Μην τα μπερδεύουμε

Μην τα μπερδεύουμε

… και ψευτοεταίροι

Μη μπερδεύουμε το ότι μοιάζουμε ή ότι θέλουμε μελλοντικά να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες με το τι συνέβη στο παρελθόν. Οι Ιταλοί ήταν περισσότεροι εχθροί από τους Τούρκους. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως η Ιταλία είναι πιο εχθρική χώρα από την Τουρκία διότι αυτό το συμπέρασμα στηρίζεται σε ιστορικά γεγονότα που είναι από όλους αποδεκτά και δεν αμφισβητούνται από κανένα.

Το καλό με τους Ιταλούς (Ρωμαίους) είναι πως υιοθέτησαν τον πολιτισμό μας και τον διέδωσαν, κάτι που δεν έκαναν οι Τούρκοι. Επίσης οι Ιταλοί στην Κατοχή είχαν πιο μαλακή στάση απέναντι μας, Ήταν όμως ξεκάθαρα κατακτητές και σύμμαχοι των Χιτλερικών. Πιο μαλακή στάση, σε σχέση με τους Τούρκους είχαν οι Φράγκοι (Λατίνοι) στην Φραγκοκρατία.

Όπως κατακτητές ήταν την περίοδο της Λατινοκρατίας μαζί με τους Γάλλους. Επειδή κάποιος δεν είναι τόσο κακός όσο ένας άλλος δεν πάει να πει πως είναι καλός. Σίγουρα οι Ιταλοί δεν έκαναν τις φρικαλεότητες των Γερμανών. Όμως και αυτοί ήταν κατακτητές και σε αρκετές περιπτώσεις φέρθηκαν πολύ σκληρά. Θεωρείται πως οι περιοχές που έμειναν υπό τους Φράγκους και δεν πέρασαν στους Οθωμανούς ήταν πιο τυχερές. Και πάλι όμως υπόδουλες ήταν και όχι ελεύθερες και η συμπεριφορά των κατακτητών απέναντι στους υπόδουλους δεν ήταν καλή, ίσως καλύτερη ή μάλλον όχι τόσο κακή όσο των Τούρκων.

Μπορεί να θαυμάζουμε την Ιταλία. Έχει σημαντική βιομηχανία, τεχνολογία και είναι διεθνούς επιπέδου σε καλλιτεχνικά θέματα. Η Ιταλία έχει Φεράρι, Μαζεράτι, Λαμποργκίνι, Άλφα Ρομέο, Λάνσια, Φίατ, Απρίλια, Κατζίβα, Ντουκάτι, Μότο Γκούζι, Βερσάτσε, Αρμάνι, Βαλεντίνο, Γιουβέντους, Σοφία Λόρεν, Μόνικα Μπελούτσι, Μαστρογιάννι, Φελίνι, Αντονιόνι, Μπερτολούτσι, Παβαρότι κλπ. Μπορεί να σπουδάζουν εκεί αρκετοί Έλληνες επειδή είναι κοντά, η γλώσσα σχετικά εύκολη και από τις γειτονικές χώρες η πιο αναπτυγμένη.

Έρχονται πολλοί Ιταλοί το καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές, κυρίως στα νησιά. Τους βλέπουμε που είναι χαρούμενοι και φιλικοί. Αυτό δεν πάει να πει πως η Ιταλία είναι φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Σίγουρα εμείς θα θέλαμε να μοιάσουμε με τους Ιταλούς και δεν θα θέλαμε να μοιάσουμε με τους Τούρκους. Τους Ιταλούς μπορεί να τους γουστάρουμε περισσότερο από τους Τούρκους ή ακόμη τους Ιταλούς να τους γουστάρουμε και τους Τούρκους να μην τους πολυγουστάρουμε, γιατί είναι λιγότερο αναπτυγμένοι από εμάς. Αυτά όλα όμως δεν πρέπει να μας μπερδεύουν, είναι διαφορετικά από το πόσο εχθρική είναι η Ιταλία διαχρονικά απέναντι μας.

Είναι πιο εχθρική χώρα από την Τουρκία, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν ήταν οι Τούρκοι αλλά οι Ιταλοί. Αυτό στηρίζεται σε ιστορικά αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Οι Ιταλοί μας έχουν υποδουλώσει τρεις φορές στην Ιστορία, με τους Ρωμαίους, στην Φραγκοκρατία και στην Κατοχή. Φράγκους λέγαμε όλους τους Καθολικούς. Στην Φραγκοκρατία ήταν Ιταλοί και Γάλλοι. Αυτούς λέγαμε Φράγκους που είναι λάθος γιατί Φράγκοι ήταν κάποιες γερμανικές φυλές που ένα μέρος τους πήγε στην σημερινή Γαλλία.

Ιταλοί και Γάλλοι άλωσαν την Κωνσταντινούπολη στις 12 Απριλίου του 1204 μΧ και στην συνέχεια διαμέλισαν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία όπως φαίνεται στον χάρτη. Αυτοί διέλυσαν το Βυζάντιο και βρήκαν ευκαιρία οι Οθωμανοί δύο αιώνες αργότερα (στις 29 Μαρτίου 1453) και την εκμεταλλεύτηκαν. Η διάλυση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν έγινε από τους Τούρκους αλλά από τους Ιταλούς και τους Γάλλους.

Η στάση της Γαλλίας στην Επανάσταση του 1821 ήταν κάπως ψεύτικη και υποκριτική. Αυτοί μαζί με τους Ιταλούς προκάλεσαν την κατάκτηση ενός μεγάλου μέρους του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς, και μετά από κάποιους αιώνες ήρθαν να μας βοηθήσουν. Είναι αυτό που λέει ο λαός «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι». Σίγουρα είναι καλύτερα που μας βοήθησαν λίγο από το να μην μας έχουν βοηθήσει καθόλου.  

Οι Ιταλοί μας είχαν υποδουλώσει πιο πρόσφατα από τους Τούρκους και είχαμε εχθροπραξίες επίσης πιο πρόσφατα. Οι τελευταίες εχθροπραξίες με τους Τούρκους ήταν στην Μικροασιατική καταστροφή. Με τους Ιταλούς ήταν αργότερα, στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας είχε απελευθερωθεί από την Επανάσταση του 1821 και τα υπόλοιπα σταδιακά. Θα πει κάποιος πως ξέχασα τον Αττίλα. Δεν τον ξέχασα. Οι Κύπριοι είναι αδελφοί αλλά η Κύπρος είναι μία άλλη χώρα. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο διαφορετικές χώρες, πρέπει να το καταλάβουμε. Οι Τούρκοι δεν εισέβαλαν στην Ελλάδα αλλά στην Κύπρο. Εμείς στείλαμε στρατό για να τους βοηθήσουμε.

Αχάριστοι και βλάκες

Ιάκωβος

Scroll to Top