Καύση πολιτικών ΝΔ

Καύση πολιτικών ΝΔ

Βρέθηκα σε μια συζήτηση πρόσφατα. Ένα από τα θέματα ήταν η μετακαραμανλική εποχή στην κεντροδεξιά. Κάποιος στην παρέα υποστήριξε πως θα κάψουν πολιτικά Καραμανλή, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη. Κατά παράκληση μιας ξένης δύναμης, θα αφήσουν τον Μητσοτάκη αρχηγό σε ένα μικρό κεντρώο κόμμα τύπου Δράσης που μπορεί να λέγεται Νέα Δημοκρατία ή αλλιώς. Τώρα επειδή έτσι λέει κάποιος δεν σημαίνει πως έτσι θα γίνει. Όμως το καταθέτω ως ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια και θα ήθελα να το σχολιάσω.

Έχει υποστηριχτεί σωστά πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία ιδεολογία και προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους από όλα το πολιτικό φάσμα, με εξαίρεση τα δύο άκρα. Νομίζω πως από το δεξιό άκρο προσπαθεί να πάρει ψηφοφόρους αλλά δεν το καταφέρνει. Και ψηφοφόρους του ΚΚΕ θα ήθελε να πάρει αν το κατάφερνε. Αν ισχύει το σενάριο που αναφέρθηκε στην συζήτηση, τότε εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί ένα νέο κεντροδεξιό σχήμα ή η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει ηγεσία και πορεία. Μετά από παράκληση ξένης δύναμης, θα αφήσουν τον Μητσοτάκη στο κέντρο, να παίζει το παιδί για να μην στενοχωριέται.

Πάντοτε οι Μητσοτάκηδες είχαν απήχηση στο πιο κεντρώο τμήμα των ψηφοφόρων. Η μεγάλη μάζα όμως των ψηφοφόρων ήταν Καραμανλικοί, λανθασμένα κατά την άποψη μου. Λέω λανθασμένα γιατί ο Καρανλισμός δεν είναι κεντροδεξιά αλλά ο εξευτελισμός της κεντροδεξιάς. Πάραυτα είχαν κατορθώσει οι Καραμανλήδες να παραπλανούν τους ψηφοφόρους και να τους πιστεύουν. Ο Καραμανλής θα καεί, με βάση πάντα το σενάριο. Γιατί θα καούν και οι άλλοι;

Ο Καρατζαφέρης είχε πει στον Γεωργιάδη, πριν τον πάρει στο ΛΑΟΣ πως στη Νέα Δημοκρατία δεν θα γινόταν ποτέ βουλευτής. Είχε δίκιο γιατί στη Νέα Δημοκρατία είναι τρεις ισχυρές κλίκες. Η ισχυρότερη είναι οι ομοφυλόφιλοι. Μετά είναι οι γόνοι και τα Κολεγιόπαιδα. Κάποιοι ανήκουν σε περισσότερες από μία κλίκες. Για τον Γεωργιάδη έχουν ακουστεί άλλα. Όμως πως είναι ομοφυλόφιλος δεν έχει ακόμη ακουστεί. Κολλέγιο δεν τέλειωσε και γόνος πολιτικής οικογένειας δεν είναι. Επομένως δεν είχε ελπίδες να γίνει βουλευτής στη Νέα Δημοκρατία. Τα έφερε βέβαια έτσι η τύχη και έγινε και βουλευτής και Αντιπρόεδρος, προερχόμενος από άλλο κόμμα.

Είχε πάει μαζί με τον Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη και αυτός δεν τον ξέχασε όταν έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ο Βορίδης είχε σχέσεις με Σαμαρά και Καραμανλή λόγω του θείου του που ήταν καρδιολόγος του θείου Καραμανλή και γνωστός - φίλος του πατέρα του Σαμαρά που ήταν επίσης καρδιολόγος. Ο πατέρας του Πλεύρη είναι του γερμανογαλλικού άξονα και πολύ φίλος με άνθρωπο της Ζήμενς. Με ανθρώπους της Ζήμενς είχαν πολύ στενές σχέσεις, πρωτίστως οι Μητσοτάκηδες αλλά και ο Σαμαράς.

