Την κατάλληλη στιγμή

Την κατάλληλη στιγμή

προηγούμενο Μεσολάβηση Ορθόδοξων

Δεν συμφωνούν με τις κυρώσεις στην Ρωσία όλοι στις ΗΠΑ. Σίγουρα υπάρχει κάποιο ποσοστό που υποστηρίζει «να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν». Δεν έχω υπόψη μου κάποια δημοσκόπηση που να δείχνει την στάση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, ως προς αυτό. Υπάρχουν πολλές δημοσκοπήσεις που δημιουργούν ένα θολό τοπίο, μέσα στο οποίο φαίνονται καθαρά κάποια πράγματα.

Ένα μεγάλο ποσοστό παρακολουθεί με ενδιαφέρον την Ουκρανική κρίση. Οι περισσότεροι δεν θεωρούν την Ρωσία εχθρό ή την Ουκρανία σύμμαχο. Ενδιαφέρον είναι το ποιος φταίει για την κρίση στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι θεωρούν πως φταίει η Ρωσία αλλά μεγάλα ποσοστά παίρνει η Ουκρανία και ακόμα μεγαλύτερα οι ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν και έχουν καλύτερη αντιμετώπιση για την Ρωσία από τους Δημοκρατικούς.

Σαφώς μετά τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, η γνώμη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων έγινε δυσμενέστερη. Είναι ενάντια στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία και υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού. Εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες για σύγκρουση με την Ρωσία, φοβούμενοι μια γενικευμένη σύγκρουση και πυρηνικό πόλεμο. Υποστηρίζουν τις οικονομικές κυρώσεις αλλά δεν θέλουν να υποστούν σοβαρές αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα τεράστιο κενό που γίνεται εσκεμμένα και πιθανότατα να υπάρχει και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Δίνονται μόνο δύο βασικές εναλλακτικές για να επιλέξουν α) αποστολή στρατιωτών β) οικονομικές κυρώσεις με αποστολή στρατιωτικού υλικού. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία δεν θέλει την αποστολή στρατιωτών, επιλέγει την μόνη άλλη επιλογή που τους δίνεται.

Έτσι η στήριξη των οικονομικών κυρώσεων και της αποστολής στρατιωτικού υλικού είναι μεγάλη καθώς την αντιλαμβάνονται ως «το μη χείρον βέλτιστον» όπου το χείρον είναι η αποστολή στρατιωτών. Το δεύτερο θα προκαλέσει την απώλεια ζωών και σοβαρούς τραυματισμούς Αμερικανών, θα έχει ένα οικονομικό κόστος και πιθανώς να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη και πυρηνικό πόλεμο. 

Αυτό όμως είναι ένα επικοινωνιακό και δημοσκοπικό τέχνασμα. Εσκεμμένα αποσιωπείται από ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις, η τρίτη και καλύτερη επιλογή που δεν δίνεται στους Αμερικανούς πολίτες. Ποια είναι αυτή; Να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν με την Ρωσία. Αυτή η εναλλακτική δεν παρουσιάζεται σε καμία δημοσκόπηση ούτε στα ΜΜΕ, από όσο γνωρίζω. Επιπλέον υπάρχει τουλάχιστον άλλη μία εναλλακτική, να μην κάνουν τίποτα.

Στην τρίτη και καλύτερη εναλλακτική, οι Αμερικάνοι πολίτες έχουν κατανόηση γιατί ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρίζει πως φταίει η Ρωσία, μεγάλα ποσοστά επίσης δίνουν στις ΗΠΑ και στην Ουκρανία. Δηλαδή αν προσθέσουμε τα ποσοστά των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, είναι αθροιστικά μεγαλύτερα από αυτό της Ρωσίας. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν πως για την κρίση φταίνε ΗΠΑ και Ουκρανία μαζί, περισσότερο από την Ρωσία.

Φαίνεται πως είναι επιφυλακτικοί στις οικονομικές κυρώσεις. Ναι μεν τις αποδέχονται ως καλύτερη εναλλακτική από την αποστολή στρατιωτών αλλά δεν θέλουν να υποστούν οι ίδιοι μεγάλη αρνητική οικονομική επίπτωση από αυτές. Αν τους δοθεί μια τρίτη εναλλακτική όπου ούτε απαιτείται αποστολή στρατιωτών και ούτε έχουν κανένα οικονομικό κόστος, σαφώς και θα την προτιμήσουν. Έτσι η στήριξη των οικονομικών κυρώσεων θα πέσει πάρα πολύ ως ποσοστό.

Άξιο προσοχής είναι αν η εταιρεία που διενεργεί την δημοσκόπηση είναι Νεοταξική. Αν είναι Νεοταξική, μπορεί να θέσουν με τέτοιο τρόπο τις ερωτήσεις ώστε να δημιουργηθεί λανθασμένη εντύπωση για τα ευρήματα της δημοσκόπησης ή ακόμη και να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα, κάτι που είναι πιο ακραίο και ασυνήθιστο αλλά όχι απίθανο. Επίσης και εκεί τα Νεοταξικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν και επηρεάζουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων.

Είναι τρία διαφορετικά πράγματα α) τι παρουσιάζεται πως ισχύει β) τι πραγματικά ισχύει γ) τι θα μπορούσε να ισχύει χωρίς προπαγάνδα και με προώθηση της άποψης της εξομάλυνσης των σχέσεων. Χωρίς την προπαγάνδα των Νεοταξικών ΜΜΕ, σίγουρα κάποιοι ψηφοφόροι θα είχαν διαφορετική στάση από ό,τι έχουν τώρα. Επιπλέον αν προωθηθεί καλύτερα η άποψη της εξομάλυνσης των σχέσεων δηλαδή «να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν» ίσως επηρεαστεί και άλλο ένα ποσοστό ψηφοφόρων. Για την πιθανή εξομάλυνση σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας δεν είναι τώρα το κατάλληλο timing.

Πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση με την ΝΤΠ ή να ηττηθεί η ΕΕ – ΝΤΠ. Η ΕΕ πρέπει να διασπαστεί ή να διαλυθεί. Στην συνέχεια μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για εξομάλυνση των σχέσεων, κάτι που βολεύει και τις δύο χώρες αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Βέβαια αυτό μπορεί να το κάνει ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, αν έχουμε διφασική συμφωνία. Αν τελικά γίνει παγκόσμια εθελούσια σύγκλιση, η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει απέξω. Είναι χώρα εξελιγμένη σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Μην ξεχνάμε πως πρώτοι έφθασαν στο διάστημα (η Σοβιετική ένωση όπου η Ρωσία ήταν η σπουδαιότερη χώρα).

Στέφανος

Scroll to Top