Όχι ίσως ναι

Όχι ίσως ναι

Έχει γίνει πολύς θόρυβος με το me too. Αφορά σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό. Σωστά υποστηρίχτηκε πως το όχι είναι όχι. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα στην Ελλάδα. Το όχι δεν είναι όχι αλλά έχει τρεις ερμηνείες όχι - ίσως - ναι. Δηλαδή όταν λέει μία κοπέλα ή γυναίκα όχι μπορεί να σημαίνει πραγματικά όχι αλλά μπορεί να σημαίνει ίσως ή ακόμη και ναι.

Όλα ξεκινούν από το φλερτ. Το φλερτ, αν πάει καλά, θα καταλήξει κάποια στιγμή στην σεξουαλική πράξη δηλαδή σε αυτό που λέγεται ολοκλήρωση της σχέσης. Το πρόβλημα λοιπόν ξεκινάει από το φλερτ. Διότι στο φλερτ, όταν μία γυναίκα λέει όχι ή το δείχνει με την στάση της, συνήθως δεν είναι όχι.

Δεν φτάνει μόνο αυτό. Πολύ συχνά ακούμε γυναίκες να λένε «με κέρδισε γιατί το προσπάθησε» ή το ίδιο νόημα με διαφορετικές λέξεις. Τι σημαίνει αυτό; Να το εξηγήσω για να μην μείνει καμία απορία. Σημαίνει πως ενώ η γυναίκα με την στάση της του έβαζε εμπόδια και δυσκολίες δηλαδή του έδειχνε πως μάλλον δεν ενδιαφέρεται, ο άντρας επέμενε και τελικά το κατάφερε.

Δηλαδή όχι μόνο «ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ» αλλά και οι γυναίκες προτιμούν αυτούς που δεν χαμπαριάζουν από ΟΧΙ και επιμένουν. Ο επίμονος, αυτός που δεν καταλαβαίνει από ΟΧΙ, έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία στις γυναίκες για δύο λόγους. Αυτός που σταματάει με το ΟΧΙ ή την στάση που υποδηλώνει ΟΧΙ, θα χάσει τις περιπτώσεις που το ΟΧΙ σημαίνει ίσως ή ναι. Επιπλέον αυτός ο τύπος που παίρνει το όχι ως όχι δεν είναι αρεστός στις γυναίκες. Στις γυναίκες αρέσουν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν από όχι. Εδώ βγαίνουν δύο συμπεράσματα.

Πρώτον οι γυναίκες (ένα μεγάλο ποσοστό, όχι όλες) στην Ελλάδα χρειάζονται ομαδική ψυχοθεραπεία γιατί δεν έχουν «αρχή και τέλος», δεν ξέρουν τι θέλουν, είναι τελείως αντιφατικές, βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση. Η Άννα Κανδαράκη και η Στέλλα Αργυρίου, αντί να λένε αυτά που λένε από τα κανάλια, πρώτα πρέπει να κάνουν μαζική ψυχοθεραπεία στις γυναίκες. Αν θέλουμε το ΟΧΙ να σημαίνει ΟΧΙ, κάτι που είναι σωστό, οι γυναίκες πρέπει όταν λένε ΟΧΙ να εννοούν ΟΧΙ και να μην εννοούν ίσως ή ναι. Επιπλέον πρέπει να μάθουν να γουστάρουν πιο πολύ αυτούς που σέβονται το ΟΧΙ και όχι αυτούς που δεν καταλαβαίνουν από όχι.

Επίσης αποδεικνύεται ότι οι Νεοταξίτες δεν είναι ικανοί και στην καλύτερη περίπτωση είναι μετριότητες. Φέρνουν κάποια πράγματα από το εξωτερικό χωρίς να λάβουν υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες και τις διαφορετικές συμπεριφορές που υπάρχουν. Στις ΗΠΑ μπορεί να καταλάβει ένας άντρας αν η γυναίκα λέει όχι - ίσως - ναι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως 5 - 15 λεπτά. Αν μελλοντικά αυτός που δεν της άρεσε, αρχίσει να της αρέσει, είναι μία άλλη ιστορία. Μιλάμε για την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Εδώ είναι σχεδόν πάντα όχι που μπορεί όμως να σημαίνει ίσως ή ναι. Να μην τα μπερδεύουμε. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί η σχέση δηλαδή πότε θα γίνει η σεξουαλική πράξη. Έχει να κάνει με το πως διάκειται μία γυναίκα απέναντι σε έναν άντρα, όσον αφορά την σύναψη ερωτικής σχέσης, μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Δεν μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να ποινικοποιήσουμε το φλερτ. Δηλαδή αν δεν φλερτάρει κανείς λίγο πως θα καταλάβει αν η άλλη ενδιαφέρεται ερωτικά;

Βέβαια στον επαγγελματικό χώρο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πολλοί που αποφεύγουν οποιαδήποτε σχέση ή οποιοδήποτε φλερτ στον επαγγελματικό χώρο. Κι αν είναι κανείς ελεύθερος και του τύχει μία που του αρέσει πολύ στον επαγγελματικό χώρο; Κι αν του δίνει την εντύπωση πως και αυτή ενδιαφέρεται; Tι πρέπει να κάνει; Θα το προχωρήσει με πολύ μεγάλη προσοχή. Μπορεί αυτή να αποδειχθεί η γυναίκα της ζωής του. Σίγουρα όμως πρέπει να αποφεύγονται εφήμερες σχέσεις στον επαγγελματικό χώρο, κατά την άποψη μου. Δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει.

Δεν μπορώ να ξέρω τι πραγματικά έχει γίνει με κάποιες περιπτώσεις βιασμών ή σεξουαλικής παρενόχλησης που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Σίγουρα η ποινή στον πραγματικό βιαστή πρέπει να είναι πολύ αυστηρή όπως και σε όλους τους εγκληματίες. Με την υπάρχουσα κατάσταση σχετικά, με την συμπεριφορά των γυναικών, μπορεί να βρεθούν κάποιοι κατά λάθος βιαστές.

Διότι ακόμη και στην σεξουαλική πράξη, ειδικά στην πρώτη ερωτική επαφή, υπάρχουν γυναίκες που λένε ή δείχνουν ΟΧΙ αλλά εννοούν ΝΑΙ. Απλά θέλουν να δείξουν πως δεν είναι και πολύ εύκολες. Οι γυναίκες πρέπει πρώτα να τα ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους και να τις βοηθήσουν οι τηλεψυχολόγες, Άννα Κανδαράκη, Στέλλα Αργυρίου κλπ. Πρέπει το ΟΧΙ να είναι ΟΧΙ αλλά για να γίνει αυτό, όταν οι γυναίκες δείχνουν ή λένε ΟΧΙ πρέπει να εννοούν αυτό αντί για ίσως ή ναι.

Σταύρος

Scroll to Top