Λύση τύπου Μπραζίλια

Λύση τύπου Μπραζίλια

Ποιος κάνει για δύσκολα;

Στην Τουρκία, αν η περιοχή είναι πολύ σεισμογενής, δεν θα πρέπει να χτιστούν νέα κτίρια εκεί που κατέρρευσαν τα παλιά. Επομένως θα χρειαστεί να γίνει μεταφορά του πληθυσμού. Μάλλον, σε άλλες περιοχές της Τουρκίας θα υπάρχουν κενές κατοικίες αλλά σίγουρα δεν επαρκούν για όλους όσους θα μείνουν τελικά άστεγοι. Ενδεχομένως, ένα μέρος αυτών, να φύγουν προσωρινά ή μόνιμα στο εξωτερικό.

Το ό,τι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες είναι δεδομένο. Αν δεν κατασκευαστούν εκεί που βρίσκονταν, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Mία λύση είναι τύπου Μπραζίλια που είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Είναι αυτό που ονομάζεται προσχεδιασμένη πόλη. Δεν είναι η μοναδική στον κόσμο, υπάρχουν και άλλες.

Επειδή η Βραζιλία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, πολλές περιοχές βρισκόντουσαν πολύ μακριά από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Έτσι ήθελαν μια πρωτεύουσα σε πιο κεντρικό σημείο. Σχεδίασαν μια πόλη, σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε πριν τίποτα και την έκτισαν εκ του μηδενός. Η αρχική σύλληψη αποδίδεται στον σύμβουλο του Αυτοκράτορα Πέντρο Ι, Χοσέ Μπονιφάσιο.

Είχαν περάσει άρθρο στο Σύνταγμα, από το 1891 πως η πρωτεύουσα θα μεταφερθεί σε πιο κεντρικό σημείο. Πήρε περίπου σαράντα μήνες να χτιστεί, από το 1956 έως το 1960. Έχει σχολιαστεί πάρα πολύ, με θετικές και αρνητικές κριτικές. Η Μπραζίλια, είναι ένα παράδειγμα μιας πολύ μεγάλης πόλης που χτίστηκε από το τίποτα. Έχει πληθυσμό τρία εκατομμύρια και άλλο ένα εκατομμύριο βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δηλαδή σαν την Αθήνα με τα προάστια. Η προσχεδιασμένη πόλη, μπορεί να είναι μικρότερου μεγέθους.

Στις ΗΠΑ, είναι συνηθισμένο να κατασκευάζουν πολύ μεγάλες οικιστικές εκτάσεις, συνήθως με μονοκατοικίες. Η ιδέα των Master Planned Communities (προσχεδιασμένες κοινότητες) έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του '60. Συνήθως το αναλαμβάνει μια κατασκευαστική εταιρεία και φτιάχνει μια κοινότητα, σε μια πολύ μεγάλη έκταση που εκτός από δεκάδες ή εκατοντάδες κατοικίες, μπορεί να περιλαμβάνει πάρκα, τεχνητές λίμνες, παιδικές χαρές, γήπεδα, πισίνες, μαγαζιά.

Η ιδέα είναι ίδια με την Μπραζίλια, το μέγεθος αλλάζει. Οι Master Planned Communities συνήθως είναι παρακείμενες σε πόλεις. Στην περίπτωση της Μπραζίλια, είναι ανεξάρτητη. Ανάμεσα στα δύο, είναι το προσχεδιασμένο προάστιο ή δήμος που είναι μεγαλύτερο από την κοινότητα και περιλαμβάνει περισσότερα από την κοινότητα αλλά λιγότερα από την πόλη. Διοικητικά, στην Ελλάδα, ο κάθε δήμος χωρίζεται σε διαμερίσματα (δημοτικές ενότητες) και αυτές σε κοινότητες.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, αν επιλεχθεί να μην χτιστούν οι κατοικίες εκεί που βρίσκονταν, θα μπορούσε να γίνει συνδυασμός όλων των ανωτέρω, σε διάφορα σημεία. Μπορεί να είναι προσχεδιασμένες πόλεις, κωμοπόλεις, προάστια, κοινότητες κλπ. Οι προσχεδιασμένες οικιστικές εκτάσεις μπορεί να είναι διαφόρων μεγεθών, σε πολλά σημεία, ανεξάρτητες ή παρακείμενες σε υπάρχουσες πόλεις. Αυτό θα το αποφασίσει η κυβέρνηση, όποια είναι.