Από την στιγμή που ήρθαν οι του ΛΑΟΣ στη Νέα Δημοκρατία, εκφράζουν ένα σημαντικό τμήμα των πιο δεξιών ψηφοφόρων, πάλι λανθασμένα κατά την άποψη μου. Όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ υποστήριξαν τα Μνημόνια. Αυτό αποτελεί αντιπατριωτική και αντιχριστιανική στάση. Είναι αντιπατριωτική γιατί τα Μνημόνια υποδούλωσαν την χώρα. Είναι αντιχριστιανική γιατί με τα Μνημόνια υπέφερε και βασανίστηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Μάλιστα κάποιοι έφθασαν σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτοκτονία, οικονομική καταστροφή, σίτιση από σισίτια ή ακόμη και τα σκουπίδια, χωρίς στέγη.

Ο ΛΑΟΣ δεν είχε κανένα λόγο να τρέξει να υποστηρίξει τα Μνημόνια, όταν το πρόβλημα το δημιούργησαν αυτοί που κυβερνούσαν, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία είχε αντιταχθεί στο πρώτο Μνημόνιο αλλά μετά ο Σαμαράς έκανε την κωλοτούμπα. Μετά την στάση τους στα Μνημόνια, οι από τον ΛΑΟΣ προερχόμενοι δεν μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ούτε Χριστιανοί και ούτε πατριώτες. Υπήρχε και άλλος δρόμος εκτός από τα Μνημόνια. Είναι άλλη μια επικοινωνιακή απάτη πως τα Μνημόνια ήταν ο μόνος δρόμος.

Οι δύο Αντιπρόεδροι του κόμματος είναι ο Γεωργιάδης και ο Χατζηδάκης. Μόνο και μόνο λόγω του τίτλου, είναι από τους διεκδικητές της θέσης του αρχηγού του κόμματος. Ο Χατζηδάκης δεν είναι δεξιός. Μάλλον κεντρώος είναι αλλά Καραμανλικού και όχι Μητσοτακικού τύπου. Είναι άνθρωπος του Καραμανλή όπως ο Γεωργιάδης είναι άνθρωπος του Σαμαρά και για αυτό βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις. Τους έβαλαν ο Καραμανλής και ο Σαμαράς. Ο Βορίδης θα μπορούσε επίσης να είναι διεκδικητής.

Τα υπουργεία που κατέχουν Γεωργιάδης και Χατζηδάκης δεν είναι από τα πιο δυνατά. Δυνατά υπουργεία θεωρούνται των Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών. Κάποιοι από τους υπουργούς θα μπορούσαν να είναι διεκδικητές. Τις αντίστοιχες θέσεις κατέχουν Σταϊκούρας, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Βορίδης. Εκτός από τον Βορίδη, Σταϊκούρας και Δένδιας θεωρούνται πιθανοί διεκδικητές. Είναι άνθρωποι του Καραμανλή και αν αποδυναμωθεί ο Καραμανλής, θα αποδυναμωθούν και αυτοί. Ο Χατζηδάκης, λόγω της θέσης του Αντιπροέδρου που κατέχει, θα μπορούσε να κινηθεί και ανεξάρτητα από τον Καραμανλή.

Τώρα υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί και άλλος διεκδικητής όπως πχ ο Πατούλης. Και αυτός άνθρωπος του Καραμανλή είναι και θα αποδυναμωθεί αν καεί ο Καραμανλής. Επιπλέον μπορεί και να καεί ο ίδιος, αν χρειαστεί. Ανεξάρτητα αν θα γίνει το σενάριο καύσης πολιτικών ΝΔ, πρέπει με κάποιο τρόπο να περάσουμε στην μετακαραμανλική και μεταμητσοτακική εποχή της κεντροδεξιάς. Αν αφήσουν στον Μητσοτάκη ένα μικρό κόμμα στο κέντρο να παίζει, είναι πολύ διαφορετικό από το να παίρνει σχεδόν 40% και να γίνεται πρωθυπουργός.

Μπορεί να μην γίνει ούτε αυτό και να τον κάψουν όπως και τους άλλους. Διότι να τον εξαιρέσουν της καύσης έχει δύο προϋποθέσεις. Πρώτον να βρεθεί η Ελλάδα στο ίδιο γκρουπ με την ξένη δύναμη και δεύτερον να εγκαταλείψει (ο Μητσοτάκης) τον Νεοταξικό δρόμο της καταστροφής, την σύμπλευση με Γερμανία - Γαλλία. Αν δεν υπάρχουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, θα συμπεριληφθεί και ο Μητσοτάκης στην καύση των πολιτικών της ΝΔ.

Σταύρος

Scroll to Top