Ο ρόλος της Τουρκίας
Ο ρόλος της Τουρκίας
Πολλά ελληνικά Νεοταξικά ΜΜΕ, ανέφεραν κοροϊδευτικά πως ο Ερντογάν προσπαθεί να παραστήσει τον προστάτη των Μουσουλμάνων, όσον αφορά την στάση της Τουρκίας στον πόλεμο Ισραήλ - Παλαιστινίων. Παλαιότερα αλλά ακόμη και πολύ πρόσφατα τον κορόϊδευαν πως θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο. Πρέπει να σταματήσετε να παρακολουθείτε τα Νεοταξικά ΜΜΕ και να αναζητήσετε την πραγματική ενημέρωση, εκεί που μπορείτε να την βρείτε. Ακόμη κι αν είναι ιστότοποι στο Διαδίκτυο, όπως το Πραγματικά.
Όλοι οι Νεοταξίτες είναι πραγματικά αμόρφωτοι και αστοιχείωτοι παλιάνθρωποι. Σας αποπροσανατολίζουν διαρκώς σε όλα τα ζητήματα είτε από παντελή άγνοια είτε εσκεμμένα. Δεν σας έχουν πει ή γράψει ποτέ οι αμόρφωτοι παλιάνθρωποι Νεοταξίτες πως η Τουρκία είναι η πιο σημαντική μουσουλμανική χώρα. «Καλά, εσύ είσαι με την Τουρκία;» μπορεί να σκεφτούν κάποιοι αναγνώστες. Εμείς είμαστε με την αλήθεια. Αν η Τουρκία πράγματι είναι η πιο σημαντική μουσουλμανική χώρα, αυτό θα υποστηρίξουμε, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει.
Όχι απλά υποστηρίζουμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι αλλά την τεκμηριώνουμε με πραγματικά στοιχεία. Η Τουρκία είναι η πιο σημαντική μουσουλμανική χώρα, διότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, σε μια σειρά μεγεθών. Συγκεκριμένα καταλαμβάνει την δεύτερη θέση σχεδόν σε όλα. Μπορεί άλλες χώρες να είναι στην πρώτη θέση, σε κάποιο μέγεθος αλλά στα υπόλοιπα βρίσκονται χαμηλότερα.
Να ξεκινήσουμε με το μέγεθος της οικονομίας. Οι τιμές πάντοτε είναι σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης διότι το επίπεδο τιμών μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα. Οι πέντε πρώτες μουσουλμανικές χώρες είναι : Ινδονησία 4,04 Τουρκία 3,18 Σαουδική Αραβία 2,15 Αίγυπτος 1,67 Ιράν 1,60. Οι τιμές είναι για το 2022 σε τρισεκατομμύρια δολάρια και η πηγή είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.
Να δούμε ποιες είναι οι πέντε πιο πλούσιες από τις μεγάλες μουσουλμανικές χώρες : Σαουδική Αραβία 59 Τουρκία 37,3 Μαλαισία 33,4 Καζακστάν 30,8 Λιβύη 23,4. Αφορά το κατά κεφαλή εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης. Οι τιμές είναι σε χιλιάδες δολάρια και η πηγή είναι πάλι η Παγκόσμια Τράπεζα. Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπρουνέι, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν είναι πιο ψηλά στην λίστα αλλά είναι μικρές χώρες.
Να δούμε άλλο ένα μέγεθος, την στρατιωτική ισχύ. Οι πέντε πρώτες μουσουλμανικές χώρες και η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σύμφωνα με την Global Fire Power είναι : Πακιστάν 7η Τουρκία 11η Ινδονησία 13η Αίγυπτος 14η Ιράν 17η. Να κάνω μια παρένθεση για ένα επίκαιρο θέμα. Το Ισραήλ βρίσκεται στην 18η θέση. Τα Νεοταξικά ΜΜΕ μας έχουν πρήξει πως είναι πολύ ισχυρό στρατιωτικά.
Έχουμε πέντε μουσουλμανικές χώρες που είναι πιο ισχυρές. Οι τρεις είναι κοντά στο Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιράν. Το Πακιστάν είναι λίγο παραπέρα. Το Ισραήλ είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά χώρα, για τον πληθυσμό της. Αν υπήρχε ένα μέγεθος κατά κεφαλή στρατιωτική ισχύς, ίσως να βρισκόταν στην πρώτη θέση. Τόσο η στρατιωτική ισχύς, όσο και το μέγεθος της οικονομίας επηρεάζονται από τον πληθυσμό. Το κατά κεφαλή εισόδημα δηλαδή πόσο πλούσια είναι μια χώρα δεν επηρεάζεται.
