… και ψευτοεταίροι

... και ψευτοεταίροι

Αληθινοί εταίροι

Στους Ναπολεόντειους πολέμους, η Γαλλία είχε απέναντι της διάφορες συμμαχίες αλλά κυρίως την Αγγλία και την Ρωσία. Το ίδιο συνέβη και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Χίτλερ, μόνο που στους Συμμάχους συμπεριλαμβάνονταν εκτός από Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία, οι υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. 

Η Ιταλία ήταν πάλι εναντίον μας και προσπάθησε να μας κατακτήσει. Δεν το κατάφεραν και το πέτυχαν οι σύμμαχοι τους οι Χιτλερικοί. Η Γαλλία τυπικά ήταν με τους Συμμάχους αλλά ουσιαστικά ήταν ουδέτερη γιατί ένα μεγάλο μέρος της ήταν υποστηρικτές του Χίτλερ. Για αυτό και δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και έπεσαν σε λίγες μέρες. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί ήταν διαχρονικά απέναντι μας. Για τον Χίτλερ και την γερμανική κατακτητική μανία έχουν γραφτεί πάρα πολλά σε άλλα άρθρα και δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τους Ιταλούς πως δήθεν είναι φίλοι μας. Οι Ιταλοί ήταν διαχρονικά εχθροί όπως και οι Τούρκοι.

Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην Ελλάδα το 229 πΧ και σε εξήντα χρόνια είχαν ολοκληρώσει την κατάκτηση. Δεν απελευθερωθήκαμε ποτέ. Αυτό που έγινε ήταν η διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Δυτική και Ανατολική και η μεγάλη αλλαγή της Ανατολικής από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μΧ. Για αυτό έγραψα πως το Βυζάντιο δεν ήταν καθαρά ελληνικό αλλά η μετεξέλιξη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας προς το ελληνικό και Ορθόδοξο. Τώρα ποιοι ήταν μεγαλύτεροι εχθροί, εξαρτάται από το πως το βλέπει κανείς.

Κάτω από τους Ρωμαίους ήμαστε τουλάχιστον πέντε αιώνες ενώ κάτω από τους Τούρκους λιγότερο από τέσσερις. Και στις δύο περιόδους υπήρξε φυλετική επιμειξία και πολιτισμική μίξη. Για αυτό μοιάζουμε κάπως με τους Ιταλούς και τους Τούρκους και επειδή είμαστε Μεσογειακοί λαοί. Μεγαλύτερη φυλετική και πολιτισμική μίξη υπήρξε με τους Σλάβους που εγκαταστάθηκαν ειρηνικά στην Ελλάδα, την εποχή του Βυζαντίου και δεν ήταν εχθροί μας. Οι Ιταλοί όμως ήταν εναντίον μας και σε δύο άλλες περιστάσεις, στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μη τα μπερδεύουμε.

Με τους Γάλλους δεν είχαμε ποτέ καμία ιδιαίτερη σχέση. Μας ήταν αδιάφοροι και τους ήμαστε αδιάφοροι. Λόγω σωβινισμού εκτιμούν λιγότερο από όλους τους άλλους τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό γιατί κατά την άποψη τους, «αυτοί είναι και άλλοι δεν είναι». Μπροστά στον Γαλλικό πολιτισμό, όλοι οι άλλοι δεν έχουν αξία. Η διαχρονική σχέση μας με την Γαλλία, μάλλον προς το τελείως αδιάφορο δηλαδή ζαμαμφουτίστικο ή το εχθρικό είναι, με κάποια θετικά και άλλα αρνητικά σημεία. Εξαρτάται πως ζυγίζει κανείς τα αρνητικά και τα θετικά σημεία. Αν δεν ήταν η θετική στάση στην Επανάσταση του 1821, θα λέγαμε με βεβαιότητα πως η σχέση μας είναι εχθρική.

Αυτοκράτορας μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από Ιταλούς και Γάλλους στέφθηκε στη Αγία Σοφία ο Γάλλος Βαλδουίνος της Φλάνδρας. Ονομάστηκε Βαλδουίνος Ι της Κωνσταντινούπολης. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από Ιταλούς και Γάλλους και η περίοδος της Λατινοκρατίας ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση του Βυζαντίου και την Άλωση του τελικά δύο αιώνες αργότερα (από την πρώτη Άλωση) από τους Οθωμανούς. Κάποιες περιοχές της Ελλάδας παρέμειναν υπό Λατινική Κατοχή μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ουσιαστικά ουδέτεροι. Στους Ναπολεόντειους Πολέμους, εμείς ήμαστε Οθωμανική Αυτοκρατορία και δεν είχαμε συμμετοχή αλλά απέναντι στον Ναπολέοντα ήταν κυρίως Βρετανία και Ρωσία που διαχρονικά ήταν με το μέρος μας. Οι νέοι Εφιάλτες, οι εθνοπροδότες, οι συνεργάτες των κατακτητών στην Κατοχή προσπαθούν να παραποιήσουν την Ιστορία και να κάνουν το άσπρο - μαύρο. Τους διαχρονικούς εχθρούς της Ελλάδας προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως εταίρους και τους διαχρονικούς φίλους και Συμμάχους ως εχθρούς ή τελείως αδιάφορους.

Τώρα Ιταλία - Γαλλία έχουν φτιάξει μια στενή συμμαχία και εξακολουθεί να υφίσταται η συμμαχία Γαλλίας Γερμανίας. Ιταλοί και Γερμανοί είχαν φτιάξει τον Άξονα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δηλαδή έχει δημιουργηθεί ένα τρίγωνο αποτελούμενο από δύο σίγουρα εχθρούς της Ελλάδας και μία χώρα, λιγότερο από τις άλλες δύο αλλά μάλλον εχθρική.

Αν δεν με πιστεύετε, ψάξτε μόνοι σας σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες και θα διαπιστώσετε πως έτσι ακριβώς είναι. Οι ψευτο - εταίροι είναι διαχρονικά εχθροί της Ελλάδας. Οι πραγματικοί εταίροι της είναι ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία δηλαδή AUKUS (και Καναδάς Νέα Ζηλανδία), Ρωσία. Την σειρά την φτιάχνει καθένας όπως νομίζει. Δυστυχώς οι μεταξύ τους σχέσεις (Ρωσίας και αγγλόφωνων) είναι προβληματικές, κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Εμείς πρέπει να έχουμε και με τις δύο πλευρές τις καλύτερες δυνατόν σχέσεις. 

Μην τα μπερδεύουμε

Ιάκωβος

Scroll to Top