Γραφείο σύνδεσμος

Γραφείο σύνδεσμος

Το άλλο που θέλει ο Τραμπ, είναι γραφείο σύνδεσμος μέσα στο κόμμα (Νέα Δημοκρατία ή νέο κόμμα). Μπορεί να ονομαστεί ΕΚΟ (Ειδική Κομματική Επιτροπή) ή Γραμματεία. Η Σύνοδος των κεντροδεξιών κομμάτων της Δύσης θα γίνεται μία φορά τον χρόνο. Η επικοινωνία και οι διαβουλεύσεις θα είναι όμως καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Η Σύνοδος θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ενός χρόνου.

Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας είναι ψιλό-άδεια γιατί έχουν πάει στα υπουργεία. Κάποιοι λοιπόν από αυτούς που θα γυρίσουν, μπορούν να στελεχώσουν αυτή την ΕΚΟ ή Γραμματεία. Παλιά που είμαστε εμείς, έτσι τις έλεγαν, ΕΚΟ. Τώρα τα έχουν αλλάξει και τα λένε Θεματικούς τομείς. Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει (ο Τραμπ από το γραφείο σύνδεσμο) είναι περιληπτικά οι θέσεις του κόμματος σε βασικά ζητήματα. Μόλις δει τις αλλόκοτες θέσεις της Νέας Δράσης του Μητσοτάκη, θα σηκώσει αμέσως το τηλέφωνο και θα πάρει τον Μπάιντεν.

«Τζόε έχω εδώ κάποιον Μητσοτάκη από την Ελλάδα που είναι δικός σας. Σου στέλνω το αρχείο του με email γιατί αυτός πρέπει να μπει στο δικό σας γκρουπ».

«Ναι Ντόναλντ, τον ξέρω τον Μητσοτάκη και προσωπικά. Είναι πράγματι δικός μας, στο δικό μας γκρουπ. Στείλε μου το αρχείο μιας και το έχεις για να μην κάνω τον κόπο και τους το ζητάω».

Αυτό μόνο θέλω να δω στην ζωή μου και τίποτα άλλο. Μητσοτάκη, Γεννηματά, Τσίπρα, Βαρουφάκη στη Σύνοδο των κεντροαριστερών κομμάτων της Δύσης. Θα έχει πολύ γέλιο! Δεν ξέρουμε τι είναι κεντροαριστερά και τι είναι κεντροδεξιά; Τώρα θα το ορίσουμε; Ο Μητσοτάκης, η Λυμπεράκη, ο Σκυλακάκης, ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Κοντογιαννόπουλος είναι κεντροαριστερά σε όλα. Διαφοροποιούνται μόνο στο θέμα των οικονομικών. Εκεί ίσως είναι κεντροδεξιά. Αυτό όμως δεν αρκεί για να τους τοποθετήσει στην κεντροδεξιά. Όταν στα πολλά είναι κεντροαριστερά και σε ένα μόνο είναι κεντροδεξιά, τότε που ανήκουν; Στην κεντροαριστερά βέβαια! 

Ο Τραμπ θέλει να το προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το θέμα. Σε πρώτη φάση θα κάνει το ξεσκαρτάρισμα. Την Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη, έτσι όπως είναι τώρα, θα τον κόψει αμέσως από τη δεξιά πολυκατοικία της Δύσης. Επομένως το θέμα είναι εσωτερικό του κόμματος. Αφορά και άλλους, όχι μόνο τον Μητσοτάκη. Ναι μεν είναι αρχηγός (Πρόεδρος) αλλά έχουν και άλλοι λόγο, τυπικά και άτυπα.

Σε τελική τι μπορούν να κάνουν; Να σηκωθούν φύγουν και να κάνουν ένα κεντροδεξιό κόμμα, όχι κεντροαριστερό που είναι η Νέα Δράση του Μητσοτάκη. Αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα. Η μία εναλλακτική είναι να αλλάξουν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί προερχόμενοι εκ κεντροαριστεράς και οι θέσεις του κόμματος να διαμορφωθούν στην κεντροδεξιά και όχι στην κεντροαριστερά. Η άλλη είναι να φύγει ο πατριωτικός χώρος από την Νέα Δράση του Μητσοτάκη και να κάνει ένα νέο κόμμα.

Βέβαια είναι κάποια ζητήματα που οι Αμερικάνοι έχουν ιδιαιτερότητα. Αν δεν πάρει το ελληνικό κόμμα θέση ανοιχτά υπέρ της οπλοκατοχής, δεν θα θεωρηθεί απαραίτητα ότι είναι κεντροαριστερή η τοποθέτηση του. Όμως δεν μπορεί να έχει την ίδια τοποθέτηση με τους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ. Μπορεί να μην είναι ή ίδια με τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ αλλά να είναι κάπου ανάμεσα.

Θα δει λοιπόν ο Τραμπ (το επιτελείο του), σε πρώτη φάση που βρίσκονται περίπου τα διάφορα κόμματα της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας. Θα δει σε ποια σημεία είναι κάπως κοντά και υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας. Όσα απέχουν πολύ στις τοποθετήσεις τους από τα υπόλοιπα, θα τα εξαιρέσουν είτε είναι προς τα αριστερά είτε είναι προς τα δεξιά. Σε δεύτερη φάση, για να έχουν λιγότερη δουλειά μπορεί να κάνουν κάποια γκρουπ. Να γίνει πχ ένα υπό γκρουπ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο που να συναντιούνται άλλη μία ή δύο φορές μέσα στον χρόνο.

Μετά θα δουν πως μπορούν να εναρμονίσουν κάπως τις θέσεις τους. Επίσης όταν γίνονται εκλογές σε κάποια χώρα, θα υπάρχει κάποια υποστήριξη από το γκρουπ, στα κόμματα του γκρουπ. Αυτό είναι γενικό και αόριστο και δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρέπει να τονίσουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι όλα αυτά αφορούν τις σχέσεις μεταξύ κομμάτων και όχι χωρών. Έμμεσα μόνο επηρεάζουν τις σχέσεις των χωρών που θα διατηρούν την ανεξαρτησία τους.

Άγγελος

Scroll to Top