Μέχρι τον Νοέμβριο

Μέχρι το Νοέμβριο

προηγούμενο Αυτό που έρχεται

Όπως δεν γνωρίζω τον τρόπο που θα επέλθει η παγκόσμια ήττα των Νεοταξιτών, δεν γνωρίζω επίσης τον χρονικό ορίζοντα. Μπορώ να καταλάβω όμως πως οι εξελίξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι αρνητικές για αυτούς. Πρόκειται να συμβούν τρία γεγονότα σε τρεις σημαντικές χώρες, Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ.

Στην Βρετανία θα εκλεγεί αντικαταστάτης/τρια του Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής προηγείται με διαφορά η Liz Truss του Rishi Sunak. Έχουμε αντιστροφή των ρόλων. Ενώ αρχικά η Truss είχε υποστηρίξει Bremain για τα οικονομικά προβλήματα που πίστευε πως θα δημιουργούσε το Brexit, «το γύρισε» σε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.

Ο Sunak είχε υποστηρίξει Brexit αλλά φαίνεται περισσότερο φιλικά διακείμενος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγάλες χώρες της. Σε μια ερώτηση που έγινε και στους δύο, αν ο Μακρόν θεωρείται φίλος, η Truss απάντησε πως δεν έχει διαμορφώσει άποψη (the jury’s out) και θα τον κρίνει από τις πράξεις του και όχι τα λόγια του. Αντίθετα ο Sunak απάντησε πως θεωρεί τον Μακρόν φίλο.

Είκοσι μέρες αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, στην Ιταλία αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές ο συνδυασμός Αδελφών Ιταλίας (Μελόνι), Λέγκας (Σαλβίνι), Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι). Αυτή είναι η σειρά σύμφωνα με τα ποσοστά που αναμένεται να πάρουν. Σύμφωνα με την στάση τους απέναντι σε ΝΤΠ – ΕΕ η σειρά είναι Σαλβίνι, Μελόνι, Μπερλουσκόνι. Ο λιγότερο ευρωσκεπτικιστής Μπερλουσκόνι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης και σε πληθυσμό και σε έκταση. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της βρίσκεται στην Ευρώπη ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της στην Ασία. Έτσι δεν θεωρείται καθαρά Ευρωπαϊκή χώρα αλλά Ευρασιατική δηλαδή και Ευρωπαϊκή και Ασιατική. Μετά την Ρωσία οι μεγαλύτερες χώρες είναι Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία.

Η Βρετανία είναι ήδη εκτός ΕΕ. Η Liz Truss που μάλλον θα εκλεγεί καθώς η διαφορά της δημοσκοπικά είναι πολύ μεγάλη (57 – 31) δεν είναι σίγουρη αν ο υπέρτατος Νεοταξίτης Μακρόν είναι φίλος. Στην Ιταλία θα έχουμε κυβέρνηση, ευρωσκεπτικιστική και αν όχι φιλορωσική, τουλάχιστον λιγότερο εχθρική απέναντι στην Ρωσία, σε σχέση με τους Νεοταξίτες Ντράγκι, Μακρόν, Σολτς.

Στην Γαλλία κατόρθωσε να εκλεγεί Πρόεδρος ο υπέρτατος Νεοταξίτης Μακρόν αλλά οι Αντινεοταξίτες βγήκαν πολύ ενισχυμένοι και κέρδισαν την πλειοψηφία. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του. Αποδυναμωμένος θα είναι και ο Μπάιντεν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, στις 8 Νοεμβρίου 2022. Πιθανώς να μην είναι πλέον τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Νεοταξικού σχεδίου όπως ήταν στο παρελθόν. Και ο ίδιος όπως και το Δημοκρατικό κόμμα ίσως να είναι πλέον ανοικτοί σε μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση.

Το βέβαιο είναι πως στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν κυριαρχήσει οι Αντινεοταξίτες που αυτή την στιγμή ηγέτης τους είναι ο Τραμπ. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν την πλειοψηφία και στην Γερουσία και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάποιοι Νεοταξίτες φίλοι (ή σκύλοι) του Μητσοτάκη διακινούν αβάσιμα σενάρια. Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade του 1973 σχετικά με τις αμβλώσεις. Τα Νεοταξικά ΜΜΕ εσκεμμένα παρουσιάζουν πως το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρεψε τις αμβλώσεις, κάτι που είναι τελείως λανθασμένο.

Απλά οι αμβλώσεις δεν είναι πλέον κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και έχουν την ευχέρεια οι πολιτείες να θέσουν κάποιους περιορισμούς. Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούν οι φίλοι (ή σκύλοι) του Μητσοτάκη, η ανατροπή της απόφασης κινητοποίησε την βάση του Δημοκρατικού κόμματος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην κερδίσουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όλα αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός για να χαζοχαίρονται ο Μητσοτάκης και οι φίλοι (ή σκύλοι) του. Αν πράγματι κινητοποιήθηκε η βάση του Δημοκρατικού κόμματος, το αποτέλεσμα θα φανεί κυρίως στις εκλογές για κυβερνήτες σε τριάντα έξι πολιτείες και τρία territories. Είναι πλέον θέμα πολιτειών να καθορίζουν την νομοθεσία για τις αμβλώσεις και αν οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν καθόλου περιορισμούς σε καμία πολιτεία θα πρέπει να βάλουν δικούς τους κυβερνήτες.

Η ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade έγινε επί κυβέρνησης Μπάιντεν. Στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 6-3. Οι δικαστές εκλέγονται δια βίου και μπορούν να καθαιρεθούν μόνο από το Κογκρέσο για πολύ σοβαρό λόγο, κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Μια προσπάθεια έγινε το 1804 και έμεινε στη μέση, πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά όχι από την Γερουσία.

Έρχονται δύσκολα για τους Νεοταξίτες. Θα πρέπει να δεχτούν μια συνθηκολόγηση και μάλιστα να παρακαλάνε για να γίνει και να βιαστούν. Ειδικά οι Έλληνες Νεοταξίτες πρέπει να παρακαλάνε περισσότερο από άλλους Νεοταξίτες σε άλλες χώρες γιατί η μοίρα τους θα είναι πολύ χειρότερη. Είναι ξεκάθαρο τι τους περιμένει μετά την παγκόσμια ήττα της ΝΤΠ. Αυτό που είναι επτασφράγιστο μυστικό ανάμεσα σε λίγους είναι πως θα επέλθει η ήττα ΕΕ – ΝΤΠ παγκόσμια.

Γιώργος

Scroll to Top