Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα δίπλα στον Θέμη Καλαποθαράκο που ήταν ο τελευταίος της παλιάς σχολής. Είχαν κώδικα τιμής και μπέσα. Ο Καλαποθαράκος προτιμούσε να παίρνει λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους. Την ίδια νοοτροπία απέκτησε και ο Αναγνωστόπουλος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ασχολούνταν με την προστασία υψηλών προσώπων, πολιτικών, επιχειρηματιών κλπ. Στην συνέχεια κινήθηκε στην περιοχή του Πειραιά και ανέβηκε.

Οι δρόμοι τους χώρισαν με τον Καλαποθαράκο αλλά προσπάθησε να εκδικηθεί για τον θάνατο του. Στις 29 Ιουλίου 2000, τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεση του φίλου του, πυροβόλησε και τραυμάτισε τον Νίκο Κοτρίδη στο Λουτράκι. Μαζί με τον Αιγύπτιο Γιασέρ Χαμάντα, επέβαιναν σε μία μηχανή και άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του Κοτρίδη. Ο Γιώργος Κατσίβελος που οδηγούσε έπεσε πάνω τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την μηχανή και τα δύο πιστόλια τους.

Μετά την απόπειρα πήγαν σε οίκο ανοχής του Χαμάντα στο Μοσχάτο και στην συνέχεια κρύφτηκαν σε σκάφος στο Ρέθυμνο. Όταν συνελήφθησαν, ο Χαμάντα δήλωσε πως θεωρούσε τον Κοτρίδη ηθικό αυτουργό για την δολοφονία του Ανδρέα Ντούνη από την Αλβανία που έκανε ο Αριστοτέλης Γιαγιάς. Κοτρίδης, Αναγνωστόπουλος και Ντούνης είχαν ξεκινήσει μαζί. Το 1998 είχαν συλληφθεί για τον εκβιασμό ιδιοκτήτη καφετέριας στου Ζωγράφου.

Το 2003, ο Αναγνωστόπουλος έπαιζε με μία χειροβομβίδα στο Θησείο που έσκασε στο χέρι του. Έμεινε τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο και στην συνέχεια έδωσε συνέντευξη στο Νάσο Γουμενίδη με τον οποίο γνωρίζονταν από τις αρχές του '90, κάτω από την Ακρόπολη. Του είπε ότι κάποιος είχε βάλει μια χειροβομβίδα κάτω από το μηχανάκι που οδηγούσε και έβαλε το χέρι του για να προστατέψει το υπόλοιπο σώμα του. Δήλωσε πως δεν φοβάται κανένα. Ήταν η τελευταία του συνέντευξη. 

Κυκλοφορούσε με θωρακισμένο αυτοκίνητο, οπλοφορούσε και είχε συνοδεία για προστασία. Ήλεγχε αρκετά κέντρα στο Λεκανοπέδιο και μια λέσχη στην Νέα Σμύρνη. Του ανήκε το κέντρο «Νότες» στην Ιερά Οδού που τυπικά είχε ιδιοκτήτη τον κουμπάρο του Γιώργο Τρουμπούκη, γνωστό από την συμμετοχή στην απαγωγή Παναγόπουλου. Το κέντρο είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης.

Στις 25 Μαΐου 2006, έγινε απόπειρα εναντίον του. Όταν έβγαινε από το σπίτι του στην Καλογρέζα το βράδυ, άγνωστοι τον πυροβόλησαν οκτώ φορές. Τον Φεβρουάριο του 2008, εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κολώνα της ΔΕΗ, την στιγμή που περνούσε από δίπλα με το τζιπ του. Η βόμβα πυροδοτήθηκε με σύρμα και σώθηκε επειδή χρησιμοποιούσε θωρακισμένο αυτοκίνητο.

Στις 16.20 της 10ης Ιουνίου 2009, είχε βγει από το θωρακισμένο αυτοκίνητο του, στην Λεωφόρο Βεΐκου 109 στο Γαλάτσι. Περπατούσε προς την καφετέρια Flo Cafe, ιδιοκτησίας του. Είχε ραντεβού με τον τραγουδιστή Αλέκο Ζαζόπουλο και τον συνθέτη Πάνο Καπίρη. Ο συνοδός πάρκαρε το αυτοκίνητο. Μία μοτοσυκλέτα σταμάτησε πίσω του με τους αναβάτες να φορούν κράνη. Τον πυροβόλησαν περισσότερες από οκτώ φορές με πιστόλι και Καλάσνικωφ. O 35χρονος τότε Αναγνωστόπουλος οπλοφορούσε αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Το πιθανότερο είναι πως οι εκτελεστές ήρθαν από το εξωτερικό για τη εκτέλεση.  

Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, δολοφόνησαν το ψυχοπαίδι του 25χρονο Δημήτρη Παρασκευόπουλο, λίγα βήματα παραπέρα. Άγνωστος τον πλησίασε από πίσω, τον πυροβόλησε μία φορά στο κεφάλι και στην συνέχεια μπήκε σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε οδηγώντας ανάποδα σε μονόδρομο. Τον Νοέμβριο του 2009, συνελήφθη ο 38χρονος τότε αδελφός του Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος με τις κατηγορίες υπόθαλψης εγκληματία και παράνομης οπλοκατοχής. Στη κατοχή του βρέθηκαν δύο πιστόλια. Η θωρακισμένη Μερσεντές που χρησιμοποιούσε ο Αλκέτ Ριζάι μετά την δεύτερη απόδραση του με ελικόπτερο, ανήκε στον αδελφό του Γιώργο.

Βρέθηκε στο σπίτι κρησφύγετο του Ριζάι στο Άνω Σούλι. Μετά την δολοφονία του Γιώργου είχε περάσει στην κυριότητα του Χρύσανθου. Ισχυρίστηκε ότι είχε δώσει για δοκιμή, το αξίας τριακοσίων χιλιάδων ευρώ αυτοκίνητο, σε ενδιαφερόμενο αγοραστή. Δεν είχε δηλωθεί κλοπή. Από την Αστυνομία εξετάσθηκε το ενδεχόμενο, ο Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος να παρείχε κρησφύγετο στον Ριζάι καθώς ο αδελφός του Γιώργος είχε φιλικές σχέσεις μαζί του. Τον Οκτώβριο του 2001, έγινε η απόπειρα δολοφονίας της Bella Mafia στην Λεωφόρο Βεΐκου. Μπορεί να είναι τυχαίο ή να σχετίζεται.

Scroll to Top