Οικονομικό σχέδιο ΚΑΕ

Οικονομικό σχέδιο ΚΑΕ

Το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία. Δεν είναι μόνο το μοντέλο οργάνωσης του γκρουπ που είναι αποτυχία, αλλά και το οικονομικό μοντέλο και το οικονομικό σχέδιο. Η Κοινοπολιτεία Ανατολικής Ευρώπης ΚΑΕ έχει ένα πολύ λεπτομερές οικονομικό σχέδιο για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, αναμένεται να φτάσει το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα της Δυτικής Ευρώπης.

Κάθε χώρα, θα βρεθεί σε διαφορετικό οικονομικό επίπεδο, ανάλογα με το που βρίσκεται τώρα και τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έχει. Για την Ελλάδα αναμένεται σε είκοσι χρόνια να ξεπεράσει Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και σε είκοσι πέντε να φθάσει την Γερμανία. Στην συνέχεια θα φθάσει και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που βρίσκονται πιο ψηλά.

Δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα διαχωριστούν στην ΕΕ και θα ενωθούν με τις υπόλοιπες που είναι εκτός ΕΕ. Για να έχουμε μια ομαλή μετάβαση, στις χώρες που θα αποσχιστούν, για λίγο τα πράγματα θα παραμείνουν όπως ήταν όταν συμμετείχαν στην αποτυχημένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Σταδιακά θα υπάρξουν αλλαγές, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες χώρες.

Οκτώ από τις χώρες που θα αποσχιστούν, βρίσκονται στην Ευρωζώνη : Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία. Οι άλλες πέντε εντός ΕΕ αλλά εκτός Ευρωζώνης είναι : Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Οι εκτός ΕΕ, από βορρά προς νότο είναι : Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ισραήλ.

Όπως έχει επίσης εξηγηθεί είναι αβέβαιη η συμμετοχή το Ισραήλ. Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να γίνει ανταλλαγή της Τουρκίας με τις χώρες της Κασπίας, μεταξύ του γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης και το γκρουπ 8 στο οποίο θα συμμετέχουν Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Είτε με είτε χωρίς το Ισραήλ, το γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης θα προχωρήσει το σχέδιο του. Παρομοίως θα γίνει με την Τουρκία ή τις χώρες της Κασπίας.

Οι οκτώ χώρες της Ευρωζώνης, θα δημιουργήσουν την Ανατολική Ευρωζώνη με νόμισμα το ανατολικό ευρώ. Στην συνέχεια θα προστεθούν και άλλες στην Ανατολική Ευρωζώνη. Το ανατολικό ευρώ, θα ξεκινήσει με ισοτιμία 1 ευρώ αλλά αναμένεται να πέσει σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό είναι καλό, αρκεί να μην πέσει πολύ. Θα βοηθήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των χωρών της Ανατολικής Ευρωζώνης να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Εάν είναι απαραίτητο, οι τομείς θα πρέπει να προστατευθούν, έως ότου βελτιώσουν την παραγωγικότητα και καταστούν ανταγωνιστικοί. Θα υπάρξει κάποια εξειδίκευση παραγωγής στις διάφορες χώρες και συμπληρωματικότητα σε προϊόντα, υπηρεσίες, εργαζόμενους και κεφάλαιο. Η ΕΕ έχει ελεύθερη κυκλοφορία σε αυτά. Η αμοιβαία συμπλήρωση μπορεί να επιτευχθεί με άλλα μέσα. Θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα την συμπλήρωση εργατικού δυναμικού.

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί συμπληρωματικότητα είναι με ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος. Η ιδέα είναι ότι εάν στη χώρα Α υπάρχει πλεόνασμα εργαζομένων και έλλειψη στη χώρα Β, οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν από τη χώρα Α στη χώρα Β. Ένας άλλος τρόπος είναι εάν η χώρα Β ζητήσει τους εργαζομένους που χρειάζονται, προτιμήσει αυτούς από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) και τους δώσει άδεια εργασίας για ορισμένο χρόνο που μπορεί να ανανεωθεί.

Ίσως αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος γιατί οι εργαζόμενοι της Α θα μετακομίσουν στη Β γνωρίζοντας ότι τους περιμένει δουλειά. Στην περίπτωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων θα μετακινηθούν στο Β, ελπίζοντας πως θα βρουν δουλειά. Είναι επίσης καλύτερο για τη χώρα υποδοχής Β. Εάν υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση, μαζί με τους ανθρώπους που χρειάζεται και θέλει η χώρα Β, θα εισέλθουν και άτομα που δεν χρειάζονται ή δεν επιθυμούν.

Εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών είναι οι δασμοί και ποσοστώσεις. Προστασία γίνεται επίσης με επιδοτήσεις. Ας υποθέσουμε ότι μια χώρα πρέπει να προστατεύσει έναν συγκεκριμένο τομέα ενώ προσπαθεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα του για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Θα μπορούσαν να υπάρχουν μέτρα προστασίας για συγκεκριμένους τομείς σε κάθε χώρα.

Δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Υπάρχει ένα εύρος μεταξύ 0 και 100. Στην ΕΕ, η κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών είναι 100% ελεύθερη. Θα μπορούσε να είναι 70%, 80% ή 90% ελεύθερη που σημαίνει ότι θα υπάρχει κάποιο είδος προστασίας στο 30%, 20%, 10% του εμπορίου εντός του γκρουπ. Η κίνηση των κεφαλαίων είναι σχεδόν ελεύθερη παγκοσμίως. Μέσα στην Κοινοπολιτεία Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ), θα μπορούσε να είναι τελείως ελεύθερη ή να έχει κάποιους περιορισμούς.

Και πάλι, δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα, ολοκληρωτικά ή καθόλου ελεύθερη. Πάντως αν τα αρμόδια όργανα της Κοινοπολιτείας της Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) το αποφασίσουν, θα υπάρχει δυνατότητα να είναι 100% ελεύθερη η κυκλοφορία ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων. Επιπλέον μπορεί να είναι σταδιακή η απελευθέρωση, όσο περνάει ο χρόνος. 

Κύρια Σημεία

Scroll to Top