Φουσκωμένες οι ονομαστικές

Φουσκωμένες οι ονομαστικές

Πολύ σωστά υποστηρίχτηκε στο άρθρο «Καλύτερη η Τουρκία» πως ενώ φαινομενικά είμαστε αρκετά πλουσιότεροι από τους Τούρκους, στην πραγματικότητα είμαστε φτωχότεροι. Αυτό το παράξενο προκύπτει από τις διαφορές μεταξύ ονομαστικών (nominal) τιμών και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (purchase power parity ή ppp) που οφείλονται στα διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Να το θέσω όσο πιο απλά μπορώ, οι ονομαστικές τιμές είναι φουσκωμένες στις χώρες με ψηλότερα επίπεδα τιμών. Χρειάζεται διόρθωση δηλαδή διαίρεση με τον δείκτη επιπέδου τιμών. Είχα γράψει ένα άρθρο πριν καιρό σχετικά με την αγοραστική δύναμη. Στο προηγούμενο άρθρο είχα δημοσιεύσει τα επίπεδα τιμών για αρκετές χώρες.

Υπάρχουν διάφορες πηγές, όπου μπορεί να παρατηρείται μια μικρή διαφοροποίηση αλλά σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια. Για τις λίστες εθνικού προϊόντος (GDP) και μέσου εισοδήματος (GDP per capita), η διαφοροποίηση ανάλογα με την πηγή είναι μικρή. Όμως ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης είναι μεγάλη. Δηλαδή η κατάταξη σε ονομαστική αξία (nominal) είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την κατάταξη σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp).

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητή η διαφορά και πως αυτό που πραγματικά μετράει είναι η αγοραστική δύναμη. Τα στατιστικά είναι δημοσιευμένα, διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και αδιάψευστα. Στο Globalization δημοσιεύεται πίνακας του Worlddata που περιέχει δείκτη επιπέδου τιμών, μέσο μηνιαίο εισόδημα και δείκτη αγοραστικής δύναμης. Μπορείτε να αναζητήσετε αυτά τα στοιχεία και αλλού στο Διαδίκτυο. Από τα στοιχεία, προκύπτουν τα χάλια μας, η κατάντια μας.

Δηλαδή που μας οδήγησε η ευρωπαϊκή πορεία σαράντα δύο ετών και οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες, Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Σημιτικοί αναχρονιστές, αυτοί που μοιράζονται την εξουσία σήμερα. Ψωροκώσταινα καημένη ...φτώχεια ...εξαθλίωση …καταστροφή. Μας κατέστεψαν τις ζωές τα τέρατα για να υπηρετήσουν την ΕΕ – ΝΤΠ. Κάθε μέρα εντός της καταραμένης Ένωσης είναι άκρως επιζήμια. Κάθε μέρα με Καραμανλήδες, Μητσοτάκηδες και Σημιτικούς αναχρονιστές στην εξουσία είναι άκρως επιζήμια.

Η περίπτωση Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι η μοναδική. Στον ιστότοπο του Worlddata περιγράφεται άλλο ένα παράδειγμα. H Ελβετία έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα 7,550 $. Είναι 28% ανώτερο των ΗΠΑ που έχουν 5,911 $. Όμως επειδή το επίπεδο τιμών είναι 142 δηλαδή 42% ψηλότερο των ΗΠΑ, η αγοραστική δύναμη είναι χαμηλότερη, 89.7 σε σχέση με 100 των ΗΠΑ. Το 100 στους δείκτες επιπέδου τιμών και αγοραστικής δύναμης είναι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Worlddata, ο Καναδάς έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα 4,026 $ ενώ το Μπαχρέιν 1,913 $. Δηλαδή με βάση τις ονομαστικές αξίες, ο Καναδάς έχει διπλάσιο εισόδημα. Στην πραγματικότητα είναι περίπου το ίδιο γιατί στο Μπαχρέιν το επίπεδο τιμών είναι χαμηλότερο από το μισό του Καναδά. Συγκεκριμένα το επίπεδο τιμών του Μπαχρέιν είναι 49 και του Καναδά 105.6. Έτσι στο Μπαχρέιν, το μέσο εισόδημα έχει ελαφρά μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τον Καναδά. Οι δείκτες αγοραστικής δύναμης είναι 66 και 64.5 αντίστοιχα.

Για την Ελλάδα, το Worlddata δίνει μέσο εισόδημα 1,667 $ και επίπεδο τιμών 74,7 ενώ για την Τουρκία τα νούμερα είναι 825 $ και 34.4. Σε ονομαστικές αξίες, οι Τούρκοι φαίνονται φτωχοί, εμείς έχουμε υπερδιπλάσιο εισόδημα. Στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο πλούσιοι. Έχουν δείκτη αγοραστικής δύναμης 40.6 ενώ ο δικός μας είναι 37.8 επειδή έχουμε υπερδιπλάσιο επίπεδο τιμών. Το ονομαστικό μέσο εισόδημα μας είναι 2.02 φορές το δικό τους αλλά το επίπεδο τιμών μας είναι 2.20 φορές το επίπεδο τιμών τους.

Το Καζακστάν είναι στο ίδιο επίπεδο με εμάς με 37.8 και η Μαλαισία λίγο ψηλότερα με 38.9. Η Βουλγαρία είναι πιο χαμηλά με 33.2 και η Ρουμανία πιο ψηλά με 42.5. Η Ρωσία έχει λίγο μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, 44.4. Η Βουλγαρία έχει το 1/3 της αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ και εμείς βρισκόμαστε ελάχιστα πιο ψηλά δηλαδή έχουμε το 1/3 της αγοραστικής δύναμης των ΗΠΑ, παρά κάτι. Τους ψηλότερους δείκτες αγοραστικής δύναμης έχουν δύο Ασιατικές χώρες, το Κατάρ (123) και η Σιγκαπούρη (120.3). Ακολουθούν Λουξεμβούργο (109.9), Βερμούδες (109.6) και ΗΠΑ (100). Η Σιγκαπούρη έχει επίπεδο τιμών 75.0, σχεδόν σαν στης Ελλάδας αλλά υπέρ-τριπλάσια αγοραστική δύναμη (37.8 Χ 3 = 113.4 < 120.3).

Προκύπτει πως η σύγκλιση στην ΕΕ είναι άλλη μια επικοινωνιακή απάτη, με την αγοραστική δύναμη να κυμαίνεται από 109.9 στο Λουξεμβούργο μέχρι 33.2 στη Βουλγαρία. Επίσης φαίνεται πως σαράντα δύο χρόνια ευρωπαϊκής πορείας, μας έφεραν στην Γ κατηγορία παγκόσμια, από άποψη αγοραστικής δύναμης. Ενδεχομένως κάποιες χώρες να ωφελήθηκαν από την ευρωπαϊκή τους πορεία αλλά η Ελλάδα σίγουρα καταστράφηκε. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται από τα συστημικά ΜΜΕ. 

Νικόλαος

Scroll to Top