Μεσολάβηση Ορθόδοξων

Μεσολάβηση Ορθόδοξων

Έχω υποστηρίξει πως το Ορθόδοξο πολιτικό γκρουπ/λόμπι, αν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας, κάτι που είναι καλό και για τις δύο χώρες όπως και για τον κόσμο ολόκληρο. Βέβαια το Ορθόδοξο γκρουπ στις ΗΠΑ, θα προωθήσει πρώτα τα δικά του συμφέροντα δηλαδή των Ορθοδόξων των ΗΠΑ και μετά θα «βοηθήσει» στα πλαίσια που μπορεί τις χώρες από όπου προέρχονται δηλαδή τις Ορθόδοξες χώρες.  

Εδώ υπήρξε η ένσταση πως με αυτό τον τρόπο, το Ορθόδοξο γκρουπ θα βρεθεί αντιμέτωπο με την Αμερικανική κοινή γνώμη. Αυτή η άποψη είναι τελείως λανθασμένη. Είναι σα να λέμε πως ο Μητσοτάκης εκφράζει την ελληνική κοινή γνώμη. Πως είναι πρωθυπουργός δεν το αμφισβητεί κανείς. Σαν πρωθυπουργός έχει την δυνατότητα, βάσει του ισχύοντος πολιτικού συστήματος, να παίρνει κάποιες αποφάσεις μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Δεν σημαίνει πως αυτές οι πολιτικές εκφράζουν την ελληνική κοινή γνώμη. Δεν εκφράζουν ούτε καν την κεντροδεξιά, παρά μόνο ένα μικρό τμήμα κεντροδεξιών και τους σημιτικούς αναχρονιστές. Ο Μητσοτάκης πήρε αυτοδυναμία με μόλις το 22% των ψηφοφόρων. Πολλοί από αυτούς που τον ψήφισαν δεν συμφωνούν μαζί του σε πολλά πράγματα αλλά τον είδαν ως «το μη χείρον βέλτιστον» δηλαδή προτιμότερο από τον Τσίπρα, κατά την δική τους άποψη.

Παρομοίως κανείς δεν αμφισβητεί πως ο Μπάιντεν είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Μάλλον για να είμαστε ακριβείς το αμφισβητεί ο Τραμπ, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί και ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Κατά την άποψη τους, ο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές και υπήρξε νοθεία. Ας το ξεπεράσουμε όμως και ας πούμε πως κανείς δεν αμφισβητεί πως ο Μπάιντεν είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Tο Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του δίνουν την δυνατότητα να παίρνει κάποιες αποφάσεις. Δεν σημαίνει πως αυτές οι αποφάσεις εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης.

Το σύνολο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις ΗΠΑ είναι περίπου διακόσια σαράντα εκατομμύρια που είναι περίπου το 70% του συνολικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι είναι το 93% του πληθυσμού. Πως γίνεται αυτό; Γίνεται γιατί η Ελλάδα είναι μεγάλο μπουρδέλο. Ούτε ο πληθυσμός είναι όσοι λένε δηλαδή 10,7 εκατομμύρια ούτε και οι ψηφοφόροι όσοι είναι καταγεγραμμένοι δηλαδή 9,9 εκατομμύρια. Πάνε και ψηφίζουν Μητσοτάκη και Νέα Δημοκρατία τα βόδια, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι μεγάλο μπουρδέλο στους «αιώνας των αιώνων».

Από όσους δικαιούνται να ψηφίσουν, ο Μπάιντεν πήρε το 33%. Όπως και εδώ, πολλοί δεν συμφωνούν μαζί του σε πολλά πράγματα, όμως τον θεώρησαν καλύτερη επιλογή από τον Τραμπ, σύμφωνα με την άποψη τους. Πολλοί μέσα στο ίδιο του το κόμμα έχουν διαφορετικές απόψεις, όπως ο Μπέρνι Σάντερς που προηγούνταν στις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές.

Επομένως η πολιτική μιας κυβέρνησης δεν σημαίνει πως εκφράζει το σύνολο των ψηφοφόρων ή έστω το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Συνήθως πρόεδροι ή πρωθυπουργοί προσπαθούν να έχουν δημοφιλείς πολιτικές για να τους βοηθήσει στις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα γιατί υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες στις αποφάσεις πολιτικής γραμμής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η γραμμή της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι σύγκρουση με την Ρωσία, χρησιμοποιώντας κυρίως οικονομικές κυρώσεις που αποβλέπουν στην οικονομική εξασθένηση και ακόμη οικονομική καταστροφή της Ρωσίας. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν βλάπτουν μόνο την Ρωσία αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα πως η αιτία της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης είναι οι οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στις στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Εδώ παρουσιάζεται και μια μεγάλη ευκαιρία για τους ομογενείς των ΗΠΑ. Μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν απασχολεί μόνο την αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Μαζί με τους Ρωσοαμερικανούς και τους άλλους Ορθοδόξους των ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν το ζήτημα έτσι ώστε να τελειώσει αυτή η κρίση που δυνητικά θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητική κατάληξη, ακόμη και γενικευμένη σύγκρουση ή πυρηνικό πόλεμο. Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Βασικό στοιχείο της πολιτικής είναι η επιρροή των ψηφοφόρων υπέρ των απόψεων μιας ιδεολογίας, ενός κόμματος, ενός πολιτικού αλλά με θεμιτούς, ηθικούς και νόμιμους τρόπους, χωρίς προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου. Δηλαδή ακόμη και να είναι επί του παρόντος μικρό σχετικά ποσοστό που υποστηρίζει την εξομάλυνση των σχέσεων, αυτό μπορεί μελλοντικά να αλλάξει, αν αντιληφθεί η αμερικανική κοινή γνώμη πως αυτό είναι και προς το συμφέρον των ΗΠΑ αλλά και όλου του κόσμου.

συνέχεια Την κατάλληλη στιγμή

Στέφανος

Scroll to Top