Όταν στις χώρες υπάρχουν ηγέτες, ικανοί και έξυπνοι που υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας, τότε πηγαίνουν μπροστά. Όταν οι ηγέτες δεν είναι ικανοί και έξυπνοι ή/και δεν υπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αλλά την ΝΤΠ - ΕΕ, σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, τότε οι χώρες πηγαίνουν κατά διαόλου όπως η Ελλάδα.

Δεν είμαι προκατειλημμένος υπέρ του Ερντογάν και κατά όσων κυβερνούσαν στην Ελλάδα δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Ερντογάν κατάφερε να περάσει η Τουρκία την Ελλάδα, σε αγοραστική δύναμη ενώ ξεκίνησε αρκετά πιο πίσω. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να μείνει η Ελλάδα πίσω από τις περισσότερες πρώην κομμουνιστικές χώρες, την Τουρκία και πολλές άλλες.

Αυτοί που έχουν κυβερνήσει, έχουν δοκιμαστεί. Ισχύει στην Ελλάδα, στην Τουρκία και παντού. Στην Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, κατέστρεψαν την χώρα. Αν η Ελλάδα είχε έναν ηγέτη σαν τον Ερντογάν, θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα. Στην Τουρκία, ο Ερντογάν δοκιμάστηκε και πέτυχε. Ενδεχομένως στην αντιπολίτευση της Τουρκίας να υπάρχουν ικανοί και έξυπνοι. Δεν έχουν δοκιμαστεί. Παρομοίως μπορεί να υπάρχουν στην Ελλάδα. Μπορεί όμως να είναι και χειρότεροι από αυτούς που αποδεδειγμένα απέτυχαν παταγωδώς. 

Η διαχείριση της τεράστιας φυσικής καταστροφής είναι πολύ δύσκολη στην Τουρκία. Ίσως να μην είναι η κατάλληλη εποχή για δοκιμές. Δεν αμφισβητώ πως μπορεί κάποιος στην αντιπολίτευση να είναι ικανός και έξυπνος (ή γυναίκα) αλλά ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένος και πετυχημένος. Ίσως αν η κατάσταση ήταν φυσιολογική, να μπορούσαν να κάνουν μια δοκιμή, με ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία, παρόλο που είναι σε γενικές γραμμές πετυχημένος ο Ερντογάν.

Στην Τουρκία, όπως και σε καμία χώρα που έστω τυπικά είναι δημοκρατική, δεν μπορούν να μένουν οι ίδιοι άνθρωποι στην εξουσία για πάντα. Κάποια στιγμή θα έρθει η αντιπολίτευση. Όμως μια πολύ δύσκολη περίοδος, ίσως να μην είναι η ενδεδειγμένη για να αλλάξει κάποιος αποδεδειγμένα πετυχημένος με κάποιον (ή κάποια) που μπορεί να αποδειχτεί πολύ χειρότερος. Βέβαια εξαρτάται από το πως θα περάσει αυτή την λογική ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους.

Τέλος, δεν είμαι ο Παύλος, ο γιος του Κωνσταντίνου (τέως βασιλιά) αλλά ο Παύλος ο γιος του Γιάννη. Δεν είναι η ντροπή που μας εμποδίζει να βάλουμε τα επώνυμα αλλά ο φόβος του καθεστώτος ΝΤΠ - ΕΕ. Μπορεί να μην φυλακίζει ή να βασανίζει τους αντιφρονούντες αλλά έχει τον τρόπο του να τιμωρεί όσους αγωνίζονται για το καλό της χώρας. Οι αγωνιστές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας θα αποκαλυφθούν μετά την πτώση του καθεστώτος ΝΤΠ - ΕΕ.

Παύλος

Scroll to Top