δηλαδή το ΟΧΙ να σημαίνει όχι - ίσως - ναι και η προτίμηση αντρών που επιμένουν και δεν καταλαβαίνουν από ΟΧΙ, αφορά ένα μεγάλο μέρος γυναικών, κατά την άποψη μου την πλειονότητα. Η κάθε μία το απαντάει αυτό για τον εαυτό της, αν ισχύει για αυτή ή δεν ισχύει.  

Επομένως υπάρχει κι άλλο ένα μέρος για τις οποίες δεν ισχύει. Θα εξετάσω πρώτα τι συμβαίνει για αυτές που ισχύει. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για κάποιον που τις πλησιάζει ερωτικά, να της αρέσει ή να μην της αρέσει. Επίσης αυτός μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των αντρών που δέχονται το όχι ή στην κατηγορία που δεν χαμπαριάζουν από όχι. Έτσι λοιπόν δημιουργούνται τέσσερις περιπτώσεις που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

της αρέσει δεν της αρέσει
δέχεται το όχι Α Β
δεν δέχεται το όχι Γ Δ

Στις περιπτώσεις Β και Δ που δεν της αρέσει δεν θα γίνει τίποτα. Επομένως ως προς αυτό έχει δίκιο η φίλη μου. Στην περίπτωση Β που δέχεται το όχι δεν θα είναι ενοχλητικός ενώ στη περίπτωση Δ που δεν δέχεται το όχι θα είναι λίγο έως πολύ ενοχλητικός. Τώρα, αν της αρέσει μπορεί να γίνει η φάση αλλά μπορεί και να μην γίνει.

Αν είναι στη κατηγορία που δεν δέχεται το όχι, την Γ, θα τα καταφέρει και είναι αυτές οι περιπτώσεις που οι γυναίκες λένε «με κέρδισε επειδή το προσπάθησε». Αν είναι στην κατηγορία Α που δέχεται το όχι δεν θα γίνει. Άρα ως προς αυτό δεν έχει δίκιο η φίλη μου, εκτός κι αν δεν ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που περιέγραψα. Θα επανέλθω πιο λεπτομερώς παρακάτω.

Βλέπουμε δηλαδή αυτοί που δέχονται το όχι από την μία δεν γίνονται ενοχλητικοί αλλά από την άλλη δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στην μεγάλη κατηγορία γυναικών που το όχι μπορεί να σημαίνει όχι αλλά μπορεί να σημαίνει επίσης ίσως ή ναι. Είναι αυτές οι γυναίκες που είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει κανείς, λένε ή δείχνουν με την συμπεριφορά τους πως δεν ενδιαφέρονται.

Από την άλλη όσοι δεν χαμπαριάζουν από όχι είναι αυτοί που γίνονται λίγο έως πολύ ενοχλητικοί αλλά και αυτοί που τελικά τα καταφέρνουν όταν τύχει να αρέσουν σε κάποια γυναίκα στην κατηγορία που το όχι μπορεί να σημαίνει όχι αλλά επίσης ίσως ή ναι. Βέβαια υπάρχει και μία άλλη κατηγορία γυναικών, κατά την άποψη μου μικρή.

Δεν έχω κάνει δημοσκόπηση. Κρίνω από το περιβάλλον και τις εμπειρίες μου και τις συζητήσεις με φίλους και γνωστούς. Είναι αυτές που όταν τους αρέσει κάποιος δεν λένε ή δείχνουν όχι αλλά ίσως ή ναι. Επομένως το δεύτερο σκέλος «αν μου αρέσει θα γίνει οπωσδήποτε ακόμα κι αν δεν το προσπαθήσει πολύ» ισχύει μόνο για τις γυναίκες που ανταποκρίνονται στο ερωτικό κάλεσμα ή πάνε ακόμα ένα βήμα πάρα πέρα και παίρνουν αυτές τον ρόλο της κυνηγού.

Για τις άλλες, τις πολλές που λένε ή δείχνουν όχι ακόμα κι αν τους αρέσει ένας άντρας δεν πρόκειται να γίνει τίποτα αν ο άντρας δέχεται το όχι. Αυτές είναι τελείως αντιφατικές. Από την μία για αυτόν που δεν τους αρέσει περιμένουν να καταλάβει το όχι και να σταματήσει να τις ενοχλεί αλλά από την άλλη αυτός που τους αρέσει θέλουν να μην χαμπαριάζει από όχι και να συνεχίσει να το προσπαθεί.

Πρέπει να καταλάβουν κάτι πολύ απλό. Οι γυναίκες που είναι στον κόσμο τους ή είναι εγωκεντρικές δεν το καταλαβαίνουν. Αυτές μέσα τους ξέρουν ποιος τους αρέσει και ποιος δεν τους αρέσει. Οι άλλοι όμως δεν το ξέρουν διότι έχουν να κάνουν με την κατηγορία γυναικών που δείχνει ή λέει όχι ακόμη κι αν της αρέσει ο άντρας. Αυτό που ξέρουν οι άντρες είναι πως πολλές γυναίκες, ίσως οι περισσότερες δεν το εννοούν πραγματικά το όχι που λένε ή δείχνουν.

Τους χαλάει το αφήγημα

Σταύρος

Scroll to Top