Σύνθεση Ανατολικοευρωπαϊκού γκρουπ

Σύνθεση Ανατολικοευρωπαϊκού γκρουπ

Στο αρχικό σχέδιο ή Σχέδιο Α' της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας συμπεριλαμβάνονται είκοσι έξι χώρες. Οι δεκατρείς είναι εντός της ΕΕ και οι άλλες δεκατρείς εκτός. Οι δεκατρείς εντός ΕΕ θα αποσχιστούν, θα δημιουργήσουν ξεχωριστό γκρουπ και στην συνέχεια θα ενωθούν με τις άλλες δεκατρείς που είναι εκτός ΕΕ. Ποιες είναι αυτές οι χώρες.

Οκτώ από αυτές βρίσκονται στην Ευρωζώνη : Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία. Aλλες πέντε είναι εντός ΕΕ αλλά εκτός Ευρωζώνης : Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία. Οι δεκατρείς εκτός ΕΕ, από βορρά προς νότο είναι: Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία, Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ισραήλ. Θα μπορούσε να συμμετάσχει και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ αμφισβητείται η συμμετοχή του Ισραήλ.

Υπάρχουν πέντε χώρες στο γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι σαφώς ανατολικοευρωπαϊκές : Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία, Κύπρος, Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει για το Αζερμπαϊτζάν, αν τελικά είναι στο γκρουπ 4Η Τουρκία έχει περίπου δέκα εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο ευρωπαϊκό τμήμα. Αρμενία, Γεωργία Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται ακριβώς στα συμβατικά σύνορα Ευρώπης - Ασίας που είναι ο Καύκασος. Η Κύπρος κολλάει επειδή πάει πακέτο με την Ελλάδα. Το Ισραήλ δεν μπορεί να βρεθεί στο γκρουπ 5 των Αραβικών χωρών που θα έπρεπε να είναι λόγω της γεωγραφικής θέσης του.

Στο αρχικό σχέδιο ή Σχέδιο Α' προβλέπονται οι είκοσι έξι χώρες που αναφέρθηκαν για το γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης. Μπορούν να γίνουν αλλαγές στις λεπτομέρειες της σύνθεσης. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα γκρουπ. Για κάποια γκρουπ είναι πιο εύκολο ενώ για άλλα είναι πιο δύσκολο. Οι λόγοι είναι κυρίως γεωγραφικοί αλλά όχι μόνο.

Για το γκρουπ 2 της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, δεν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή εκεί γύρω όπου θα μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές χωρών. Για τα γκρουπ της Υποσαχάριας Αφρικής, η Σαχάρα αποτελεί ένα γεωγραφικό όριο. Επιπλέον η Υποσαχάρια Αφρική είναι πολύ διαφορετική από την αραβική Βόρεια Αφρική. Στην περίπτωση του γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης, οι ανταλλαγές είναι πιο εύκολες με τα γειτνιάζοντα γκρουπ 3 και 8.

Ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες είναι η συμμετοχή της Ιταλίας στο γκρουπ 4. Μπορεί να είναι λίγες οι πιθανότητες αλλά δεν είναι απίθανο. Η Ιταλία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ και η συμφωνία υπεγράφη στην Ρώμη, τον Μάρτιο το 1957. Αν συμβεί αυτό δηλαδή βρεθεί η Ιταλία στο γκρουπ 4, θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επιθυμούν να είναι στο γκρουπ 3 της Δυτικής Ευρώπης και βρίσκονται στα σύνορα Δυτικής - Ανατολικής Ευρώπης. Τέτοιες χώρες είναι οι Βαλτικές, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία.

Άλλες χώρες που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στο γκρουπ 4 είναι η Αυστρία και η Φινλανδία. Μάλιστα είναι πιο κοντά φυλετικά στην Ανατολική Ευρώπη παρά στην Δυτική. Όμως και αυτά τα σενάρια έχουν λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Πάλι θα πρέπει να γίνει ανταλλαγή με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι στα σύνορα και επιθυμούν να συμμετέχουν στο γκρουπ 3 της Δυτικής Ευρώπης.

Οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν έχουν λίγες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν. Οι δύο που θα εξηγηθούν αμέσως έχουν αρκετές. Η μία είναι η μη συμμετοχή το Ισραήλ και η άλλη η αντικατάσταση της Τουρκίας από τις χώρες της Κασπίας. Οι δύο περιπτώσεις, της μη συμμετοχής του Ισραήλ και της Τουρκίας είναι διαφορετικές.

Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για την συμμετοχή του Ισραήλ. Το γκρουπ 4 δεν θα χαλάσει τις σχέσεις με τα γειτονικά μουσουλμανικά γκρουπ 5 και 8 εξαιτίας του Ισραήλ. Αν ξεπεραστούν κάποια όρια στις εχθροπραξίες με τους Παλαιστινίους, το Ισραήλ θα εξαιρεθεί. Ενδεχομένως να έχουν ήδη ξεπεραστεί τα όρια. Αυτό θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας.

Μια άλλη περίπτωση είναι η αντικατάσταση της Τουρκίας από τις χώρες της Κασπίας. Η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης επειδή α) έχει ένα ευρωπαϊκό τμήμα με πληθυσμό δέκα εκατομμύρια β) οι σημερινοί κάτοικοι προέρχονται κυρίως από τους κατοίκους του Βυζαντίου γ) είναι φυλετικά κοντά στους Βαλκάνιους δ) έκανε αίτηση συμμετοχής στην ΕΕ το 1987.

Κύρια Σημεία

Scroll to Top