Να δούμε και τις πέντε μουσουλμανικές χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό σε εκατομμύρια κατοίκους : Ινδονησία 279 Πακιστάν 241 Μπαγκλαντές 169 Αίγυπτος 106 Ιράν 85. Η Τουρκία είναι στην έκτη θέση πάλι με 85 εκατομμύρια αλλά μερικές δεκάδες χιλιάδες λιγότερους κατοίκους από το Ιράν. Η Νιγηρία έχει πληθυσμό 217 εκατομμύρια αλλά οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί είναι περίπου ίσοι.
Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν, προκύπτει πέρα από κάθε αμφιβολία πως η Τουρκία είναι η πιο σημαντική μουσουλμανική χώρα. Η Ινδονησία λόγω πληθυσμού βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη μεγέθους οικονομίας και στρατιωτικής ισχύος αλλά έχει λιγότερο από το μισό κατά κεφαλή εισόδημα (14,6 Κ) της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρα στην πρώτη θέση του μουσουλμανικού κόσμου. Στην δεύτερη συναγωνίζονται Ινδονησία και Σαουδική Αραβία και μετά είναι το Ιράν. Το πρόβλημα της Ινδονησίας είναι πως βρίσκεται μακριά.
Οι μουσουλμανικές χώρες κυρίως βρίσκονται στα γκρουπ 5 και 8 της συμβιβαστικής λύσης της Αντί - ΝΤΠ. Δηλαδή ακόμη και αν βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης η Ινδονησία, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα δυσκολευόταν να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πλειονότητα των μουσουλμανικών χωρών. Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας είναι στο σταυροδρόμι της πλειονότητας των μουσουλμανικών χωρών. Από την μία είναι οι αραβικές χώρες, νότια και δυτικά και από την άλλη οι υπόλοιπες στα ανατολικά.
Αν και δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμο μέγεθος, όπως τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν, είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνει ξεκάθαρα την Τουρκία την πιο σημαντική χώρα του μουσουλμανικού κόσμου. Αυτό επηρεάζει το γκρουπ 4 της Ανατολικής Ευρώπης στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Αν η Τουρκία συμμετέχει στο γκρουπ 4, θα χάσει τον ηγετικό ή σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει στις μουσουλμανικές χώρες.
Θα πρέπει να είναι στο γκρουπ 8, μαζί με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν, για να διεκδικήσει αυτόν τον ηγετικό ή σημαντικό ρόλο. Το πρόβλημα είναι εσωτερικό. Ξεκινάει με τον Ατατούρκ που ο προσανατολισμός του ήταν προς την Ευρώπη και επιτέλεσε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Η κληρονομιά του Ατατούρκ είναι πολύ έντονη στην σημερινή Τουρκία.
Αν το αντιμετωπίσουν λογικά, θα πρέπει να προτιμήσουν την συμμετοχή στο γκρουπ 8. Αυτό σημαίνει πως στο γκρουπ 4 θα είναι οι χώρες της Κασπίας. Η μεγαλύτερη και πιο πλούσια είναι το Καζακστάν που όμως δεν μπορεί να διεκδικήσει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο όπως η Τουρκία. Επομένως με την συμμετοχή της στο γκρουπ 4 δεν θα χάσει κάτι ενώ η Τουρκία θα χάσει.
Και τότε γιατί η Τουρκία έκανε αίτηση ένταξης στην ΕΕ το 1987 και ακόμη και πρόσφατα το ξαναζήτησε; Τώρα όλα αλλάζουν. Η ΕΕ ήταν το μόνο γκρουπ χωρών. Τώρα δημιουργούνται συνολικά δέκα και η Τουρκία έχει δύο επιλογές. Ή θα είναι με την Ανατολική Ευρώπη ή με Ιράν - Αφγανιστάν - Πακιστάν. Πιστεύω πως στο τέλος, αν και με μεγάλη δυσκολία και αντιδράσεις από το εσωτερικό, θα συμβεί το δεύτερο. Επομένως οι χώρες της Κασπίας θα είναι με την Ανατολική Ευρώπη.
Ιωάννης