Χωριστοί δρόμοι
Χωριστοί δρόμοι
Στην Ελλάδα έχουμε γαλλόφιλους, γερμανόφιλους, ιταλόφιλους, αμερικανόφιλους, αγγλόφιλους, ρωσόφιλους κλπ. Συνήθως έχουν ζήσει στην χώρα προς την οποία διάκεινται φιλικά, για σπουδές ή άλλο λόγο. Μπορεί να έχουν πάει ένα ταξίδι και να τους έκανε εντύπωση. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν επισκεφθεί τη χώρα για μικρό ή μεγάλο διάστημα.
Κάποιοι είναι αμερικανόφιλοι επειδή τους αρέσει η αμερικανική μουσική και οι αμερικανικές ταινίες. Άλλοι είναι γαλλόφιλοι επειδή τους αρέσουν οι Γάλλοι σχεδιαστές μόδας. Μερικοί είναι ιταλόφιλοι επειδή γουστάρουν τα ιταλικά σπορ αυτοκίνητα. Άλλοι πάλι είναι αγγλόφιλοι επειδή θαυμάζουν Βρετανούς συγγραφείς, οικονομολόγους ή λόγιους.
Οι ρωσόφιλοι μπορεί να προτιμούν τους Ρώσους επειδή είναι Ορθόδοξοι και έχουν παρόμοιο αλφάβητο. Κάποιοι μπορεί να είναι αμερικανόφιλοι ή αγγλόφιλοι γιατί θεωρούν πως προσέγγιση με τις ΗΠΑ - Βρετανία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Το να διάκειται κανείς φιλικά προς μια ξένη χώρα δεν είναι κάτι το μεμπτό. Αντιθέτως το να είναι δούλος είναι μεμπτό και το να είναι πράκτορας αποτελεί εσχάτη προδοσία.
Ας πάρουμε μια σχέση ενός ζευγαριού. Αρχικά πηγαίνει πολύ καλά. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Μπορεί ένα ζευγάρι να έχει προβλήματα αλλά οι απέξω να μην το γνωρίζουν. Ύστερα επέρχεται ο χωρισμός. Ακόμη και τότε, όσοι δεν είναι κοντά στο ζευγάρι δεν θα το μάθουν. Μετά τον χωρισμό το ζευγάρι μπορεί να έχει κακή σχέση, φιλική πολιτισμένη σχέση χωρίς πολλά-πολλά, φιλική στενή σχέση. Υπάρχει και περίπτωση να τα ξαναβρούν και να είναι πάλι μαζί, αν και δεν είναι πολύ πιθανό.
Από απλά παραδείγματα της ζωής μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα περισσότερο σύνθετες πολιτικές καταστάσεις και διεθνείς σχέσεις. Η Βρετανία ήταν εντός της ΕΕ. Με το Brexit επήλθε ο χωρισμός και πήρε διαφορετικό δρόμο. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν την ΕΕ. Μετά από μία σειρά γεγονότων που έχουν εξηγηθεί σε άλλα άρθρα, οι απόψεις πλέον διίστανται και φαίνεται να υπερισχύουν αυτοί που δεν υποστηρίζουν την ΕΕ. Μαζί με την Βρετανία, την Αυστραλία και πιθανότατα Καναδά - Νέα Ζηλανδία τραβάνε δικό τους δρόμο, έχουν ξεχωριστή παρέα.
Να πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα από την ζωή. Είναι δύο ξεχωριστές παρέες. Αν επιλέξεις να πας με τη μία παρέα και αγνοήσεις την άλλη, τότε σίγουρα βάζεις την παρέα αυτή ΠΑΝΩ από την άλλη. Μπορεί να διάκεισαι φιλικά ή εχθρικά προς την άλλη παρέα που δεν διάλεξες. Ακόμη και φιλικά να διάκεισαι, σίγουρα δεν την βάζεις πάνω από αυτή που διάλεξες. Αυτή που διάλεξες είναι αυτή που προτιμάς και εκτιμάς περισσότερο από την άλλη. Να το πάρουμε και αντιστρόφως.
Αν κάποιος από τη μία παρέα σου λέει «πήγαινε καλύτερα στην άλλη», τότε δεν είναι φίλος σου και δεν σε γουστάρει. Αυτός που είναι φίλος σου και σε γουστάρει σου λέει «έλα στη δική μας την παρέα». Όσοι δήθεν αμερικανόφιλοι και αγγλόφιλοι υποστηρίζουν πλέον την ευρωπαϊκή πορεία δεν είναι αληθινοί φίλοι ΗΠΑ και Βρετανίας διότι η ευρωπαϊκή πορεία σημαίνει σύσφιξη σχέσεων με Γαλλία - Γερμανία και απομάκρυνση από ΗΠΑ - Βρετανία. Αντιστρόφως όποιος σε ΗΠΑ - Βρετανία θέλει την ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι φιλέλληνας, γιατί μας λέει «πηγαίνετε στην άλλη παρέα*».
Απλώς όπως με ένα ζευγάρι που έχει προβλήματα και έχει χωρίσει, πολλοί αμερικανόφιλοι, αγγλόφιλοι, αυστραλόφιλοι κλπ στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως οι δρόμοι Γαλλίας - Γερμανίας και ΗΠΑ - Βρετανίας έχουν χωρίσει. Τους μπερδεύει και η στάση διάφορων δήθεν αμερικανόφιλων ή αγγλόφιλων όπως πχ Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης κλπ.
Πλέον όποιος αμερικανόφιλος ή αγγλόφιλος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία θεωρείται πρώτα γαλλογερμανόδουλος και ανήκει στην άλλη παρέα. Ο Μητσοτάκης και ο Βαρβιτσιώτης παρίσταναν τους αμερικανόφιλους αλλά ειδικά μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, από πολλούς στις ΗΠΑ θεωρούνται «κόκκινο πανί». Τα συναισθήματα διακυμαίνονται από δυσαρέσκεια μέχρι οργή.
Αν λοιπόν εσύ είσαι αμερικανόφιλος, αγγλόφιλος, αυστραλόφιλος, καναδόφιλος, νεοζηλανδόφιλος δεν πρέπει να σε παρασύρουν βλακωδώς και να σου καθορίζουν την στάση ο Μητσοτάκης και ο Βαρβιτσιώτης γιατί αυτοί είναι «καμένα χαρτιά». Εσύ λοιπόν υποστηρίζεις προσέγγιση AUKUS και απομάκρυνση από την ολέθρια σχέση με Γαλλία - Γερμανία.
Μελλοντικά οι σχέσεις AUKUS με Γαλλία - Γερμανία (και Ιταλία) μπορεί να διακυμαίνονται από κάκιστες μέχρι άριστες. Αυτό μπορεί να αλλάζει διαχρονικά δηλαδή να μην είναι σταθερές. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή. Όποιος υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αμερικανόφιλος, αγγλόφιλος, αυστραλόφιλος κλπ. Αυτά τα δύο κάποτε μπορεί να πήγαιναν μαζί αλλά όχι πλέον.
*Βέβαια και αυτοί που σου λένε «έλα στη δική μας παρέα» μπορεί να το κάνουν κακόβουλα (όπως τα μοχθηρά έθνη Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας) για να σε εκμεταλλευτούν όπως πχ να σε έχουν για ταξί, για θελήματα ή για σφαλιάρες.
Στέργιος